четвртак, децембар 03, 2020

Академија „Не заборавимо“

 

 

 

Поред присуствовања парастосима и полагања венаца на спомен обележја погинулима у НАТО агресији 1999.године, Главни одбор удружења ратних ветерана Србије „Патриотски фронт“, централну манифестацију обележио је академијом посвећеној овом догађају. Уз присуство преко 30 гостију из Србије и Републике Српске, као и представника Амбасаде РФ у нашој земљи, у сали градског биоскопа уприличен је културно-уметнички програм. Наступ камерног оркестра Музичке школе „Стеван Христић“, домаћег песника Р. Босиљчића и У.Слијепчевића из Куле, водитељке М.Вучковић и духовне песме 11.годишње А.Марковић обележили су ово вече. Приказан је и документарни филм Ж. Мирковића „21.секунд“ о легендарној јединици ппук. Золтана Данија и обарању „невидљивог“ америчког авиона Ф-117.

Манифестација је започела химном Србије, а затим је мала Анастасија Марковић отпевала духовну песму, да би се скупу обратио представник Главног одбора„Патриотског фронта“. Уз поздраве свим присутнима, председник ГО „ПФ“ је између осталога, рекао: „ Изузетна нам је част да вечерас у овом и оваквом друштву, обележавамо својеврстан дан страдања, али и дан поноса, херојства и достојанства. Наметнути рат, незабележен у историји, где је непријатељ и до 800 пута био надмоћнији однео је бројне животе, на жалост највише цивила, па и преко 80-торо деце, што се може назвати само једним именом- злочин! 13 година после, овај рат се назива „бомбардовањем“, а имао је и своју копнену компоненту, употребу радиолошког, биохемијског и другог забрањеног оружја. Сви елементи тог и таквог рата представљају најкласичнији облик и дефиницију агресије. За такве злочине и кршење обичаја ратовања и међународног права, до данас нико није позван на одговорност, нити је одговарао. На жалост, у нашој земљи ни жртве нису пребројане. Бомбе нису бирале жртве, а тзв. „неселективни циљеви“ су били и сами Шиптари, због којих је, наводно и покренута „хуманитарна интервенција“. Поред наших бранилаца, који су бројним примерима херојства положили живот на олтар Отаџбине, у НАТО агресији су страдали и руски и кинески држављани…наша браћа која су заједно са нама осетила дрскост силника и сав цинизам „интервенционизма“ у свету. Свима нама остаје аманет да не заборавимо, зато је и порука ове академије: „У име живих-не заборавимо погинуле хероје! Нека им је вечна слава и хвала! „
Програм је настављен читањем писма подршке руских добровољаца Сверуске организације „Косовски фронт“, детаљним описом и хронологијом догађаја у току 78 дана агресије, приказивањем филма и музичко-сценским наступима уметника аматера.

Два часа академије подсетило је све присутне на важност обележавања овог датума и важност незаборава, нарочито млађим генерацијама, у данима када се историја безочно прекраја, жртве претварају у злочинце, што је нашу земљу већ много пута непроцењиво коштало и довело у инфериоран положај у односу на савремена збивања, не само у региону, већ и у Европи и свету.
Присутност представника свих већих ветеранских удружења из Србије, Републике Српске, сродних организација, генерала и других високих официра бивше војске, јавних личности, као и пуна сала локалног биоскопа, показала је да су догађаји из не тако давне прошлости још актуелни.

/28.3.2012/

Извор:  српска .ру

 

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*