четвртак, јануар 28, 2021

Бугари послали НАТО у Србију

 

Надежда Нејински, бивша министарка Бугарске, признала да је у Софији скован „српски план“ против Албанаца. Аналитичари, на основу обавештајних података посматрачке мисије ОЕБС, измислили српску „клопку за Албанце“ и разлог НАТО интервенције.

Дала сам немачком министру спољних послова Јошки Фишеру, односно НАТО-у извештај бугарске владе у коме се јасно наводи да је постојао план „Потковица“, брижљиво припреман од стране обавештајних служби у Србији – рекла је Нејански, која је сада посланик у Европском парламенту.

Надежда Нејински, бивша министарка спољних послова Бугарске, признала је да је сагу о „Операцији потковица“, почетком 1999, непосредно пре рата на Косову, смислила влада те државе, и да је тај „српски план“ она, не залазећи у веродостојност података, предала немачким и НАТО званичницима.

– Документ назван „Операција потковица“ начинила је бугарска влада, иако је резерве о његовом садржају изразила обавештајна служба наше земље – рекла је у документарцу „Тајна историја плана „Потковице“ приватног бугарског канала, БТВ, Неинска.

Пре Нејинске, истину о томе да је „Потковица“ искована у Бугарској утврдили су немачки обавештајци. Њима се није веровало, јер се сматрало да хоће „да оперу руке“ од читаве те афере, која је од почетка била намештена.

Нејински није рекла када је тај документ предала Фишеру, али из немачких извора се сазнаје да се то догодило пар седмица пре почетка операције ваздушних удара против Југославије.

„Операција потковица“ једна је од најконтроверзнијих епизода у рату на Косову 1999. године. Најпре због тога што никада није доказано постојање тог плана. Он је измишљен да би се утишали противници рата, пре свега у Немачкој.

Бивша бугарска министарка спољних послова је, такође, рекла да је влада у Софији током 1999. године дала НАТО-у извештај, иако су обавештајне службе упозориле да не могу да потврде информације.

Документ „Операција потковица“ први је јавности представио тадашњи немачки министар одбране Рудолф Шарпинг, који је 7. априла 1999. године тврдио да је налаз обавештајних служби крунски доказ Милошевићевог плана за етничко чишћење Косова, који је НАТО две недеље раније кренуо да спречи, подсетио је у уторак РТС.

Шарпинг је овај документ изнео јавности, упркос јасним упозорењима немачких обавештајаца да не постоје докази да је тај документ аутентичан, као и да долази из крајње сумњивих извора, али да је сјајно послужио како би се маргинализовали сви противници интервенције против тадашње СР Југославије.

Осим бугарске министарке, план је министрима држава чланица НАТО-а „дистрибуирао“ и аустријски министар спољних послова Волфганг Шисел, па се и Аустрија нашла у центру контроверзи у вези са овим документом.

– Подаци које је дао немачки министар одбране о југословенским снагама безбедности су нетачни и противречни свим доступним информацијама које су с тим у вези – рекао је тадашњи аустријски министар одбране Вернер Фаслабенд у лето 1999. године у одговору на питање парламентараца о „Операцији потковица“.

 

 

ПРОИЗВОЉНА МУЋКА БУГАРСКИХ АНАЛИТИЧАРА

Документ који је бугарска обавештајна служба назвала „Операција потковица“, производ је „анализе догађаја из јануара и фебруара 1999. године коју су начинили бугарски обавештајни аналитичари“. Документ је настао на основу извештаја Посматрачке мисије ОЕБС-а, према којима су се јединице српских снага, непосредно пре почетка рата, налазиле на ободима Косова, што је бугарске аналитичаре и навело на назив „Потковица“.

Бугарске налазе анализирала је и немачка обавештајна служба БНД, односно одељење „ФС II 3″, које је Бон известило о томе да се прегледом догађаја на терену може закључити да „нема знакова почетка озбиљније операције против ОВК“ – како су рекли за интернет-портал РТС-а немачки обавештајци.

Немачки обавештајци оценили су тада да ће ОВК покушати опробаном тактиком „удари и бежи“ да испровоцира српске снаге на озбиљне акције које би резултирале разарањем и покретањем таласа избеглица, како би се изазвали ваздушни удари НАТО-а.

http://www.zastonato.org/2012/01/bugari-poslali-nato-na-srbiju

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

3 коментара

 1. Comments  Ekana   |  петак, 20 јануар 2012 17:54

  Тема је већ угледала светлост дана на форуму овог сајта и ФБ страни у исто време када је то објављено и у неколико медија, дакле, 11. јануара 2012. године., што значи да је актуелност испоштована…

  http://forum.svisrbisveta.org/index.php?topic=1100.msg11449#msg11449

  Чему објављивање овог написа тек сада на порталу, ако у себи не носи никакав нови детаљ, а иначе информација је већ многима позната, подразумевајући оне које ова област посебно интересује….Срећом, интернет је широко поље где сваког секунда бујају информације свеколиког садржаја, па није потребно чекати на једну овако ОКАСНЕЛУ!

 2. Comments  nDanilo   |  понедељак, 23 јануар 2012 07:03

  „Чему објављивање овог написа тек сада на порталу,“

  Питање је неумјесно с обзиром да многи посјетиоци овог портала не посјећују форум.
  Уз то, чланак допуњује предходно објављени ` Истина ипак излази на светлост дана`: http://svisrbisveta.org/bugari-poslali-nato-u-srbiju/istina-ipak-izlazi-na-svetlost-dana/#axzz1kG4VvafQ

 3. Comments  Ekana   |  понедељак, 23 јануар 2012 22:50

  nDanilo | понедељак, 23 јануар 2012 07:03

  ….“чланак допуњује предходно објављени ` Истина ипак излази на светлост дана
  Извор текста: http://svisrbisveta.org/bugari-poslali-nato-u-srbiju/bugari-poslali-nato-u-srbiju/#ixzz1kJbWL6ln.“….

  ЈЕДНА, али ВЕОМА БИТНА ЧИЊЕНИЦА, и представља основу мог коментара (а морали сте је знати и пре но што сте прокоментарисали моју опаску) је, дакле, податак да је ОВАЈ ТЕКСТ који води ка линку заштонато.орг , ИСТОВЕТАН – до последњег зареза – тексту објављеном 11. јануара 2012.на форуму овог сајта. Дакле, НИШТА НЕ ДОПУЊУЈЕ када је овај текст у питању, а још мање несувислу причу пензионисаног генерала, тако да је ВАША тврдња произвољна!!!

  Друга, такође важна чињеница је да је као ИЗВОР ОВОГ НАПИСА назначен линк заштонато.орг .
  Међутим, одете ли на поменути сајт можете видети да је ИСПОД ИНФОРМАЦИЈЕ линк ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ, што значи да је преузет са онлине издања ове дневне новине (исти текст на форуму ССС носи управо овај „потпис“ – Вечерње новости).

  Дакле, ИСТОВЕТАН ТЕКСТ, КОЈИ НИШТА НЕ ДОПУЊУЈЕ, па је МОЈЕ ПИТАЊЕ ИПАК БИЛО УМЕСНО, за разлику од Ваше констатације….При том, приређивач написа на порталу незналачки користи информацију о извору, што и није за похвалу!

  Понављам питање – чему објављивање овог текста на порталу, кад својим садржајем не доноси ништа ново, нити доприноси његовој сврси…о омаловажавању посетилаца нећу ни да говорим…

  И још један детаљ на знање, уколико се укаже повећани број кликова за овај напис, нека вас не завара бројка – то сам била ја:)…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари