уторак, 03 августа, 2021

Изложба „Златоглава Русија“ и козачки крсни ход Русија -Србија II

Братство „Свети Цар мученик Николај Други“ позвало нас је  у село Јошеву, на Церу, Овде нам је домаћин брат Пантелија. У храму Св.Цара Мученика Николаја Другог свештеник је служио молебан и прочитали смо акатист. Диван дочек, целивање иконе, свечана трпеза у гостољубивом етномузеју, и позив да опет дођемо.
Отац Јован нас чека  у Лешју, „српском Дивјејеву“, где је све у руском стилу, што значи есхатолошком, неизрецивом, ангелском. Козаци су  поражени рускошћу храмова, прелеп дочек, свеноћно бденије, молебан са акатистом, наша омиљена песма Богородице, Богородице.Мир всјем. Неизрецива благодат и тишина, под Покровом Царице Небеске, ниједна стрела лукавог, ниједна бура земаљска нас не дотиче. Овчарско-кабларски манастир Вазнесење, мали храм пун народа, после литургије акатист. Игуманија Јелена мудро беседи и ћути,  трпезарију краси велики портрет владике Артемија. Братство из Чачка пева богомољачке песме, а затим ми певамо козачке, Богородице, Богородице…Много позива, не одговарам…


Kрећемо на КиМ. Обезбеђење су наши људи са КиМ. Одговарам  за људске животе, Табинску икону, успех Крстног хода на Ким, пред матушком Русијом! Рекла сам Константину да постоји ризик, да нас ухапсе, депортују, али, наш  ДУХОВНИ, МОЛИТВЕНИ, ДЕСАНТ НА КОСОВО, ЈЕ  МОРАЛНА ПОДРШКА СРПСКОМ НАРОДУ! НАШ ДУХОВНИ ДЕСАНТ НА КИМ  ЈЕ ТОРЖЕСТВО ПРАВОСЛАВЉА, ПОБЕДА МАТУШКЕ РУСИЈЕ!

              Ушли смо тајно на север КиМ,око поноћи,  дочекали су нас представници српских општина, а ујутру смо већ били у Косовској Митровици, на мосту, где смо поставили Табинску икону, заштитницу Руске армије, и прочитали акатист. Испред нас је био мост са барикадама, бодљикавом жицом, јужни део града под шиптарском и нато окупацијом,  и претећа тишина.Константин ми шапуће: -Овде је мало верника, људи не носе крст, пуше,… Много репортера, тв и радио чекају  „догађај“. Предложила сам да пешке, крстним ходом прођемо кроз Митровицу до споменику руском конзулу убијеном 1903. Године. 24.10. остаће упамћен по руском десанту са иконом, Покровитељком Руске Армије, на КИМ…Зубче, Јагњеница, Рударе, Звечане…понављају Козаци…сербские барикади…Народ на путу кличе: Живела Русија! Бодљикава жица, транспортери, немачки војници као роботи, у непробојним униформама, са прорезима за очи, подигнутим аутоматима…постављамо сто са иконом, наизменично читамо акатист, певамо, војници спуштају аутомате, надлећу нас хеликоптери, надјачавамо њихову претећу буку..један кфоровац прелази на нашу страну, каже да је Украјинац, православни, а ја њему да целива икону…Монах са групом младића  пење се  на барикаде, маше руском заставом, народ кличе Живела Русија! Народ ложи ватру, нуди  ракију Козацима, који поштују „суви закон“ на Крстном ходу!

             –Руси, а не пију,-чуде се! Хеликоптери су се спустили ниско, ваљда да испитају ко то тамо пева, као да се питају ко је пустио Русе, зашто смо поставили икону, већу од барикада, и шта то читамо и певамо?, Хоће  да нас уплаше, да се повучемо, они не знају да смо ми духовни спецназ  Свете Русије- Трећег Рима, да се не бојимо Нато пакта и његових слугу, да смо прошли многа ратишта,по Босни, и на Кавказу…
Људи ме питају шта бих  на њиховом месту урадила? ОДГОВАРАМ, ДА СРБИЈА САМА НИШТА НЕ МОЖЕ, УМЕСТО СЛОГАНА ЗА ЕВРОПСКУ СРБИЈУ, НАШ ПРОГРАМ ЈЕ ЗА РУСКУ СРБИЈУ, ЈЕДИНСТВЕНИ И БОГОУГОДНИ ПУТ НАШЕГ НАРОДА И ЗЕМЉЕ ЈЕ УЛАЗАК У САСТАВ РУСИЈЕ,  јер МИ СМО РУСКА ЈУЖНА ГРАНИЦА, РУСКА ГРАНИЦА ПРОЛАЗИ КРОЗ СРПСКА СРЦА, ЧАК И КАД ТОГА НИСМО СВЕСНИ, НАШИ „ПРИЈАТЕЉИ“ СА ЗАПАДА ТО НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ.  ТРАЖИТЕ ОД ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ ОТВАРАЊЕ РУСКОГ КОНЗУЛАТА У К.МИТРОВИЦИ! УВЕДИТЕ РУСКИ ЈЕЗИК У ШКОЛЕ! ТРАЖИТЕ РУСКО ДРЖАВЉАНСТВО! МИ СМО ДЕО ВЕЛИКЕ ПРАВОСЛАВНЕ СЛОВЕНСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ ОД ЈАДРАНСКОГ МОРА ДО ТИХОГ ОКЕАНА, ИСТО НАМ ЈЕ ОЧЕ НАШ И ВЈЕРУЈУ ДА СПАСЕТ ГОСПОД СРБИЈУ И РУСИЈУ!

              Са градоначелником  Звечана  смо договорили  братимљење, привредну, културну и образовну сарадњу  Уралске козачке области(45000 кв.км)  са северним  КиМ српским општинама. Ноћу, истим тајним путем  смо се вратили  у манастир Сланци. Славе тебје Господи! Укључила телефон, искључен пред полазак на КиМ. Десетине смс, позиви  у Б.Луку, Херцеговину, Ниш, Краљево, Македонију, Пале, Подгорицу, …Обучена, под тешким јорганом, у хладној келији дочекала сам јутро.  Позив  из руске амбасаде, дајем рапорт:  да су Козаци на броју, да смо у строју, подржали  српски народ на КиМ,  крећемо у Бели Двор, крстним ходом обићи ћемо  храм св.Андреја Првозваног и прочитати акатист,наша краљевска породица  је део Руског Дома Романових, по краљици Марији, кнегињи Олги, кнегињи Јелени Карађорђевић, великој кнегињи Романовој.
У  Белом  Двору нам је  Краљевска омладина, у име Краљевске породице  уручила поклоне, после послужења, обиласка резиденције са кустосом,ушли смо у храм. Са куполе, гледао нас је Сведржитељ, са метком на  челу(!)из  1945.године. Партизани су пуцали у лик Господа! Прочитали смо акатист, поделили иконе основцима, а Козаци су прошли са иконом, изнад дечје колоне на коленима. У Сланцима смо после вечерње прочитали акатист,народ се опростио са  иконом.  У зору смо кренули на аеродром. Са нама је у Русију кренуо српски козак Михаило, са фрулом и штапом.

              За 23 дана хиљаде верника је учествовало у нашем Крстном ходу, људи су се молили, у дугим редовима, на коленима, чекали да икона прође изнад њих, у Раковици је забележен случај исцељења  сестре Дубравке.  Дивно чудо је величанствена подршка свештенства и монаштва нашем крестном ходу, значи Светој Русији! У Москви смо испратили  браћу Козаке на Урал. 27.10. у Међународном словенском фонду писмености и културе, успешно смо одржали прес- конференцију за представнике седме силе.

Наша народна дипломатија се наставља. У  мају смо показали Србију ученицима   московског колеџа, они сад дочекују госте из новосадске саобраћајне школе. Руска сирочад, млади кадети, који се школују под покровитељством МП, биће  наши гости следеће године. Сви смо у строју, како каже наш главни атаман генерал В.Глуховски, браћа на Уралу, ја у Москви. Следећег лета, ако Бог да, обележићемо у Србији  200. година Бородинске битке, где је Европску коалицију на челу са Наполеоном победила Матушка Русија, а српски народ у лику Милорадовића и других Срба,унео лепту у ту велики епопеју.

              Кад су митрополита Јована питали зашто је у акатисту написао Утешитељко и Надеждо целог света, кад је Табинска икона поштована само у Русији, одговорио је да ће за њу бити везани судбоносни догађаји у Русији и целом свету, да је њена улога пророчка. Заиста, икона је била на Новом Афону, у ближњем руском Зарубежју, и ево сада, поводом 90.година Првог светског руског заграничног сабора, први пут нашла се у Србији,што смо и додали у текст песме Богородице коју смо често певали  на нашем путу :

БОГОРОДИЦА

БОГОРОДИЦЕ. БОГОРОДИЦЕ
МАТЕР СВЕТА, ЉУБВИ И ДОБРА
ТИ НАДЕЖДА МОЈА БОГОРОДИЦЕ
И РУСИ ВОЗРОЖДЕЊА ПОРА

БОГОРОДИЦЕ, БОГОРОДИЦЕ
КАК ЉУБЉУ ТЕБЈА ВСЕЈУ ДУШОИ
ТИ ЗВЕЗДА МОЈА ТИ ЗАРЈА МОЈА
ТИ ЛУЧ СВЕТА В ЖИЗНИ ЗЕМНОИ

ПРЕД ИКОНОЈУ ПРЕД ЛАМПАДОЈУ
НИСКО В ПОЈАС ТЕБЈЕ ПОКЛОЊУС
ПРЕД ВЛАДИЧИЦЕИ И ОТРАДОЈУ
СА СЛЕЗАМИ ОПЈАТ ПОМОЉУС

ТИ ПРОСТИ МИЊА, ТИ СПАСИ МИЊА
В ЕТОИ СКОРБНОИ ЖИЗЊИ ЗЕМНОИ
ОТ ВРАГОВ МОИХ ЗАШТИТИ МИЊА
ОГРАДИ НЕРУШИМОИ СТЕНОИ

И О ДЕТЈАХ МОИХ БОГОРОДИЦЕ
ПЕРЕД СИНОМ ТВОИМ ПОМОЛИС
ТИ ПРОСТИ ИХ ВСЕХ БОГОРОДИЦЕ
И НА СТРАШНОМ СУДЕ ЗАСТУПИС

ВСЕХ СКОРБЈАШЧИХ РАДОСТ НЕБЕСНАЈА
ВСЕХ ПОГИБШИХ ВЗИСКАНИЕ ВНОВ
И НЕВЕСТА ТИ НЕНЕВЕСТНАЈА
И РАДОСТ МОЈА И ЉУБОВ

ТИ ЗНАМЕНИЕ ТИ СПОРУЧНИЦЕ
ТИ ПОМОШЧНИЦЕ НА ПУТИ
И ПОКРОВ ТИ МОИ И ЗАСТУПНИЦЕ
И ЦЕЛИТЕЉ КАКИХ НЕ НАИТИ

БОГОРОДИЦЕ БОГОРОДИЦЕ
ЖИВОНОСНИ ИСТОЧНИК ЧУДЕС
ВСЈА СВЈАТАЈА РУС ТЕБЈЕ МОЛИТСЈА
И ДОЛИНИ И ГОРИ И ЛЕС

И ДОНСКАЈА ТИ И КАЗАНСКАЈА
И ПОЧАЈЕВСКАЈА ВСЕ СО МНОИ
ТИ ВЛАДИМИРСКАЈА ВААЛАМСКАЈА
И ДЕРЖАВНАЈА НАД СТРАНОИ

ПО МОСКОВИИ, БЕЛОРУСИИ
И ПО КИЈЕВСКОИ СТОРОНЕ
ПО УРАЛУ СИБИРИ СЕРБИИ
ОСВЈАШЧАЈУТСЈА ХРАМИ ТЕБЈЕ

КУПОЛА КУПОЛА В ЊЕБО СИНЕЕ
КОЛОКОЉНИ СЧИТАТ НЕ БЕРУС
КОЛОКОЉЊИ ЗВОН  И  НАД СЕРБИЈЕИ
ВОЗРАЖДАЕТСЈА МАТУШКА РУС
МАТЕР БОЖИЈА СПАСЕТ СЕРБИЈУ
ВОЗРАЖДАЕТСЈА МАТУШКА РУС

БОГОРОДИЦЕ БОГОРОДИЦЕ
МАТЕР СВЕТА ЉУБВИ И ДОБРА
ТИ НАДЕЖДА МОЈА БОГОРОДИЦЕ
И РУСИ ВОЗРОЖДЕНИЈА ПОРА.

Радмила ВојновићПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари