понедељак, 27 септембра, 2021

Буџет 2020

Новац у буџету не припада председнику државе, премијерки или министрима, који га овако нерационално троше, узимајући провизије за себе, свој клан и партијске секте, него буџет припада свим грађанима Србије и они морају да одлуче како ће да се троше њихове паре.

***

У резвијеним државама главна борба политичких странака из власти и опозиције се води око буџета за наредну годину. Србија није развијена држава и такве борбе нема. Запљуснути свакодневним аферама, буџет је остао изван домашаја лажне опозиције.

Циљ свих ових афера је управо тај да се скрене пажња са главних питања која би морала да буду у средишту пажње јавности, али која се, баш због спинованих скандала и афера, налазе далеко од очију јавности. Поверити државне финансије плагијатору, ономе који краде из туђих књига, дакле, како би наш народ отворено рекао – лопову, исто је као када би се поверило вишеструком убици и криминалцу да буде минисар правосуђа.

Свакако да је важно да се доказани министар плагијатор одмах смени са власти и да премијерка и цела влада поднесу оставку, како би се то догодило у развијеним земљама, али је још важније од разоткривања доктората преваранта Синише Малог да разоткријемо буџет за 2020 годину и да Влада народног спаса на пролеће направи нови буџет.

Нажалост, о буџету за следећу годину се врло мало пише и још мање говори. Ако изузмемо детаљну и свобухватну анализу буџета колеге Скулића, која је објављена у два последња броја овог листа за борбу против организованог криминала, онда могу да напишем да се нико други није озбиљно бавио овим кључним економским питањем за следећу буџетску годину.

Значи, само на страницама овог листа можете да прочитате оно што не можете у осталим листовима или на друштвеним мрежама. Одлучио сам да напишем овај текст о буџету за следећу годину, како бих подржао стручну анализу колеге Скулића и како бих грађанима Србије нагласио опасности које се налазе у овако скројеном преизборном буџету и како бих указао на једну нову политичку идеју у вези начина како би се правио и контролисао буџет будуће Владе народног спаса.

Износићу, према мом стручном мишљењу, само најважније економске параметре који ће грађанима на најбољи начин приближити тешку финансијску ситуацију у којој се Србија данас налази. Наиме, следеће године Србија треба да обезбеди 6,593 милијарде евра за : враћање главнице – 584 милијарди динара или 4,68 милијарди евра, плаћање годишњих камата 114 милијарди динара или 942 милиона евра, планирани финансијски дефицит 170 милиона евра и гаранције које треба да се издају за 801 милиона евра.То су све обавезе које држава мора да испуни.

Да ли Србија има 6,593 милијарди евра да подмири све те обавезе? Нема.

Па, како ће онда да испуни толике финансијске обавезе? Једноставно, из новог задуживања. Без тог новог задуживања држава би одмах банкротирала.Према анализи колеге Скулића, Србија је само на камате у периоду 2007-2020 платила 10,1 милијарда евра. Значи, спирала дуга је омча око врата прездужене Србије.

Омча која се све више стеже. Када је Хронични Болесник, како је сам себе назвао, преузео власт, јавни дуг је био 14,4 милијрди евра, данас је 24,4 милијарди евра, што значи да нас је Узурпатор задужио 10 милијарди евра, Спољни дуг у тренутку преузимања власти у јулу 2012.године је био 24,1 милијарда евра, док је данас достигао 28,1 милијарди евра и за следећу годину ће достићи, према прогнозама проф Комазеца -28,8 милијарди евра.

Дугови се не враћају, него се нагомилавају. Остављају се поколењима и тако се уништава њихова будућност. Сада трошимо будућност наше деце и унука. Наркоман на власти, да ли је заиста због кокаина допао ВМА ћемо до пролећа сазнати, узима све већу дозу опасних опијата, уверен да ће се тако, повећаном дозом, потпуно ослободити дужничке овисности. Заблуда!

Неће се ослободити, него ће бити у још горој позицији. Угрозиће сувереност Србије и биолошки опстанак Срба и грађана Србије. Како ћемо следеће године бити у још горој позицији, бићемо још задуженији и још сиромашнији, како нема новца из буџета да се врате основне настале обавезе од 6,593 милијарди евра, одакале онда оптимизам и саморекламерство председника државе, премијерке и плагијатор министар финансија да је буџет развојни?


Где је тај новац за развој?
Хвале се да ће следеће године обезбедити -1,682 милијарде евра за капиталне инвестиције… Али, господо другови, браћо и сестре, запамтите – тог новца за развој немамо.

Хронични Лажов обмањује јавност и планира још веће задуживање. Доказ да је ситуација економски катастрофална, најбоље показује податак о прикупљеном ПДВ-у, где видимо, за период 2015-2020 да је ПДВ на увозну робу порастоа са 291 милијарде динара на 520 милијарди динара, односно да је ПДВ у земљи опао са 105 милијарди на свега 62 милијарди. Шта ово значи? Преко 89% ПДВ се прикупља на основу увозне робе, док се само 11% ПДВ прикупља од домаће привреде.

Овај економски податак из буџета нам говори да је уништена домаћа производња, да нема привредног развоја и да буџез зависи искључиво од увоза, што је погубно за државу.Таква погрешна економска политика се одразила на спољно-трговинском дефициту, који је прошле године био 5,8 милијарди евра и који ће ове године, чекамо завршетак овог месеца, када се дефицит значајно увећава, сигурно да достигне 6,3 милијарде евра.

Увозни лоби, због својих личних интереса и корупције политичког олоша, свих боја и идеологија, намерно уништава домаћу производњу. Наставља се политика коју је Лабус још 2000 године означио -“ зашто да производимо, када можемо да увозимо“, што представља националну велеиздају и уништавање суверености државе.

Уништавањем домаће производње се не може остварити привредни развој и расте незапосленост и сиромаштво.Све већи број људи не може да преживи златно доба лудила Узурпатора и сваке године преко 70.000 људи бежи из Србије. Намерно се крије да држава не враћа ПДВ извозницима и тај износ је достигао 260 милијарди динара.

Ко се усуди да тражи повраћај свог новца, држава му шаље пореске инспекторе, који се понашају као криминалне групације за утеривање дугова уништене привреде и сиромашног становништва. Оваква ситуација је дугорочно неиздржива. Мислим да се програмирано расуло отргло контроли Велиздајника и да се претворило у опште расуло.

На сваком кораку видимо да се друштво распада. Некомпетентност се показује на сваком кораку. Уништавају се трајно институције и друштво пропада у анархију. Убрзање је све веће. Не може се више зауставити ова пропаст, све док не дође до потпуног слома и грађани ће бити принуђени да изађу на улице, да се побуне и да одбране здраву памет, људско достојанство и елементарну егзистенцију.

Припремите се на пролеће за то што нам следи. Медијска пропаганда режима да ће нас спасити изградња стадиона, за које се из празног буџета издваја 250 милиона евра, стадиони требају Узурпатору да организује спектакле „хлеба и игара“ за све сиромашнији и незадовољнији народ, не могу да зауставе бес презадужених и разочараних грађана.

Трошити толика средства на стадионе, док нема 25 милиона евра за Торлак да се напреви сопствена вакцина, најбољи је доказ болести и лудила режима. Какви дилетанти и штеточине воде државу најбоље се види из податка да се у буџету за следећу годину планира 25 милијарди динара или преко 200 милиона евра да држава плати казне и пенале.

Кредит из Трезора Републике Француске у износу од 80 милиона евра и најава почетка изградње метроа од 500 милиона евра су потребни за још једну намештену, убедљиву победу на пролећним изборима.Трансфери за социјално осигурање биће смањени са 222 милијарде динара на 186 милијарди динара, што нам показује да идеолози неолибералног бандитизма немају никакву одговорност и осећаје за сиромашне.

Повећање донација са 5 милијарди динара на 15,8 милијарди динара и повећање капиталних издатака са 165,5 милијарди динара на 199 милијарди динара, најбољи су доказ да се увелико спрема изборна кампања и да ће се тим нашим новцем куповати гласачи. Субвенције за привреду се смањују са 17,7 милијарди динара на 13,5 милијарди динара, пољопривреду са 41,6 миијарди динара на 40,6 милијарди и за културу са 3,1 милијарда динара на 2,1 милијарда динара.

Њих привреда, пољопривреда и култура не занимају, јер су паразити, лењивци, малограђанери и примитивци. Посебан проблем су 111 организација, агенција и државних канцеларија које ће да поједу невероватних – 1,37 милијарди евра.

Несхватљив ми је податак да ће доћи до драстичног повећања финансирања Управе за јавни дуг, повећава се са 1,754 милијарде динара на 5,705 милијарди динара, Завода за статистику са 1,132 милијарде динара на 2,181 милијарда динара и Републичке дирекције за имовину са 1,056 милијарди динара на 11,447 милијарди динара.

Мора се испитати и приходна страна буџета – Добит јавних предузећа и дивиденда која се годишње уплаћује у буџет и износи за следећу годину – 11,6 милијарди динара, јер постоји велика сумња да јавна предузећа узимају кредите и тако приказују раст прихода и профита, како би могли да исплате наводне дивиденде у буџет, како би се, шетањем новца, показало да је буџет развојни, да је у суфициту и да та привилегована и монополизована јавна предузећа послују профитабилно. Све је, дакле, лаж.

Буџет је лажан и фалсификован. Хроничном Болеснику не може да помогне лажни доктор финансија. Њему треба озбиљан психијатар да га лечи. Србија се мора ослободити Хроничног Болесника. Зато предлажем БОЈКОТ њега, његових лажних избора и његових плагијатора, лопова и кријумчара наркотика. Стварање Владе народног спаса је једини начин да избегнемо неконтролисани банкрот, расуло, социјалне немире и могући грађански рат.

Нова, народна и стручна влада ће користити блокчејн технологију за израду и контролу буџета. Идеја је врло једноствна. Буџет пуне порески обвезници и они морају да одлуче како ће се да троше државне паре.

Новац у буџету не припада председнику државе, премијерки или министрима, који га овако нерационално троше, узимајући провизије за себе, свој клан и партијске секте, него буџет припада свим грађанима Србије и они морају да одлуче како ће да се троше њихове паре. Принцип мора да буде економски одржив и логичан, онај ко прави паре мора да одлучи о њиховом трошењу.

То значи да не може да се, рецимо, издваја 250 милиона евра из буџета за стадионе, док грађани не буду гласали да ли се слажу са том инвестицијом. Живимо у електронском добу и постоје алати који грађанима пружају могућност да одлучују у једном дану, без обзира где живели по свету, како ће се трошити паре из буџета. Нема трошења новца док грађани не гласају.

Понудили смо апликацију наших стручњака из расејања – КРИПТО ДРЖАВА СРБИЈА, која омогућава грађанима да потпуно контролишу буџет. Врло је једноставна и доступна свима. Уграђује се на мобилни телефон. Не може да се хакује и не може да се обори. Представничка демократија је прошлост. Владавина политичког олоша и њихов волунтаризам, корупција и криминал се могу зауставити увођењем нове технологије. Која ће им спречити крађе државне имовине и крађе буџета. Ниједном политичару више не верујемо.

Не верујемо више ниједном човеку који се бори за власт. Верујемо само у моралну вертикалу, политичке принципе, нове институције и нову организацију друштва. Тоталитарни политички систем је прошлост. Грађани морају да поврате отету слободу, поништен глас и да узму одговорност за промене друштва у своје руке.

Предлажем вам да узмете и новац из банака у своје руке. Сви светски економски показатељи нам говоре да стиже други талас кризе, који ће бити много разорнији од онога 2007/2008 године. Охрабрујем грађане и показујем да има решења. Политичари и њихови плаћени аналитичари и преплаћени опозиционари живе у каменом добу странака, вођа, лидера, комитета и партијских јуришника.

Нудимо алат за електронско доба. Нудимо да изградимо НОВО ДРУШТВО. У коме ће сваки динар из буџета да се строго контролише његова потрошња. Све је могуће, ако верујемо у себе и ако никоме не дозвољавамо да нам отме, узурпира или откупи Слободу.

Налазимо се на историјској прекретници. Србима одговара ИНТЕЛИГЕНТНА РЕВОЛУЦИЈА. Најновији подаци су охрабрујући и говоре да су идеје које промовишем наша будућност. Према званичним подацима Друштва за информатику Србије преко 80% домаћинства у Србији има интернет и преко 73% домаћинства има компјутер.

То је наша снага у стварању новог политичког и економског система. Ко ово не разуме, биће прегажен духом новог времена.

Хронични Болесник је готов. Време га је прегазило и његова пропала политика одлази на сметиште историје.Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари