четвртак, 16 септембра, 2021

Ко плаћа дугове `Ер Србије`

Тајанствени уговор је, међутим, још увек остао непознаница, а уместо тога недавно је обелодањен финансијски извештај `Ер Србије` за 2013. годину, према коме је компанија прошлу годину завршила са губитком од чак 73 милиона евра, што је званично најгори губитак у историји нашег националног авио – превозника.

 

 

Air-Srbija-2

 

 

 

 

Када је у августу прошле године потписан уговор о стратешком партнерству `Етихада` и `Јат ервејза`, убеђивани смо да је то једино решење за посрнулу српску авио-компанију, која је само у 2012. години имала губитак од 37 милиона евра. Партнер из Уједињених Арапских Емирата проглашен је за идеалног, а уговором потписаним са тадашњим ППВ-ом Вучићем, Етихад је постао власник 49 процената ЈАТ-а и добио право да у наредних пет година управља том фирмом. Ипак, у медијској помпи око нове компаније `Ер Србија` негде се загубила и чињеница да је јавности остало непознато шта је тачно потписано и које су прецизне обавезе нових партнера.

У октобру прошле године ново руководство преузело је кормило, име је промењено у `Ер Србија`, а нова компанија је одједном постала „међународна авио-компанија која послује у глобалним размерама са партнерима који спадају у ред водећих светских финансијских и пословних организација“. Стари ЈАТ је тако полетео у нови живот, а на прозивке јавности са одговорних места је с времена на време саопштавано да ће и уговор о партнерству „ускоро“ бити објављен.
Последњи је то учинио Синиша Мали, председник Привременог органа Београда и доскорашњи саветник за финансије и привреду садашњег премијера Александра Вучића, који је средином марта саопштио да ће „све у вези с оснивањем `Ер Србија` бити обелодањено наредних седмица“, и да су се и представници `Етихада`сагласили да уговор буде јаван.

 

 

air-serbia 1

 

Тајанствени уговор је, међутим, још увек остао непознаница, а уместо тога недавно је обелодањен финансијски извештај `Ер Србије` за 2013. годину, према коме је компанија прошлу годину завршила са губитком од чак 73 милиона евра, што је званично најгори губитак у историји нашег националног авио-превозника. Према објављеном финансијском извештају, оперативни губитак те компаније износи 45 милиона евра, док салдо од 28 милиона обухвата корекције стања конта бившег ЈАТ-а.

 

Српски авио-превозник је први пут дао реалну слику финансијског пословања, а менаџмент овај губитак правда дугогодишњим лошим пословањем, уз најаву да је минус ствар прошлости, пошто се у првом кварталу 2014. бележи раст броја путника за 66 одсто, а превоза робе 46 одсто.

 

 

air-serbia 3

Ипак, остаје питање откуд толики дуг? Не можемо одмах кривити нову управу, јер је `Етихад` преузео ЈАТ неколико месеци пре истека године, па и нови власник није могао одмах да запуши све рупе. Али, `Етихад` је сада и сувласник и управљач `Ер Србије`, па је самим тим и одговорност за мањак на њему, сразмерно власништву. Зато се природно намеће питање – ко ће овај огромни мањак да плати, а многи већ сумњају, с обзиром на то да влада упорно држи уговор тајним, вероватно и оправдано, да ће се највећи део тог губитка, више него двоструко већег у односу на претходне године, свалити на ионако празан српски буџет.

Поједини стручњаци претпостављају да су сви трошкови у фази прављења нове компаније практично ишли на наш рачун, а да смо ми наградили страног улагача, и поднели већи део трошкова. Ипак, пошто је уговор још увек тајни, и стручњаци могу само да претпостављају. До тад, не зна се ни ко је крив, ни откуд толики мањак, ни ко ће да га плати. Баш транспарентно, све у складу са новом политиком Владе. Ко зна колико ће нас промене и штедња који се најављују на крају коштати.

 

 

(Трифун Ристић)

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари