среда, децембар 02, 2020

Нови руски воз кренуо српским пругама

 

 

 

Нови дизел-моторни воз из Русије, први од 12 наручених, кренуо је данас промотивно српским пругама, а од сутра ће редовно саобраћати између Београда и Вршца.

Први „путници“ данас су били новинари и њихов домаћин генерални директор „Железница Србије“ Милован Марковић.

Српске железнице су први пут после пуне три деценије добиле нови воз, истакао је Марковић, додајући да ће у наредна два месеца из Русије стићи још два руска воза, чије се укључивање у саобраћај очекује почетком маја.
Нови воз из Русије који ће саобраћати на релацији Београд Дунав-Вршац поново ће након пуне три године успоставити редован путнички саобраћај између главног града и Вршца.

Воз ће радним данима и суботом саобраћати два пута дневно – из станице Београд Дунав полазиће у 7.20 и 19.20 сати, док ће из Вршца за Београд полазити у 5.15 сати и у 16.45 сати.

Он је рекао да ће за тај воз на делу од Београда до Панчева важити карта „Бео воза“, а од Београда до Овче „Бус плус“.

Марковић је казао да ће осталих 11 возова руске компанија „Метровагонмаш“ испоручити српским железницама до краја ове године.

Он је указао да ће српске железнице из дела руског кредита чија је укупна вредност 800 милиона долара, набавити додатних 25 возова од исте руске компаније, како би се побољшао локални и регионални саобраћај на неелектрифицираним пругама на територији целе земље.

Данашња промотивна вожња била је организована од Београда до Панчева.

Дизел-моторни возови компаније „Метровагонмаш“ имају Мерцедесов мотор, Фојтов менајч, Кнорове кочнице и друге компоненте најпознатијих светских произвођача.

Имају 120 места за седење, 126 места за стајање, камере, климу, систем за контролу, управљање и дијагностику, тоалет, који је прилагођен и особама са посебним потребама, а на српским пругама ће се кретати брзином до 120 километара на сат.

Цена једног воза износи око 3,4 милиона швајцарских франака, а уз возове ће бити испоручени и резервни делови, алат и опрема за одржавање, потрошни материјал и документација у вредности од 2,5 милиона швајцарских франака.

Железнице Србије и „Метровагонмаш“ потписали су 2010. уговор о куповини 12 нових возова из кредита међународне железничке банке „Еурофиме“ од 43 милиона швајцарских франака.
Извор: РТВ, среда, 07 март 2012

Извор:русија.рс

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*