понедељак, 27 септембра, 2021

Отимање

Оваква економска политика на дужи рок је неодржива. Сталним повећавањем јавних прихода, отимањем од привреде и грађана, нема никакве стопе привредног развоја, нереалан курс динара, лажно приказивање инфлације, стимулација увоза,кажњавање, репресија, застрашивања и стварање атмосфере сталног ванредног стања, може да траје неко време док се грађани, који оволике терете не могу да издрже, не побуне.

 

***

 

 

Сви тоталитарни системи лажу и отимају на исти начин. Питање је само величине лажи,величине отетог и суровости у начину отимања. Режим суманутог, патолошког лажова Вучића је прешао све границе нормалности. Његове лажи су антологијске. Притиснут од крсташа, он више не зна ни куд удара и ни шта прича. Изјава да он Бриселски споразум зна напамет и да му неко покаже где пише да се ЗСО формира по косовским законима, потпуно је дебилна, јер у Бриселском споразуму члан 4. управо јасно пише да се ЗСО формира у складу са косовским прописима. У још три документа то изричито пише.

Како је могуће да човек који зна напамет сва та документа, који их је потписао, који је правник и који је, како се хвали, најбољи студент права у историји правних наука, не зна шта је потписао и не зна шта пише у тим потписаним документима? Морате да признате да је то шизофрено.

Због тога је оправдано да тражимо да се, у овим тешким историјским тренуцима за судбину Космета, када је председник државе узео на себе ту велику одговорност да коначно реши тај проблем, уопште не објашњавајући јавности чему толика журба, када је све пало на њега, када, како се жали, трпи страшне притиске и када се сам бори против свих, сасвим је оправдано да грађани траже да се испита опште здравствено стање председника државе.

Пошто је показао да не зна шта пише у документима које је потписао, мада тврди да та документа зна напамет, онда морају психолози и психијатри званично да се изјасне, после обављеног прегледа, да ли је председник државе урачунљив и да ли он може да води државу.

Истовремено, стручној медицинском конзилијуму грађани ће доставити документовано све невероватне лажи које је Вучић јавно изговорио у последњих шест година и то ће бити сасвим довољно да медицинска струка донесе дијагнозу о психичком стању председника. Закључак медицинског конзилијума је важан историсјки документ, јер можемо да тражимо да председник државе поднесе оставку, јер више није способан да управља државом, и можемо светској јавности да објавимо да се сви потписи које председник буде ставио на неке његове међународне уговоре не признају, пошто све што потпише је у супротности са Уставом и све што потпише неће бити признато од стране Србије, јер председник не зна шта потписује. Учили су нас родитељи од малена да не лажемо и да не крадемо.

Али, председник Србије очито није имао добар породични одгој. Наш паметни народ каже – ко лаже, тај и краде! Картел Аце Драмосера краде на сваком месту и у сваком тренутку. Пошто се тужилаштво, судови и полиција плаши да се замере овом уцењеном манипулатору и преваранту, пошто ништа не предузимају да се заустави библијска корупција и крађа у опљачканој Србији, након смене овог издајничког режима сви учесници ове организоване крађе државе и грађана морају бити процесуирани и мора им се, према новим законима, сва имовина да конфискује, јер је то једина права казна за те ниткове и разбојнике, онда ћу у овом тексту да покажем, на основу званичних извештаја о буџету, како функционише то отимање новца од привреде и грађана.

 

Пратићемо податке у периоду 2012-2016, са освртом на 2017.годину, период када је жути мафијашки картел замењен издајничким криминалним картелом Аце Драмосера. Ништа се није променило, само су пљачке биле све веће и све веће слуђивање, вређање и понижавање српског народа. Јавни приходи 2012 износили су 1.472 милијарде динара, док се 2016 попео на 1.842 милијарде динара и 2017 на 1.973 милијарди динара. То значи да су јавни приходи порасли 2012-2017 за 501 милијарду динара или преко 4,2 милијарди евра, што је повећање 34%.

Ако је званична инфлација, која се држи под контролом и лажно се статистички приказује,била свега 3,8% и ако је стопа привредног раста била пузајућих 0,83%, како је онда могуће да се јавни приходи увећају 34%? Из којих извора су се, господо другови,увећали ти јавни приходи? Погледајмо на пресеку 2016/2012 и видећемо како функционише ова тоталитарна власт.Порески приходи су се повећали са 1.469 милијарди динара на 1.833 милијарди динара, што је повећање од 364 милијарде динара, али структура пореза показује да је дошло до раста ПДВ на увозу са 250 милијарди динара на 338 милијарди динара или 88 милијарди динара, док је ПДВ у земљи пао са 114 милијарди на 112 милијарди динара или за 2 милијарде динара. Шта ово значи?

Буџет државе се пуни увозом робе, док опада порез у земљи, јер нема привредне активности, што показује стопа привредног раста 2012-2016 од бедних 0,65%. Када држава води економску политику у којој стимулише увоз да би напунила све празнији буџет, онда је то исто као када наркоман узима све већу дозу дроге верујући да ће се тако излечити.

Стимулисање увоза на штету извоза врши се стабилизацијом курса динара, који је потпуно нереалан, прецењен је динар да би повлашћени партијски тајкуни увозници могли да остварују екстра профите и исплаћују добре провизије политичком олошу на власти. Прецењен динар појефтињује робу из увоза, све више се увози стране робе, трпи домаћа производња која не може да се носи са страном конкуренцијом коју стимулише домаћа економска политика, расте спољно-трговински дефицит, који се креће од 4,4 -4,8 милијарде евра сваке године, показао сам да смо од 2001. до данас тако изгубили преко 90 милијарди евра,долази до одлива капитала из земље и држава мора да се задужује да би некако функционисала.

Повећање јавних прихода је уследило све већим оптерећењима на привреду и грађане.
Тако су акцизе порасле са 118 милијарди на 279,9 милијарди, недавно поскупљење горива показује да се наставља тај негативан тренд. Пошто смо отворили границе за слободну трговину, што је довело до потпуног уништавања домаће производње, царине су прошле године донеле само 37,9 милијарди динара. Непорески приходи порасли су са 176 милијарди на 247 милијарди или огромних 71 милијарда динара.

Непорески приходи су: накнаде, таксе,пенали и казне које плаћају привредници и грађани. Овако велики износ непореских прихода и њихов ненормалан раст показује тоталитаризам окрутне власти која отима новац од привреде и грађана. Тога смо сви свесни, јер су све веће претње и све веће казне,таксе и накнаде. Посебан проблем, који искривљује праву слику стања буџета, представља повраћај ПДВ-а који се не исплаћује и који је нарастао са 121 милијарде на 171 милијарду динара или 50 милијарди динара, показује однос власти према својим привредницима. Добро је познато да привредник, када тражи повраћај ПДВ-а, добија у госте пореску полицију, као неке јаничаре, који застрашују привреднике и тако репресивним мерама покушавају да што више новца остане у бужету, који се, као што смо видели, пуни из пореза на увоз и све већих оптерећења привреде и грађана.

Закључак анализе јавних прихода, оваква економска политика на дужи рок је неодржива. Сталним повећавањем јавних прихода, отимањем од привреде и грађана, нема никакве стопе привредног развоја, нереалан курс динара, лажно приказивање инфлације, стимулација увоза,кажњавање, репресија, застрашивања и стварање атмосфере сталног ванредног стања, може да траје неко време док се грађани, који оволике терете не могу да издрже, не побуне. Када ће се грађани Србије да се побуне? То је питање које излази из ове економске анализе. Питање је – колики је праг издржљивости наших осиромашених и незапослених грађана? Сваке године преко 50.000 радно способних грађана беже из државе која спроводи овакве репресије. Уместо да се то исељавање спречи променом економске политике и стварањем пословног амбијента за двоцифрене стопе привредног раста, несрећни Аца Драмосер, незналица и лењивац, нема дана радног стажа у привреди и на тржишту, хвали се како на изградњи ауто-путева и његовом чеду Београду на води раде албански радници. На страни јавних расхода примећујуемо да су се јавни расходи од 2012 -1.717 милијарди повећали 2017 на 1.921 милијарди динара, односно да су повећани за 204 милијарди динара или скоро 2 милијраде евра.

Овај податак нам говори да нема штедње у банкротираној држави.
Све приче Драмосера о штедњи и протестанској етици, коју морамо ми, Срби, варвари и нерадници, да усвојимо, мењајући наш древни погрешан ментални скоп, потпуна су лаж. Бахата власт се разбацује на све стране. Смањивање плата у јавном сектору, које су 2012 износиле 472 милијарде на 417 милијарди динара, и настала уштеда од 45 милијарди динара, којом су се маркетиншки толико хвалили, поједена је растом расхода за робе и услуге које су до 2016 порасле са 238 милијарди на 283 милијарде динара или тачно тих 45 милијарди динара, да би се у 2017 увећали на 302 милијарди динара.Намерно су смањили плате у јавном сектору, што је довело до драстичног бекства лекара и медицинског особља из земље, што је погубно за наше државне и националне интересе,сваке године око 40.000 људи више умре него што се роди,све је урађено само да би повећали трошкове државе за робе и услуге, јер се на тим плаћањима могу да уграђују и да узимају провизије на тендерима.

Посебно је забрињавајуће што се дуплирала камата на узете кредите, порасла је са 68 милијарди на 131 милијарду динара и то је доказ да се држава задужује све више, да власт нема никакву идеју како да се та спирала задуживања прекине, него се наставља са бећарском политиком распродаје државе и њених територија и узимања кредита само да би се опстало на власти. План за ову годину је да се држава задужи 858 милијарди или 7,28 милијарди евра, како би вратила доспеле главнице и исплатила све приспеле камате. Напомињем, да држава плаћа око 1,2 милијарде евра камате на узете кредите, али да исто толико 1,2 милијарде евра плаћа наша привреда и грађани, што значи да привреда и грађани морају, јер на њих падају оба задужења, да врате годишње 2,4 милијарде евра.Како је прошле године стопа привредног раста била једва 1,5% и ако узмемо,ради поређења, да је тачан тај фалсификовани податак да је БДП 34 милијарде евра, што је велика превара о којима естрадни плаћени економисти ћуте, онда то значи да је прошле године Србија увећала БДП за 510 милиона евра, док је само за камате морала да исплати 2,4 милијарде евра.

Не морате да будете уопште економски образовани, довољно је да имате мрвице српске народне памети, да схватите шта нас чека. Понављам, све је ово рађено на лажном извештају о БДП, који је надуван на текућим , инфлаторним ценама, базираним на прецењеном динару, који се намерно држи знатно испод његове тржишне вредности, само да би окупациона власт могла даље да нас задужује, пљачка, лаже и да манипулише сиромашним и поробљеним народом.Такво стање је неодрживо.

Немогуће је да се курс држи тако дуго под контролом. Када курс буде експлодирао потпуно ће уништити лажну слику брбљивог и нападног Демагога. Ни тако контролисани курс не може да сакрије драстичан пад потрошње у Србији, која је 2011 износила 8,028 милијарди евра да би се данас то преполовило на неких 4,4 милијарди евра.

Мој колега Драгован Милићевић је израчунао да је куповна моћ 1980 године за 63% већа него куповна моћ 2017. године, што најбоље говори о дубини наше пропасти. У марту месецу је била рекордна задуженост – 585.441.630 евра и то показује да се наставља наше срљање у понор из кога се не можемо извући празном причом и блебетањем, него морамо да добијемо на челу државе људе који су стручни, поштени и који знају да економски воде државу, јер само великим знањем, радом и добром организацијом можемо да изађемо из данашње катастрофе. Како на тржишту нема бесплатног ручка, како нам нико неће ништа да поклони, онда нам је остало да се ослонимо на наше националне ресурсе и да на тим националним ресурсима направимо услове за бољи живот. Морамо да зарадимо бољи живот. То је суштина овог писања. Имамо све ресурсе то да постигнемо. Потребно је само да срушимо тоталитарни систем власту, у таквом систему, видели смо, само се лаже, краде и отима, да такав накарадан систем заменимо новим системом непосредне демократије у коме ће нас водити стручњаци који знају посао и родољуби који воле Србију. Биће нам боље када престане да се лаже и краде!Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

 1. Comments  Србин из Србије   |  субота, 27 октобра 2018 18:45

  Народе, Срби….
  Ово није стандардизација језика, ово је брисање Срба са свим вредностима са простора на којима постојимо… Уништава се вера, култура, језик, обичаји, писмо, традиција…
  Све се уништава што се може уништити…
  Ако и даље будемо ово дозвољавали и ћутали, и из наших кућа нас већ избацују…
  A избациће нас и из Србије у потпуности, јер већ је и то актуелно…
  Запошљавање и исељеничке визе, све горе од горега…

  Србине, једино и хитно је решење смена ове поданичке вазалске власти, ХИТНО…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари