уторак, 03 августа, 2021

Дина Чолић добитник награде „Бранислав Мане Шакић“

Овогодишњи, 16. добитник награде „Бранислав Мане Шакић“, коју додељује истоимени Фонд за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, је Дина Чолић, водитељ РТС-а у пензији.

 

Дина Чолић (фото: Јасминка Надашкић Ђорђевић)

Дина Чолић (фото: Јасминка Надашкић Ђорђевић)

Одлуком стручног жирија додељено јој је признање за животно дело, имајући у виду богати, вишедеценијски креативни рад у радио и телевизијским програмима Студија Б и РТС-а, током којег је показала широку општу културу и изврсно познавање стандардно-језичких норми.
Добитник је награде „Гордана Бонети“  и признања „Дама са стилом“ Радио Индекса, а оно чиме је сама Дина Чолић најзадовољнија у свом раду је аудио запис српског псалтира „Молитве на језеру“ Светог владике Николаја Велимировића, који је 2010. снимила у издању манастира Рукумија.

 

Обраћање лауреата након уручења награде (фото: Милорад Поповић)

Обраћање лауреата након уручења награде
(фото: Милорад Поповић)

 

„Велико ми је задовољство и част што се налазим међу досадашњим добитницима ове, заиста престижне награде, када долази од колега, и када је дата за нешто што вам је Бог дао као дар, а што су вам родитељи, професори и колеге омогућили да тај таленат избрусите као дијамант и да као мисионарење дате српском народу и српској култури. И само бих  рекла нешто што ми је на срцу и у души, а то је изговорио отац наше нације, свети Симеон Мироточиви: „Народ који изгуби веру, земљу и језик, више не постоји“. Дакле, ово је аманет свим младима, а посебно онима који се баве јавним послом, јер у почетку беше реч и остаје реч до краја, јесте да сачувају Србију.“ – истакла је Дина Чолић захваљујући на додељеном одличју „Бранислав Мане Шакић“, које јој је уручено 9. новембра у смедеревској Народној библиотеци.

 

 

Председник жирија Десанка Милосављевић (фото: М.Поповић)

Председник жирија
Десанка Милосављевић
(фото: Милорад Поповић)

 

Ово признање се, иначе, додељује у знак сећања на првог спикера Радио Смедерева, а досадашњи добитници су: Даница Лекић, спикер Радио Смедерева,  која је са колегом  Шакићем у овој медијској кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш, Марија Славковић и Душко Марковић  (Радио Београд), Снежана Живковић  (РТВ Нови Сад), Винка Кнежевић (РТВ Крагујевац), Жарко Обраћевић (Радио Београд), Томислав Богдановић (РТВ Крушевац), Душанка Калањ (РТС), Светлана Алексић (РТВ Панонија, Нови Сад), Александар Гајшек (Телевизија Студио Б, Београд), Стево Обрић (РТВ Крагујевац), Милоје Мића Орловић (РТС), Мирослав Војводић (Радио Београд) и Десанка Милосављевић (Радио Косовска Митровица).
Значај награде је утолико већи уколико се зна да је прва и једина те врсте на подручју бивших држава СРЈ и СЦГ, као и Србије, чему у прилог говори и континуитет доделе током протеклих петнаест година.

12. 11. 2013.
Аутор: Ј. Н. Извор: Фонд за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије

(Удружење новинара Србије)

 

У жељи да се подстакне очување српског језика, штитећи га од страних утицаја неговањем правилног говора, посебно у електронским медијима Србије где је улога спикера, водитеља и новинара од посебне важности, тим поводом 1998. године установљени су Фонд и награда „Бранислав Мане Шакић“, са намером да се додељује за врхунски домет и изузетну професионалност у овом послу, а у знак сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку – заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века рада остали уткани у битисање смедеревског радија. Утемељивачи су Шакићева супруга, новинар Јадранка Нићин и Радио Смедерево које од приватизације 2010. не учествује више у додели награде, па целокупну организацију овог надасве важног посла очувања језика и културе говора у електронским медијима Србије реализује Фонд.

 

***

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

2 коментара

 1. Comments  Danica Mašić   |  недеља, 24 новембра 2013 15:11

  Овај прилог треба да се налази у мултимедији. Награда „Бранислав Мане Шакић“, коју додељује истоимени Фонд за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, то потврђује. Имена добитника, такође. Не сме се дати забораву оно на чему се можемо учити.
  Све честитке и похвале нашој Екани, новинару Јадранка Нићин, утемељивачу ове награде која улаже све напоре како би ова манифестација трајала још дугооооооооооооооооооооооооооооо

 2. Comments  Ekana   |  понедељак, 25 новембра 2013 02:38

  Данице, од срца захваљујем на речима подршке. О важности очувања српског језика скоро да се и не говори на државном нивоу, па смо зато сведоци његовог непрекидног урушавања и губљења управо, и највише у електронским медијима Србије чија је функција, осим информисања, и образовање у сваком погледу, па и језичком.
  Фонд и награда „Бранислав Мане Шакић“ настали су у намери да се стане на пут томе, међутим, само смо зрнце које светли у мору песка незаинтересованости, чак и еснафских удружења новинара. Једино у садејству са поменутима и ресорним министарством може бити неког помака.
  Фонд је у том смислу, крајем протекле године успоставио везу са Министарством културе и информисања, и да није било смене кадрова, био би учињен значајан корак у заједничком раду на овом, итекако важном послу очувања српског језика.
  По свему судећи, мораћемо да радимо све испочетка, када је поменуто министарство у питању, као и новинарска удружења…
  Срећом, награда опстаје и поред бројних проблема (финансијских, пре свега), захваљујући пријатељима и поштоваоцима Шакићевог рада, али и свих досадашњих добитника, и оно што је за сада извесно је да ће се ово одличје од 2014. уручивати 5. јуна, на дан рођења Бранислава Манета Шакића.
  Континуитет доделе награде од 1998. године се не прекида..Већ корачамо ка 17. признању…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари