понедељак, 27 септембра, 2021

Драган Павловић и Тијаго Фехејра добитници признања „Бранислав Мане Шакић“

На почетку треће деценије свог постојања, Фонд „Бранислав Мане Шакић“ наставља реализацију своје значајне мисије, награђујући најзаслужније делатнике у електронским медијима Србије, окружења и расејања, за очување српског језика и неговање културе говора.

Стручни жири овог Фонда, на чијем челу је прошлогодишња добитница истоимене награде Јелена Јеж, новинар Радија „Слово љубве“, донео је једногласну одлуку да 22. по реду признање припадне смедеревском новинару Драгану Павловићу, имајући пре свега у виду да је својим дугогодишњим радом дао значајан допринос на овом пољу делатности.

 

 

Дружење са микрофоном, као хонорарни сарадник Радио Смедерева, започео је 1992. да би на списку стално запослених био у периоду од 1997. до средине 2015. радећи као спикер, водитељ, радио и ТВ новинар, а од поменуте године је запослен у смедеревском радију Лукс. Хонорарно је сарађивао и са Радио Београдом, локалним електронским и штампаним медијима.

Похађао је многе семинаре и радионице из новинарства, усавршавајући такође и говор у Радио Београду кроз Школу глуме Братислава Бате Миладиновића и код врсног спикера овог медија, Драге Јонаш.

Уз постојеће одличје, које у континуитету постоји од 1998.године, Фонд „Бранислав Мане Шакић“ је 2017. установио и нову врсту награде са циљем да се додељује странцима за изванредно владање српским језиком. Први добитник је био Француз Арно Гујон, оснивач и директор хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, а 2018. ово Специјално признање је отишло у руке Рускиње Ане Ростокине, преводиоца и књижевног ствараоца.

Поменуто одличје ове године је припало Бразилцу Тијагу Фехејру, туризмологу, који својим блогом „Добро дошли у Србију“ и преко туристичке агенције „Талас тревл“ доводи своје сународнике у нашу земљу, успостављајући тако значајне културно-економске везе између Бразила и Србије.

Успех у раду постиже захваљујући изузетном познавању српског језика којим говори још од 2010. а од 2012., као житељ Београда и Србије, стално га усавршава. Још један значајан податак, везан за Тијага Фехејру, је љубав према ћирилици коју искључиво користи у свом раду.

 

Иначе, Фонд и награда су основани 1998.г. у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, Бранислава Манета Шакића, а Плакета и Специјално признање, дар супруге Јадранке Нићин,  биће уручени овогодишњим добитницима на пригодној свечаности у среду, 5. јуна 2019. у Народној библиотеци Смедерево.

Подсећања ради, награду су добили : Даница Лекић, спикер Радио Смедерева, која је са колегом Шакићем у овој кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш (Радио Београд), Марија Славковић (Радио Београд), Душко Марковић (Радио Београд), Снежана Живковић (РТВ Нови Сад), Винка Кнежевић (РТВ Крагујевац), Жарко Обраћевић (Радио Београд) и Томислав Богдановић (РТВ Крушевац).
 
Међу добитницима су и Душанка Калањ (Радио телевизија Србије), Светлана Алексић (РТВ Панонија, Нови Сад), Александар Гајшек (Телевизија Студио Б, Београд), Стево Обрић (РТВ Крагујевац), Милоје Мића Орловић (Радио телевизија Србије), Мирослав Војводић (Радио Београд), Десанка Милосављевић (Радио Косовска Митровица), Дина Чолић (Радио телевизија Србије), Светлана Младеновић (Радио Београд 202), Љиљана Марковић (Радио телевизија Србије), Марина Рајевић Савић (Телевизија Храм), Слободанка Вујанић (РТВРС, Радио Републике Српске) и Јелена Јеж (Радио „Слово љубве“ Архиепископије београдско- карловачке).
 
Значај награде „Бранислав Мане Шакић“ је утолико већи уколико се зна да је прва, и до скора једина те врсте на подручју бивших држава, од СФРЈ и свих потоњих па до данас, чему у прилог говори и континуитет њене доделе.
 
 
(Јадранка Нићин,
оснивач Фонда и признања „Бранислав Мане Шакић“)
 
 
 
Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари