уторак, 03 августа, 2021

Коло у косовској бодљикавој жици

На традиционалном Госпојинском сабору фолклора у Лепосавићу пуна три дана се играло и певало, а окупило се више од 1.000 младих са севера Космета и из српских енклава јужно од Ибра. Уметнички руководилац КУД-а Копаоник у Лепосавићу Ђорђе Лакушић, који дуже од деценије организује ове изузетне смотре косовске младости, каже да је највећа вредност Госпојинског сабора то што на њему учествују културно-уметничка друштва с Косова и Метохије која раде у немогућим условима, а ипак успешно чувају српску игру, песму, ношњу, обичаје и традицију.

Момци и девојке из Брезовице

Горан Вељковић, уметнички руководилац КУД-а Младост из села Готовуша у општини Штрпце, највише се радовао изласку из блокаде:

– Превалили смо дуг пут и прегазили цело Косово да бисмо учествовали на сабору у Лепосавићу и били бар два дана на слободи јер живимо окружени жицом у потпуном албанском окружењу. Нашој деци овакви излети са потпуно окружене и блокиране Брезовице много значе, неки су средњошколци, а ниједном нису изашли са Косова.

Славиша Радосављевић, члан певачке групе Младост из Готовуше, каже да тако чувају корен и идентитет свог народа.

– Имамо 110 чланова који вежбају у хладним и често мрачним учионицама школе, по подрумима кућа или на отвореном, често смо у мраку без струје, али ни то нас не спречава да се дружимо, вежбамо, играмо, певамо, глумимо – каже Славиша.

Вежбају у учионици: Деца из Косова Поља

Шеснаестогодишња Анђелија Михајловић ученица је средње техничке школе из Штрпца, а никада није крочила даље од Лепосавића.

– Волела би да видим како је тамо и шта је Србија, живимо у затвореном простору и зачараном кругу из кога је тешко изаћи, волела бих да се слободно крећем, да одем где пожелим – прича Анђелија и наглашава да скоро свако село на Брезовици и Сиринићкој жупи има свој културно-уметничко друштво.

Кореограф КУД Крива река из села Беривојце код Косовске Каменице Драган Антић Бели каже да више од 10 година живе и раде без пребијеног динара, а ношњу шију сами или је позајмљују.

– Кад се на Косову све рушило и растурало, ми смо формирали КУД, тренутно у селу имамо 135 кућа, стотину деце и 60 чланова друштва, биће нас, ако бог да, још више – каже Антић. – На рачуну нам је увек нула, али то нас не спречава да гостујемо и на фестивалима у Бугарској, Македонији, Румунији, Републици Српској, Турској и нашој Србији. Помажу нам и спонзори или домаћини, тако смо недавно гостовали у Канади, а наши Срби су нам све платили, и карте и боравак.

КУД Крива Река

 

Култура у корову

Под спонзорством Министарства културе Србије, Госпојински сабор у Лепосавићу организују овдашњи Центар за културу Сава Дечанац и КУД Копаоник. Учесници из јужних делова покрајине траже да Министарство културе помогне и њихов рад.
– Очекујемо помоћ бар у ношњи, понеком музичком инструменту и гостовању најпознатијих културно-уметничких друштава из Србије – каже Станоје Мицић из Велике Хоче.

 

(Д.Н.Петровић, Вести)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари