понедељак, 27 септембра, 2021

Награђени Слободанка Вујанић, спикер Радија РС и Арно Гујон

Овогодишњи, 20. лауреат награде „Бранислав Мане Шакић“ за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, а од 2017. и окружења и расејања, је Слободанка Вујанић, спикер/водитељ Радија Републике Српске, гласила који ове године обележава пола века рада а добитница признања 4 деценије дружења са микрофоном, најпре у родном Српцу, потом у Радио Бањалуци – сада Радију РС.

Слободанка Вујанић, спикер Радија РС

Слободанка Вујанић, спикер Радија РС

 

Имајући у виду положај и стање електронских медија у Србији, Фонд и стручни жири, на челу са Марином Рајевић Савић, су управо стога донели одлуку о говорном подручју које ће убудуће покривати награда, па је сходно томе овогодишње признање отишло у руке Слободанки Вујанић, представнику Радија Републике Српске, за свеукупни радни допринос у поменутој области.

Још једна новина уз јубилеј додељивања поменуте награде је и Специјално признање, намењено странцима чији су целокупни рад и владање српским језиком на највишем стручном и друштвеном нивоу. Жири је био једногласног мишљења да ова врста одличја припадне Французу Арно Гујону, оснивачу Хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, који је од 2004. веома посвећен квалитативној помоћи угроженим Србима на Косову и Метохији а српским језиком, након десетогодишњег учења, данас беспрекорно влада.

Арно Гујон са основцима на КиМ

Арно Гујон са основцима на КиМ

Иначе, Фонд и награда су основани 1998.г. у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, Бранислава Манета Шакића, а Плакета и Специјално признање, дар супруге Јадранке Нићин,  биће уручени овогодишњим добитницима на пригодној свечаности у понедељак, 5. јуна 2017. у Народној библиотеци Смедерево..

Подсећања ради, признање су до сада добили : Даница Лекић, која је са колегом  Шакићем у овој кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш, Марија Славковић,  Душко Марковић, Снежана Живковић,  Винка Кнежевић, Жарко Обраћевић, Томислав Богдановић, Душанка Калањ, Светлана Алексић, Александар Гајшек, Стево Обрић, Милоје Мића Орловић, Мирослав Војводић, Десанка Милосављевић, Дина Чолић, Светлана Младеновић, Љиљана Марковић и Марина Рајевић Савић.

Значај награде је утолико већи уколико се зна да је до скора била прва и једина те врсте на подручју бивших држава СРЈ и СЦГ као и Србије, чему у прилог говори и континуитет доделе овог признања.

***

Фонд  за очување српског језика и неговање културе говора
у електронским медијима Србије, окружења и расејања
„Бранислав Мане Шакић“

Оснивач: Јадранка Нићин

Желећи да подстакнемо очување нашег језика, штитећи га од страних утицаја неговањем правилног говора, посебно у електронским медијима Србије, где је улога спикера, водитеља и новинара од посебне важности, подсећамо да је управо тим поводом 1998. године установљена награда „Бранислав Мане Шакић“, са намером да се додељује за врхунски домет и високи професионализам у овом послу. Од 2017. године награда покрива и подручје окружења и расејања.

Ово признање носи печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку-заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисање смедеревског радија. Имајући поменуто у виду, на иницијативу супруге Јадранке Нићин, новинара, и уз свесрдну подршку ове медијске куће формирани су Фонд и одличје који носе Шакићево име.

Закључно са 2010. награда  je додељиванa 16. октобра у Радио Смедереву, на дан његовог оснивања, да би након приватизације целокупни ток уручења овог признања остао у надлежности оснивача Фонда и обавља се у Народној библиотеци Смедерево 5. јуна, на дан рођења Бранислава Манета Шакића.

Стручни жири, у чијем саставу су представници Фонда, Радио Смедерева  и неколико бивших добитника награде, од 1998. до 2016. изабрао је 19 најбољих за које сматра да су својим радом оправдали сврху постојања овог одличја.

 Јадранка Нићин,
Београд, 14. мај 2017.


Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари