понедељак, 27 септембра, 2021

Овогодишњи лауреат награде „Бранислав Мане Шакић“ ЉИЉАНА МАРКОВИЋ, спикер РТС-а у пензији

Иначе, поменуто одличје и Фонд су основани 1998.г. у знак сећања на првог спикера Радио Смедерева Бранислава Манета Шакића, а 18. по реду признање биће уручено овогодишњем добитнику Љиљани Марковић на пригодној свечаности у петак, 5. јуна 2015. у 12 сати у Народној библиотеци Смедерева.

ljiljanamarkovic1origh_f 1

Одлуком стручног жирија Фонда „Бранислав Мане Шакић“, на чијем челу је Светлана Младеновић, прошлогодишњи добитник поменутог признања, истоимена награда, 18. по реду, овога пута иде у руке Љиљани Марковић, спикеру РТС-а у пензији за животно дело и целокупни радни допринос на очувању српског језика и неговању културе говора у електронским медијима Србије.

Љиљана Марковић је по окончању средње школе дипломирала на Академији за позориште, радио, филм и телевизију и извесно време се бавила активно и глумом.

Свој први наступ пред микрофоном Радио Београда бележи као трогодишња девојчица 1938.г. да би након тога постала и стални члан Дечјег хора и Драмске групе ове медијске куће.

ljiljana markovic ...
Веза са Радио Београдом се наставља кроз хонорарни спикерски рад, а продубљује и професионалним ангажманом од 1962. да би две године касније прешла у Телевизију Београд најпре као најављивачица, а потом и водитељ и аутор бројних садржаја.
Каријеру спикера окончала је 2000.те године као један од врсних интерпретатора у информативном програму тада већ Радио телевизије Србије.
Добитник је у више наврата и награде „Гордана Бонети“ која се додељивала на нивоу бивше СФРЈ.

Иначе, поменуто одличје и Фонд су основани 1998.г. у знак сећања на првог спикера Радио Смедерева Бранислава Манета Шакића, а 18. по реду признање биће уручено овогодишњем добитнику Љиљани Марковић на пригодној свечаности у петак, 5. јуна 2015. у 12 сати у Народној библиотеци Смедерева.

Подсећања ради, признање су до сада добили : Даница Лекић, спикер Радио Смедерева,  која је са колегом  Шакићем у овој кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш  (Радио Београд),  Марија Славковић   (Радио Београд),  Душко Марковић  (Радио Београд),  Снежана Живковић  (РТВ Нови Сад), Винка Кнежевић (РТВ Крагујевац), Жарко Обраћевић (Радио Београд) и Томислав Богдановић (РТВ Крушевац). Међу добитницима су и Душанка Калањ (Радио телевизија Србије), Светлана Алексић (РТВ Панонија, Нови Сад), Александар Гајшек (Телевизија Студио Б, Београд), Стево Обрић (РТВ Крагујевац), Милоје Мића Орловић (Радио телевизија Србије),  Мирослав Војводић (Радио Београд), Десанка Милосављевић (Радио Косовска Митровица), Дина Чолић (Радио телевизија Србије) и Светлана Младеновић (Радио Београд 202).

Значај награде је утолико већи уколико се зна да је прва и једина те врсте на подручју бивших држава СРЈ и СЦГ, као и Србије, чему у прилог говори и континуитет доделе овог признања.

(Јадранка Нићин)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари