понедељак, 27 септембра, 2021

Урош Бобић и Фумико Такешита Кнежевић добитници награде „Бранислав Мане Шакић“

Фонд и одличје  постоје од 1998. у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, који је својим радом током четврт века потврђивао неопходност очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима.

***

Фонд „Бранислав Мане Шакић“, и поред ванредног стања и околности везаних за вирус КОВИД 19, наставља традицију непрекидног избора добитника признања најбољима на пољу очувања српског језика и културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања, као и странцима чије је владање српским језиком на завидном нивоу. Међутим, по први пут се уручење одличја одлаже за наредну годину, када ће истовремено бити обављено и за 2021.,5. јуна, на Шакићев рођендан, у Народној библиотеци Смедерево.

На путу ка заокружењу четврт века битисања истоимене награде, овогодишњи, 23. лауреат и носилац Плакете је Урош Бобић, новинар и заменик главног уредника радија Спутњик Србија, где ради од јануара 2015., тачније од самог почетка деловања овог регионалног руског медија на српском језику. Четврти добитник Специјалног признања, установљеног 2017. године, је Јапанка Фумико Такешита Кнежевић, корепетитор и члан Народног оркестра београдског КУД-а „Градимир“.

Завидна биографија добитника овогодишње Плакете, Уроша Бобића, указује на широку лепезу интересовања, чије је основно полазиште Факултет Драмских уметности БУ, Радио продукција, уз додатно образовање у Лондону, а пред микрофоном је, како каже, од средњошколских дана.

Професионалну опредељеност ка електронским медијима потврђује једанаестогодишњим радом у РТВ Б92. на пословима тонског сниматеља, радио и ТВ новинара, и ТВ продуцента, да би потом 7 година био део српске редакције ББС-ја у Лондону као радио новинар и продуцент, и новинар и уредник сајта. Бележи и рад предавача на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум, уз повремено бављење маркетиншким и продукцијским пословима.

У Радио Спутњику, који је ове године обележио 5 година успешног рада, учествује у организацији, осмишљавању и реализацији програма, проводећи значајан део времена пред микрофоном. Препознатљивог гласа, којим одмерено, јасно и са беспрекорном дикцијом, уз истанчан и изнивелисан осећај за садржај текста саопштава најважније вести били су, по мишљењу жирија, одлучујући у избору Уроша Бобића за овогодишњег носиоца 23. Плакете „Бранислав Мане Шакић“.

Специјално признање, 4. у низу, припало је Јапанки Фумико Такешита Кнежевић, правнику и заљубљенику у фолклор Источне Европе, а посебно Србије. Први пут је посећује 2000-те, да би од 2007. остала за стално, пронашавши смисао свог живота, поред стварања породице, и у српској традиционалној музици на хармоници и корепетиторском раду најпре у КУД-у „Талија“, а потом и „Градимиру“.

Упорност, вођена жељом да научи језик, били су повод да основе српског почиње да стиче од 1999.у Јапану, потом наставља учење у приватној школи у Београду, надограђујући знање кроз свакодневни разговор у свом окружењу. Уз напомену да се од странаца не очекује апсолутно познавање језика, ниво који је достигла Фумико је вредан пажње и одличја, што је жири својом одлуком и потврдио.

Оно што карактерише све досадашње добитнике Специјалног признања странцима, а битан је разлог у одлучивању поред знања језика, је и њихова посвећеност стварању мостова између матице земље и Србије. Фумико Ташекита Кнежевић у исто време је и члан јапанско-српског дуа Фу-Го, и јапанског трија ЕН, промовишући у Јапану српску изворну народну музику, а у Србији јапанску.

Подсећања ради, Фонд и одличје „Бранислав Мане Шакић“ постоје од 1998. у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, који је својим радом током четврт века потврђивао неопходност очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима. Признање, чији се носиоци непрекидно бирају већ 23 године, је утолико значајно и јединствено јер сличне награде нису постојале ни у СФРЈ,  ни у потоњим државама, закључно са Србијом.

Фонд

за очување српског језика и неговање културе говора

у електронским медијима Србије, окружења и расејања

“Бранислав Мане Шакић”

Желећи да подстакнемо очување нашег језика, штитећи га од страних утицаја неговањем правилног говора, посебно у електронским медијима Србије, где је улога спикера, водитеља и новинара од посебне важности, подсећамо да су управо тим поводом 1998. установљени Фонд „Бранислав Мане Шакић и истоимена награда, са намером да се додељује за врхунски домет и високи професионализам у овом послу. Од 2017.  награда покрива и подручје окружења и расејања.

Ово признање носи печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку-заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисању смедеревског радија. Имајући поменуто у виду, исте године од његовог прераног одласка а на иницијативу супруге Јадранке Нићин, новинара, и уз свесрдну подршку ове медијске куће, формирани су Фонд и одличје који носе Шакићево име.

Закључно са 2010. награда  је додељивана 16. октобра у Радио Смедереву, на дан оснивања овог медија да би, након његове приватизације а потом и гашења, целокупна реализација избора и уручења Плакете остао у надлежности оснивача Фонда и обавља се у Народној библиотеци Смедерево 5. јуна, на дан рођења Бранислава Манета Шакића.

Стручни жири, у чијем саставу су представници Фонда и неколико бивших добитника награде, од 1998. до 2020. изабрао је 23 носиоца одличја за које сматра да су својим радом оправдали сврху постојања овог признања.

Подсећања ради, Плакету су добили : Даница Лекић, спикер Радио Смедерева,  која је са колегом  Шакићем у овој кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш  (Радио Београд),  Марија Славковић   (Радио Београд),  Душко Марковић  (Радио Београд),  Снежана Живковић  (РТВ Нови Сад), Винка Кнежевић (РТВ Крагујевац), Жарко Обраћевић  (Радио Београд) и Томислав Богдановић (РТВ Крушевац).

Следе Душанка Калањ (РТС), Светлана Алексић (РТВ Панонија, Нови Сад), Александар Гајшек (Телевизија Студио Б, Београд), Стево Обрић (РТВ Крагујевац), Милоје Мића Орловић (РТС),  Мирослав Војводић (Радио Београд), Десанка Милосављевић (Радио Косовска Митровица), Дина Чолић (РТС), Светлана Младеновић (Радио Београд 202), Љиљана Марковић (РТС),  Марина Рајевић Савић (РТС, Телевизија Храм), Слободанка Вујанић (РТВРС, Радио Републике Српске), Јелена Јеж (Радио „Слово љубве“ Архиепископије београдско-карловачке),  Драган Павловић (Радио Смедерево, Лукс радио) и овогодишњи добитник, Урош Бобић (Радио Спутњик, Србија).

Уз постојеће одличје, које се у континуитету додељује од 1998. године, Фонд „Бранислав Мане Шакић“ је 2017. установио и нову врсту награде, Специјално признање,  са циљем да се додељује странцима за изванредно владање српским језиком. Први добитник је био Француз Арно Гујон, оснивач и директор хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, а 2018. је отишло у руке Рускиње Ане Ростокине, преводиоца и књижевног ствараоца. Поменуто одличје је  2019.  припало Бразилцу Тијагу Фехејри, туризмологу и блогеру, а ове године Јапанки Фумико Такешита Кнежевић, корепетитору и члану Народног оркестра КУД „Градимир“,  дуета ФуГо, и јапанског триа ЕН.

Значај награде „Бранислав Мане Шакић“ је утолико већи уколико се зна да је прва, и до скора једина те врсте на подручју бивших  држава СФРЈ и свих потоњих до данас, чему у прилог говори и континуитет њене доделе.

У име Фонда

„Бранислав Мане Шакић“,                               Београд, 3.јун 2020.

Јадранка Нићин, оснивачПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари