понедељак, 27 септембра, 2021

Уручена признања Фонда „Бранислав Мане Шакић“

Фонд за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања „Бранислав Мане Шакић“ начео је трећу деценију постојања, у важној и јединственој мисији, преноси `Podunavlje.info`.

 

***

 

Фонд је 5.јуна, у Народној библиотеци Смедерево, доделио 21. награду „Бранислав Мане Шакић“ Јелени Јеж, новинару-водитељу Радија „Слово љубве“ Архиепископије београдско-карловачке, за допринос очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања и Специјално признање Ани Ростокиној, преводиоцу и књижевном ствараоцу, за изузетно владање српским језиком и успостављање мостова сарадње између Русије и Србије.

 

 

 

Прошлогодишњи добитник ове награде и председник жирија Слободанка Вујанић, спикер Радија Републике Српске предочила је образложење овог оцењивачког тела и потом уручила плакету овогодишњој добитници.

 

„Слушајући све ово, као да сам слушала о некој другој особи. Хвала, пре свега, госпођи Јадранки (оснивач Фонда) која одржава ‘ову ватру’. Онолико колико је важно да ми ту веру, у шта год, у Господа, у Добро на овој планети одржавамо, толико је важно да и средства којима се до те вере стиже, такође одржавамо. Е, на томе вам хвала“, рекла је видно узбуђена Јелена Јеж приликом уручења награде.

Главни и одговорни уредник Радија „Слово љубве“ Архиепископије београдско-карловачке јереј Арсеније Арсенијевић, захваљујући се на „прелепој награди“, али и на томе што Фонд на овакав начин брине о нашем језику и нашој култури, поред осталог је подсетио да наш језик није настао ниоткуда.

„Он је резултат тражења човекове душе, тражења узвишеног смисла свога постојања. Онај језик који има такву дубину, такву лепоту, такав број падежа, времена, толику изражајност, показује да они који поседују тај језик, управо желе тим језиком да изразе најузвишеније ствари. Јер језик комуникације који се намеће данас, јесте језик трговине, језик овога живота. Оно што смо ми, што смо имали и што имамо и чувамо, на оваквим местима, јесте управо језик препознавања нашег трагања за вечношћу нашег унутрашњег бића које се не задовољава само трговином већ размишља о нечему што је много узвишеније“, казао је Арсенијевић.

Први добитник Специјалног признања 2017. намењеног странцима који својим радом и знањем српског језика представљају пример вредан пажње, Француз Арно Гујон, оснивач и директор Хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, уручио је признање овогодишњој добитници, Ани Ростокиној

„Ова манифестације је јединствена у Србији и утолико је она вредна. Као председник овогодишњег жирија, нисам се дуго двоумио. Ана говори српски језик, као матерњи језик. Чак и више од тога, користи књижевни језик, широк речник. Ана је подстрек да наставим да учим српски језик, да наставим да читам и да се развијам на том језику“, рекао је поред осталог Гујон, посебно се захваливши овогодишњој добитници, „што је део себе, својим радом, посветила Србији“.

„Неће бити дугог говора. Само још једном да вам се захвалим. Заиста, једно велико хвала од срца“, рекла је Ростокина. Претходно је са публиком, која јој је подарила посебну пажњу и искрене симпатије, поделила своја размишљања о учењу страних језика уопште, о учењу српског језика и „о месту странца у простору једног језика“.

У музичком делу програма наступио је млади смедеревски хармоникаш Милан Лазић, ученик трећег разреда Средње музичке школе „Коста Манојловић“, који постиже изузетне резултате. Лауреат на свим овогодишњим такмичењима, почетком маја бива крунисан изванредним успехом – освојеним другим местом на најпрестижнијем такмичењу хармоникаша у Немачкој.

Желећи да се подстакне очување нашег језика, штитећи га од страних утицаја неговањем правилног говора, посебно у електронским медијима Србије, где је улога спикера, водитеља и новинара од посебне важности, управо тим поводом 1998. године установљена је награда „Бранислав Мане Шакић“, са намером да се додељује за врхунски домет и високи професионализам у овом послу. Од 2017. године награда покрива и подручје окружења и расејања.

Ово признање носи печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку-заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисање смедеревског радија.Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари