понедељак, 20 септембра, 2021

Мржња из увоза – проф. др Мирјана Влајисављевић

Холивудска филмска индустрија  снима високобуџетни играни  филм о Јасеновцу, најстрашнијем концентрационом логору другог свјетског рата! Ово је недавно  објавио медијима чувени холивудски продуцент  Бранко Лустиг  за свога посљедњег боравка  у Загребу на Фестивалу  жидовског филма чији је он   идејни  творац и главни спонзор.  Вијест је потпуно збунила  хрватску јавност иако је дошла од човјека који је почев од филма „Девети круг“ из 1960. читав живот посветили  борби да се широм планете  сазна за страдање Јевреја у Другом свјетском рату…

ПреузмиПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

 1. Comments  Lopare Online Forum   |  среда, 02 новембра 2011 00:05

  […] […]

  Lustig najavio snimanje filma o Jasenovcu

  Holivudski producent i dobitnik nagrade „Oskar“ Branko Lustig najavio je da će početkom sledeće godine početi snimanje filma o logoru Jasenovac kako bi svetu preneo šta se događalo u logorima smrti.

  U izjavi za medije u Srbiji, Lustig je podsetio da je kao dete iz jevrejske porodice odveden u Aušvic, a neki članovi njegove porodice u Jasenovac.

  Pokazujući logoraški broj A 3317 rekao je da ga i danas drži obećanje dato zatočenima da će prenositi svetu šta se događalo u logorima smrti.

  „Drži me to obećanje da prenesem svetu šta se dogodilo. Pripremam film o Jasenovcu i nameravam ga finansirati, ne hrvatskim novcem, nego novcem iz celog sveta“, poručio je Lustig.

  Pisanje scenarija Lustig je poverio istoričaru Slavku Goldštajnu i piscu Miljenku Jergoviću iz Hrvatske.

  Goldštajn je istakao da će to biti intimni film, dodajući da producent Branko Lustig već obilazi lokacije za snimanje koje će, po svoj prilici, biti u Kopačkom ritu.

  Lustig, dobitnik „Oskara“ za filmove „Šindlerova lista“ i „Gladijator“, potvrdio je da je stupio u kontakt sa potencijalnim rediteljem filma o Jasenovcu, a početak snimanja očekuje se naredne godine.

  Snimanje filma o Jasenovcu istovremeno je najavio i glumac i producent Tihomir Stanić koji je precizirao da će on snimanje svog filma početi 28. maja naredne godine, te da premijeru očekuje 2015. godine. „U osnovi priče na kojoj radim već pet godina je Dijana Budisavljević, žena koja je spasila 12 000 dece iz pakla Jasenovca“, izjavio je Stanić.

  Priča o hrabroj Austrijanki, supruzi zagrebačkog lekara Julija Budisavljevića, ukršta se sa sudbinom spašene dece i pričom sestre koja još traži brata koji ne zna svoj identitet, jer je OZNA 1945. godine od Dijane Budisavljavić oduzela kartoteku dece logoraša.

  Snimanje filma o Jasenovcu najavili su pre tri godine i zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

  U proteklih 70 godina o zločinima u Jasenovcu snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova, ali samo jedan igrani – „Deveti krug“ Franca Štiglica.

  Odgovarajući na pitanje zašto je od 1945. godine snimljen samo jedan igrani film o Jasenovcu, analitičari smatraju da razlog nije samo novac, već nedostatak hrabrosti i umetničke sposobnosti da se filmskim jezikom progovori o velikoj temi.

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари