понедељак, 27 септембра, 2021

ДНЕВНИК Великог рата – фељтон: Милета М. Продановић

На стогодишњицу почетка Првог светског, или Великог рата, како је прозван у народу, „Вести“ су објавиле најзанимљивије и најпотресније одломке Ратног дневника 1914-1918. Милете М. Продановића, који је у овој крвавој, али и херојској епопеји учествовао као артиљеријски наредник. Странице исписиване његовом руком настале су у предасима између мобилизације и првих, победничких ратних операција на Церу и Колубари, потом мучног повлачења српске војске и народа преко Албаније, голготе и опоравка на Крфу, пребацивања српске војске на Солунски фронт и његовог коначног пробоја.

 

dnevnik Velikog rata...
Оне доносе и све осећаје и личне доживљаје аутора који, посвећујући свој дневник поколењима, напомиње:  „Самим својим положајем у команди имао сам могућности, пошто су сва наређења и заповести ишле преко мене, да их убележим. Пошто сам лично увек био у борбеном делу батерије са командиром, а доцније у штабу са командантом одсечне артиљерије на положају, на осматрачници – све сам борбене ситуације и догађаје на бојном пољу могао лично видети и убележити у свој дневник.“ Рукопис је слаган према замисли Продановића, а објављен је по његовој смрти, на јубилеј српске победе 1914. године на Сувобору (Колубари). Сви датуми бележени су према старом календару.

 

 

***

 

 

Погубљен у Босни

Омиљен међу колегама: Милета Продановић са официрима

Омиљен међу колегама: Милета Продановић са официрима

Милета М. Продановић је између два светска рата био угледни привредник и политичар у редовима Демократске странке. У јулу 1943, у великој немачкој рацији одведен је у Бањички логор у Београду, у коме је провео месец дана. Јануара 1944. на конгресу предратних политичких странака, одржаном у селу Ба, изабран је у национални комитет, као представник Демократске странке, а у септембру се, заједно са националним комитетом, повлачи према Босни. После прележаног тифуса у зиму 1945. одлучује да се врати кући. На том путу, у околини Фоче, у пролеће исте године, ухватиле су га јединице КНОЈ и погубиле.

 

Комплетан текст овог фељтона можете да прочитате ОВДЕ

 

( Фељтон објавио: М.Ђорђевић )Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари