уторак, 03 августа, 2021

Борис Малагурски – Тежина ланаца

 

 

Борис Малагурски, син проф. др Бранислава Малагурског и Славице Малагурски, одрастао је у Суботици, на северу Србије. Године 2005. емигрирао је у Канаду и направио документарни филм о свом одласку из Србије који је назвао „The Canada Project“. Филм је приказан на Радио-телевизији Србије.

Његов филм, „Косово: Можете ли замислити?“ (Kosovo: Can You Imagine?, 2009), бави се темом људских права Срба на Косову и Метохији.У часопису „Печат“ филм је описан на следећи начин:

Филм последњих месеци представља хит у свету, на интернету, али и у дијаспори и на неким фестивалима …Објективан, прави новинарски приступ и с друге стране храбри рад на терену чине овај документарац остварењем на коме би могао да му позавиди било који аутор.
— Владислав Панов, „Печат“

Децембра 2009. године, филм је доживео телевизијску премијеру на руској сателитској ТВ мрежи Russia Today која се емитује у преко 80 држава широм света.

Следећи филм на којем је Малагурски радио бави се умешаношћу запада у распад Југославије, „Тежина ланаца“ (The Weight Of Chains, 2010). Овај филм је снимљен уз подршку Глобалног Истраживачког Института који води Мишел Чосудовски. Малагурски у филму анализира и тренутно економско стање у бившим југословенским републикама и даје јединствен поглед на главне политичке и друштвене проблеме са којима се срећу грађани тог дела света. У октобру 2011. године је филм приказан на Телевизији БН.

Борис Малагурски

Српске новине „Политика“ су га прозвале „српским Мајклом Муром“, што су поновиле и дневне новине „Прес“. Филм је изабран за један од 6 најбољих на Белдокс фестивалу документарног филма. Малагурски тренутно завршава рад на документарном филму о Београду.

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари