понедељак, 20 септембра, 2021

Ђенерал Милан Недић (позоришна представа)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

 1. Comments  Veljko Živković   |  недеља, 22 марта 2015 21:40


  Позоришна представа о Генералу Милану Недићу је била много одлична. Генерал Милан Недић кога је тумачио Данило Бата Стојковић био је југословенски генерал, српски политичар и сарадник окупатора, који је водио марионетску владу, познату као „Влада националног спаса“ у Србији за време окупације од стране нацистичке Немачке у Другом светском рату.

  Иначе, иза Недића на зиду је приказана слика краља Александра, што јесте реално, али овде је у функцији потирања Хитлерове слике на Аћимовићевом зиду и иситицања Недићевог антигерманизма, које није постојао.Недић се појављује у првој сцени, као позитиван лик. Он је под немачком стражом у Београду. Немци не дају да му нико дође у госте, чак ни на славу, Ђурђевдан, 6. маја 1941. Недић прича брату Божидару – њега су Немци пустили, свакако због потребе радње серије, да не би причао сам са собом – како је ту на славама уочи рата било пуно света, са све домаћином, подразумева се.Међутим, у интервјуу “Погледима“, Недићева ћерка Анђелија посведочила је да он уочи рата није долази кући ни на славу. Она је мислила да је то због његове презаузетости, али пуковник Бранислав Пантић пише да је Недић пре свега био велики глумац и демагог, али и женскарош. …
  Као министар војске, Недић је заступао застарелу ратни концепцију, по угледну на Први светски рат, па је наређивао изградњу фортификација дуж границе. Колико је то било бесмислено, види се по томе што је југословенска граница, посматрана као фронт према Осовини, била најдужа линија фронта у Европи, не рачунајући СССР. Та линија фортификација остала је упамћена у историји као Недић-Рупникова линија (генерал Лео Рупник). А главни у њеној критици био је управо ђенералштабни пуковник Дража Михаиловић.Он је фортификације називао мишоловкама и он је, а не Недић, тражио да се одбрана постави у босанским и другим планинама, где Хитлерова механизација не може доћи до изражаја. Штавише, када је видео Дражин реферат о томе, Недић га је послао у затвор, под образложењем да заводи војску на погрешна решења!
  Генерал Милан Недић се појављује у последњој сцени као позитиван лик. …
  Лик Генерала Милана Недића је био много одличан.

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари