уторак, 03 августа, 2021

Норвешко виђење Сребренице

Норвешки редитељ и независни новинар-истраживач Ола Флум уздрмао је „политички коректан“ дио норвешке јавности дводијелним документарним филмом о Сребреници, недавно приказаном на норвешкој ТВ.

Србија не жели да откупи филм, а ниједан наш медиј не смије о томе да напише ни слово.

Ола Флyм је на основу материјала снимљених на терену направио документарни филм, у намјери да разобличи медијске лажи исфабриковане на ратом захваћеним подручјима Југославије. Овај филм је дошао у правом тренутку, да послије Херманове књиге „Масакр у Сребреници“ освијетли један другачији поглед на балканску трагедију.

 

 

Рат у Југославији

За истину је значајно то што ова дјела долазе са различитих крајева свијета – нису синхронизована, ни наручена, већ, напротив, ауторима отежавају опстанак на медијској сцени, а Ола би чак могао имати велике проблеме са јаким муслиманским лобијем у Норвешкој.

Иако је до сада снимио тридесетак документарних филмова боравећи у Африци, САД и Русији, чини се да је највише одјека имао овај балкански – вјероватно најконтроверзнији. Из свједочења страних војних лица на „привременом раду“ у ратом захваћеној Југославији, као и снимака у којима се види улазак генерала Младића у празну Сребреницу, руше се етаблирани табуи о „ненаоружаној“ војсци Алије Изетбеговића и 8.000 „убијених“ цивила.

Овај документарни филм у два дијела („Град који се може жртвовати“ и „Трагови из Сарајева“) већ је уздрмао норвешку јавност, а муслимани који су сарађивали на филму су се накнадно – послије пријетњи смрћу – оградили од филма и учешћа у њему.

Једна од ријетких особа која се усудила да јавно стане у одбрану Оле Флyма је др Зорица Митић, она се већ годинама упорно јавно оглашава у одбрану истине о српском народу, а у интересу – како она каже – „њеног норвешког народа“, у Новом свјетском поретку осуђеног на вјеровање у лажи, без права на сумњу.

У сваком рату прво умире истина и прве убице су медији. Они производе наручене слике унапријед режираних догађаја са циљем да се изазову предвиђене реакције. Зато су анализе ратних дешавања са временске дистанце врло важне јер се могу поставити у ширу и прегледнију перспективу дешавања у свијету, како би се добиле многе нијансе. Ола Флум је направио такву анализу и уз то је ријеч дао муслиманској страни у Босни.

Муслимани у Босни нису хомогени у поимању ратних дешавања и они који су били у Сребереници се осјећају издатим од властитог руководства. Управо то је приказано у документарном материјалу, на којем је режисер радио веома одговорно пуних десет година у сарадњи са Дејвидом Хебдитом (Би-Би-Си) и два муслиманска новинара.“

„Многи размишљају о Сребреници као о новом холокаусту у Европи, гдје је убијено 8.000 људи. У стварности – то је било много свеобухватније и компликованије ратно дешавање. Ми показујемо како Младић дејствује као генерал који жели да преузме контролу над једном области. Град је напуштен и око 15.000 мушкараца је побјегло путем кроз српске области до муслиманских линија. Нико не зна колико њих је наоружано… Нама се чини да је то екстремно хаотична ситуација, никако као планирано етничко чишћење“, рекао је редитељ филма Ола Флум.

О мотивима свједока да искрено проговоре о овом трагичном догађају, Ола износи следеће податке:

„Ми смо радили скоро искључиво са муслиманским изворима. Преживјели су нам причали да су се осјећали издани од својих надређених у игри око територије. Из тих свједочанстава се недвосмислено види да су муслимански лидери били спремни да жртвују Сребреницу не би ли добили области око Сарајева“.

Марти Ахтисари

Флyм изјављује да се из докумената види да су муслимански терористи – муџахедини из Авганистана и Ал Каида дошли у Босну са оружјем и борцима, како би били дио процеса грађења модерне Ал Каиде.

„У филму о томе свједоче извори из америчке обавјештајне службе који потврђују да су САД омогућавале кријумчарење оружја за муслиманску војску у демилитаризованим зонама, укључујући и испуштање оружја близу норвешке базе УН у Тузли, недалеко од Сребренице. Током оваквих нелегалних истовара били су угрожени животи норвешких војника, зато што су српске снаге – кад су видјеле о каквој се прљавој игри ради – реаговале артиљеријском паљбом на положаје УН. У једном таквом нападу убијен је један норвешки војник“, каже Флум.

Редитељ је имао прилику да говори о још једној лажи америчке пи-ар фирме „Рудер Фин“, Бернара Кушнера, она је лансирала пропагандну фарсу о српским логорима за истребљење, за које се касније показало да су били сабирни центри за размјену затвореника, што је потврдио и Алија Изетбеговић…

Рат у Босни – који је резултирао тоталним уништењем Југославије, имао је за циљ да разбије социјалистичку Југославију и њен социјалистички систем, не би ли земљу ставили под мултинационалну контролу, што би ставило под контролу и стратешки важну ријеку Дунав. Посљедица је четворогодишњи рат, погубан за све народе на тим просторима – како за муслимане у Босни, тако и за Србе и Хрвате.

Кад је у питању улога Ахтисарија, номинованог за Нобелову награду за мир 2008. године, Ола Флум подсјећа да је он био само марионета САД, НАТО и ЕУ, тако да је одиграо „одлучујућу улогу“ у завршетку конфликта на Косову 1999, у Индонезији 2005, Ираку, Сјеверној Ирској и на Афричком рогу. Кад је 2005. године Кофи Анан изабрао Ахтисарија за специјалног изасланика за статусни процес о Косову, није се знало оно што је данас објелодањено да је читав процес био само провидна припрема за отцјепљење Косова од Србије.

Новинар се осврнуо на чланак Грегори Елиха, директора „Рисрч Института“ у Јасеновцу, који у тексту „Како је добијена Нобелова награда“ подсјећа да је Ахтисари пријетио бомбардовањем Београда, у којем би погинуло пола милиона људи за само недељу дана и закључио: „Рат на Косову није био ништа друго до брутално касапљење Срба“.

Будући пројекти

У најновијем пројекту Оле Флyм се бави периодом прије 11. септембра 2001. године истражујући улогу компаније Талибан Оил у трговини оружјем, која је добила 100.000 круна подршке од организације Фрит Орд да би подржала норвешке индустријске интересе у области Авганистана, гдје велике нафтне компаније бију битку за контролу над природним ресурсима.

„Очигледно је да рат у Авганистану представља дио много већег плана и да није у питању само борба за права жена и демократију. Приликом правдања избора будућих ратова има много цинизма, како од стране политичко-безбједносних структура, тако и политичко-енергетског сектора. Овај филм је још увијек далека будућност“, каже Ола Флyм.

Очигледно је да је Југославија била само једна епизода у ланчаном слиједу догађаја, о чему ће будући аналитичари свјетске политичке сцене имати шта да кажу. Ола се нада да ће неко послије њега на основу преосталих неискоришћених материјала наставити мукотрпан посао трагања за комплетном истином о агресији на Југославију и поћи трагом „неискоришћеног“ оружја из Босне:

„Из ове дистанце увиђамо да су се многи садржаји у данашњим ратовима премјестили из Босне, а много оружја које је остало у Босни нашло је пут до Ирака, послије инвазије 2003. године.

Норвешка штампа о филму Оли Флума

Акцију гушења истине о Сребреници и прогона Оле Флума, предводи Аге Бохгревник из Норвешког Хелсиншког комитета, који још од 1990. заговара идеју унитарне БиХ независног Косова. Хајци на редитеља придружио се и Свен Алкалај, који „најстрожије осуђује“ приказивање овог документарног филма у ком се редитељ „изругује муслиманским жртвама“. Напад на Олу стигао је чак до Савјета за радиодифузију Норвешке као и до Врхунског новинарског стручног одбора за слободну штампу. Он ће пред њима морати ускоро да докаже да није прекорачио стандарде слободе говора и штампе у Норвешкој.

Међутим, новинар Венећилде каже да би „Хелсиншки комитет и норвешка штампа сами морали да одговарају зато што су последњих 20 година флагрантно кршили минималне стандарде права на слободно информисање у Норвешкој, прећуткујући српске жртве и пласирајући тенденциозан избор полуинформација и произвољну интерпретацију историјских процеса, уз србофобичну пропаганду која пласира лажи и намјерне чињеничке грешке“.

Док Срби у Србији нису имали могућност да виде ове филмове, а српска влада скрштених руку посматра како српски таоци у Хагу чекају пресуду суда чије осуде пише Вашингтон, бошњачка пропагнда је у акцији. БХ Гласник из Норвешке пише да је бошњачки лоби из Норвешке организовао више група које прате штампу и одмах реагују на написе противу њих. Ове групе ће упорно тражити од норвешког парламента да донесе Резолуцију о Сребреници, по узору на Американце, а посебна група ради на новој тужби противу Оле Флума.

Можда звучи невјероватно, али Србија је одбила да откупи Олин филм, иако је он у међувремену преузет од великог броја европских земаља.

Пише: Мара Кнежевић Керн                                                                                                                                 Извор: Печат  Фронтал.РС

 

( На Форумским дискусијама пратите Тему: „Истина о злочину у Сребреници“)

 

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

25 коментара

 1. Comments  paparaco   |  понедељак, 18 јула 2011 11:02

  „Можда звучи невјероватно, али Србија је одбила да откупи Олин филм, иако је он у међувремену преузет од великог броја европских земаља.“

  U ovoj recenici je izrecena sustina danasnje srpske politike prema ovom pitanju. Ustavari, odnos Predsednika Srbije i njegove kamarile. Njegov odnos je uslovljen politikom Brisela, sve sto odande dolazi kao nalog on bespogovorno izvrsava.
  Normalno je da Srbija nije otkupila ovaj film. Posto je 10% populacije na internetu i ima mogucnost da dodje do relevantnih informacija, ostali deo Srba je u sakama dirigovanih medija. Na tim medijima traje uporno ispiranje mozga ostaloj Srbiji, prikazivanje ulepsane stvarnosti i pisanje oda Predsednikovoj vizionarskoj i neponovljivo efikasnoj politici.
  To sto je ta politika za kratko vreme unistila Srbiju u svakom pogledu nije vazno, ima Srbija jos resursa za unistavanje. Ako bi se ovaj film prikazao u Srbiji, neki bi mozda i progledali. Mozda bi se zapitali zasto Predsednik trci po bivsoj YU i izvinjava se kod svake bandere. Verovatno im ne bi bilo jasno zasto je Predsednik onako pompezno, dok je Estonka obitavala u Beogradu, hapsio Djenerala Mladica. Doduse Djeneral je bio uhapsen malo ranije ali to nema veze, vazno je bilo podesiti tajming.
  Postoji opasnost da neki,videvsi film, pocnu da razmisljaju na malo drugaciji nacin. Mozda sebi postave pitanje o Djeneralovoj krivici, koja je definitivna, o krivici nekih drugih i o tome zasto se godinama insistira samo na krivici Srba.
  Nije zdravo i uputno za Vlast da narod pocne da razmislja i da ima otvorene oci. Zato ovaj film nece biti prikazan u Srbiji na drzavnoj i ostalim televizijama. Mozda bi narod onda shvatio da je Predsednikovo izvinjavanje kod svake bandere bilo preuranjeno i stetno za Srbiju i Srbe.

 2. Comments  Amel   |  среда, 27 јула 2011 23:33

  Odliöan film i istinit!!!

 3. Comments  Никола   |  недеља, 14 августа 2011 16:37

  Поштована Редакцијо ,
  Срби имају власт која ради за туђе интересе ,која је плаћена од истих снага које су од почетка рата
  били против Срба ,то је највећа несрећа за све Србе ,значи свака истина па истина о Сребреници могла је лако бити наручена плаћена фабрикована и на послетку ушла је у историју ,видите хрватске примјере , на западу не постоје
  уџбеници у којима се истина из Јасеновца и Јадовна изучава …истину пишу они који су је наручили и платили зар не…
  Никола

 4. Comments  Ђорђе Бојанић   |  понедељак, 22 августа 2011 23:18

  СТРАШНА ЛАЖ У ФРАНЦУСКОМ ФИЛМУ „У КАВЕЗУ“…
  ОВАКО СЕ ФАЛЦИФИКУЈЕ ИСТОРИЈА…УЖАС.
  ОВАЈ ФИЛМ ЈЕ ДОБАР ПОКАЗАТЕЉ КАКО МИ СРБИ НЕ УМЕМО ДА БРАНИМО НАЦИОНАЛНЕ ИНТЕРЕСЕ !

  Радња филма „У кавезу“ почиње „негде у бившој Југославији“, где у једној болници ради троје француских лекара. Они крећу пут Косова, али се губе у шуми, где их заробљавају Срби и одводе у „кућу кланицу“, која подсећа на „жуту кућу“ из Мартијевог извештаја. Троје Француза затворени су с једним Албанцем и девојчицом Аном. Тројица Срба истетовираних натписима „Бог чува Србе“ иживљава се над заробљеним Албанцима и француским докторима, ваде им органе и продају их. Филм се завршава бекством француске докторке и девојчице Ане и убиством Срба негативаца.

 5. Comments  DARKO   |  четвртак, 20 октобра 2011 03:12

  NE MOGU DA VJERUJEM!

  KAKO NIKO DO SADA NIJE USPIO STAVITI TE FILMOVE DA SE MOGU SKINUTI?
  ETO,TAKVI SMO MI SRBI…NAPOKON NEKO PRICA POZITIVNO O RATU I SRPSKOJ BORBI U BOSNI A NIKO NEMA ZELJU DA TITLUJE OVAJ DRUGI FILM(TRAGOVI IZ SARAJEVA) I PUSTI IH U PROMET PA DA PODJELIMO SNIMKE PRIJATELJIMA I NEPRIJATELJIMA NASEG NARODA PA NEK ZNAJU DA I NASA PRICA POSTOJI.
  MEDJUNARODNI SUD DONESE PRESUDU DA JE U BOSNI BIO GRADJANSKI RAT A SRBSKI MEDIJI NE SMIJU NI POMENUTI TU CINJENICU VEC I DAN DANAS SLUSAMO SA SVIH STRANA O AGRESIJI I SLICNO.
  ZATO…

  AJDE SRPSKI HAKERI,POKAZITE SE SAD I RAZMNOZITE OVE FILMOVE KAKO I TREBA,DA IH IMA NA SVAKOM KORAKU!!!!

 6. Comments  Milica   |  четвртак, 20 октобра 2011 04:10

  SREBRENICA NA RTS Pravo Skandinavaca da znaju sve…

  Piše Stefan Karganović

  Gde leži objašnjenje za činjenicu da je film „Srebrenica: izdani grad“ koji je probudio zaspale duhove evropskih kritičara stvarnosti, naišao u Srbiji na prećutanu zabranu, te zašto se „RTS“ odlučio da otkupi autorska prava na njega, ali ne i da ga prikaže svojim gledaocima?
  Građane Srbije – a posebno pretplatnike evropskog „RTS“-a – oduševiće vest da su stanovnici Norveške, Švedske i Danske, barem kada je Srebrenica u pitanju, uspešno ostvarili svoje „pravo da znaju sve“. U ove tri skandinavske zemlje, uprkos besomučnim protestima preplašenih balkanskih cenzora, na državnoj televiziji prikazan je kontroverzni dokumentarac reditelja Ole Fluuma i Davida Hebdiča „Srebrenica: izdani grad“. Na dalekom severu Evrope o Srebrenici se sada zna sve. Kako stoji stvar u „evropskoj“ Srbiji?

  KAKVI TO RAZLOZI MOGU BITI…

  Pecat, novine

 7. Comments  leopard   |  понедељак, 15 јула 2013 14:11

  Slab uvod u film.Nigde ni slova o onome sta se desavalo u aprilu i maju 92 godine kada je pobijeno na stotine Muslimana u selima kod Bratunca i u samoj Srebrenici od strane „Belih orlova“.

 8. Comments  Zeka   |  понедељак, 15 јула 2013 19:24

  leopard @

  Које стотине муслимана? Да ниси мало помешао лончиће и да се можда не ради о Србима које је убијао Насер Орић?
  Није ти лоша ова провокација, само ти је већ изанђала. Ви мујаге стално трубите једну песму у толикој мери да сте све ноте помешали утолико да сте на списак мртвих муџахедина стављали и живе који побегоше у иностранство да не би одговарали за своје злочине. И ко је играо фудбал са одсеченим српским главама? Боље се покри ушима и осмисли нешто ново…. да нас изненадиш.

 9. Comments  leopard   |  уторак, 16 јула 2013 09:36

  Postovani „Zeka“,ne radi se o provokaciji,vec o opstepoznatim cinjenicama.srebrenica je u srpske ruke pala u aprilu 92 godine kao i mnogi drugi gradovi u I.Bosni ,jer muslimani zbog nedostatka oruzja i naivnosti o opstanku Titove Jugoslavije nisu mogli da ih odbrane(Zvornik,Foca,Rogatica,Visegrad itd.).Srebrenica je pala u srpske ruke u aprilu 92 godine i tada su pripadnici srbijanskih i lokalnih paravojnih formacija u Skelanima i Glogovi zapoceli krvavi pir.Oni koji su ostali u svojim kucama u Srebrenici su zarobljeni i pobijeni.U bratunackoj skoli je bilo pozatvarano nekoliko stotina civila od kojih je vecina i nastradala.Prve srpske zrtve su bile u redovima Belih orlova koji su ubijeni u zasedi Naserove grupe od 30 ljudi.Nakon toga je krenuo lanac osvete i zlocina po svim selima u tom regionu.

 10. Comments  Zeka   |  уторак, 16 јула 2013 12:57

  Ко је био прва жртва и ко је први почео.
  Ви, Бошњаци, нацијa које је Тито измислио, сте се повели за Алијом мислећи да ћете од Босне направити муслиманску државу у којој ћете мајоризацијом све преузети у своје руке. Мислили сте да ћете моћи да поновите 41. уједињени са Хрватима. Шта кукате сада, имате ентитет, имате део Босне таман по вашој мери тј.24% па изволите, уживајте ко вам брани.
  Клали сте и убијали око Сребренице немилице. Када сте добили оно што сте заслужили онда сте кренули са лажима и извртањем истине . Алија је нудио 5000 ваших живота Клинтону да би остварио своје злочиначке и расистичке циљеве. Чак ни фашиста Клинтон није хтео да уђе у дил са њим јер је знао са киме има посла.
  Своју лаж о Сребреници сваке године поткрепљујете са 400- 500 неких небулозних сахрана не би ли на тај начин постигли неке своје политичке циљеве у смислу унитаризације Босне. Мислите да ће вам помоћи Инцко, Америка и ЕУ. Хоће , како да не. Чак сте почели и децу да користите, по старом и опробаном усташком методу, за циљеве који вам неће успети.
  И шта мислиш? Докле ћете моћи још дуго да лажете цео свет? Истина излази на видело, неминовно. Само што ви Бошњаци то још не можете да схватите у својој заслепљености и патолошкој мржњи према Србима.
  Босне више нема а неће је ни бити. Свако на своју страну. Србима је довољна РС а вама ако Босна не одговара и ако вам је мала, Анадолија и није тако далеко.

 11. Comments  leopard   |  уторак, 16 јула 2013 15:33

  Istinu predstavljaju sve one fotografije iz aprila meseca 92 godine iz Bijeljine gde Arkanovci sutiraju bezivotna tela ubijenih zena,iz Zvornika gde zarobljeni muslimani u traktorske prikolice ubacuju leseve zaklanih civila,iz Doboja gde se za samo dva dana(3.i 4.maj 92) grad „ocistio“ od muslimanskog stanovnistva.Igrom sudbine zatekao sam se 92 godine u zenici kada su srpski civili iz Banja luke dobili nalog da se kolektivno isele iz Zenice.Kasnije sam saznao sta se sve radilo mus.civilima koji su bili proterani iz Krajine preko Vlasica i ostalih planina.Sto se tice Alije,i da je prihvatio ostatak federacije tj.Jugoslavije opet bi doslo do rata jer je on bio zacrtan u Karadjordjevu.Uostalom,obican pogled na kartu Bosne ukazuje zasto se vodio rat (Posavski koridor i I.Bosna) i zasto su zrtvovani Srbi u S.Bosni i Sarajevu.Imali ste istorijsku priliku da sve one zarobljene iz Srebrenice ostavite u zivotu,a dokazanim zlocincima sudite.To niste uradili zbog usadjene mrznje,Turske,Anadolije i ostalih zabluda.sto se tice II.svetskog rata,u njemu je stradalo 110.000 muslimana u Podrinju,od Race pa sve do Scepan Polja..

 12. Comments  leopard   |  уторак, 16 јула 2013 15:45

  Sto se tice Klintona samo par reci.Dok su mobilisani Muslimani za vreme NATO bombardovanja , bili u prvim rovovima na samoj granici sa Albanijom,za to vreme hrabri srpski rezervisti su pljackali albanske kuce u pozadini i ubijali albanske civile.Ako ti ovo nije jasno raspitaj se kod svih onih koji su prosli strahote linije Korab-Kosare-Cakor.

 13. Comments  Jovan M. Pidikanac   |  уторак, 16 јула 2013 19:59

  Истина је једна. Медијска кампања против Срба је била и остала примарно средство пресије, уцена и захтева који су Србима погазили част и честито име. То је истина као и маса побијених и масакрираних људи, невине деце и страраца који падоше под ножевима Орићеве банде, – о томе говори и норвешки филм, али не јавно, не нападно и уверљиво јер српска страна, у европској чекаоници, не клања се српским жртвама, већ Бриселу и срамним уценама…
  НИје ни никаква тајна да се на сребреничка гробља доносе погинули муслимани из готово свих крајева Босне где је извршна власт у Сарајеву. На тај начин, и уз мирно аминовање страних интереса, увећавају се бројке сребреничких жртава, мути и каља истина о којој је ипак неко настојао да пренесе истину.

  Норвешки филм је само почетак откривања коначне истине из једног рата који је унесрећио многе појавом националистичког сепаратизма и жеље за уништавањем својих дотадашњих, суграђана.

 14. Comments  leopard   |  уторак, 16 јула 2013 20:32

  U septembru 1991 godine u selu Kravice ubijeni Dzemo Jusic i Nedzad Hodzic.Do novembra iste godine JNA pod izgovorom da deli hum.pomoc izbeglicama iz Hrvatske masovno naoruzava srpska sela koja su spremno docekala naredni april mesec 92.godine.13.aprila 1992 godine ponovo u blizini Kravice vracajuci se iz Bajine Baste ubijena su dvojica Bosnjaka Meho H. i Bahrudin O. iz Gostilja.U Fakovicima zavrseni pontonski mostovi za tenkove JNA-e.17.4.92 pada Srebrenica.Brojni Bosnjaci pogubljeni.Do kraja leta 92 godine u Srebrenicu pristiglo 10000 izbeglih muslimanskih civila iz Vlasenice i Bratunca.

 15. Comments  Zeka   |  уторак, 16 јула 2013 20:38

  @ leopard

  Дилбере, ти скачеш са теме на тему као и сваки несташан примат.
  Муслимани бранили Косово , Срби пљачкали шиптарске куће и то све по твојим сазнањима којима се нема шта приговорити?
  Него, да ниси можда био негде у близини и да немаш можда сазнања, које би овде могао да поделиш са нама, о томе који су Шиптари(муслимани) где и када чупали бубреге и друге органе Србима са Космета да би трговали са њима?
  Дилбере…мани се ћорава посла, своју мржњу иди и искаљуј на неком другом месту…нпр. на Авазу…тамо ти је место и тамо можеш да до бесвести понављаш своје будалаштине. Конвертити као ти су најгора врста…ни тамо ни овамо…читај Мешу Селимовића…све је рекао о вама…

 16. Comments  leopard   |  уторак, 16 јула 2013 20:50

  Ponudi argumente,a ne retoricke uvrede.

 17. Comments  leopard   |  уторак, 16 јула 2013 20:59

  Sto se tice Avaza ,ne idem tamo, jer ne mirisem list koji drze dva jarana Mile i Fahro,heheehehhe

 18. Comments  Jovan M. Pidikanac   |  уторак, 16 јула 2013 21:10

  Ни један иоле паметан и промишљен човек, након толико година после свих тих ратних страдања, не би просипао своју мржњу на овај начин. Рат ником није донео добро печење и слатке колаче. Било је страдања на свим странама, на стотине хиљада протераних, Србија и данас има скоро 380.000 хиљада лица која су се у њој населила принудним путем јер су изгубили своја вековна огњишта. Ко превиђа ту истину па тврдоглаво удара у своје таламбасе, далеко је од сваке објективности и реалниог гледања на општу југословенску трагедију.
  А овде, на српском сајту, набрајати убијеног Џаму и Мују, мени је бесмислено јер ме потсећа на примитивну провокацију која нам је по неким начелима, овде непотребна.

  И да буде јасно поменуто. Овде нико не настоји да улепша српска страдања и повећа број убијених Срба. То је грех над истином, али помињати Сребреницу као појам муслиманског страдања, у контексту општег блаћења права и других народа на одбрану, је управо негиран норвешким филмом па би и наш саговорник морао пронаћи бар делић неке реалности, ако већ хоће да се овде јавља.

  У противном, то је најлакши начин, нека у кругу својих истомишљеника, остане веран овим хушкашким настојањима, да у туђој кући, пљује по столу поштеног и честитог српског чланства.

  Овде, на Сајту Сви Срби Света, настојимо само да нашем народу у неким погледима и на неки начин помогнемо. Сигуран сам да ће ово бити јасно схваћено јер нам је најмања брига шта се у Сарајеву још увек мисли и ради, а зна се, – ратне секире и муџахединске пароле нису закопане. То и овај коментатор својим писањем само доказује….

 19. Comments  Zeka   |  уторак, 16 јула 2013 22:01

  # leopard

  Koja je retorička uvreda u pitanju?
  Lepo sam te pitao, imaš li odgovora?
  Hoćeš da počnem da kačim ovde imena ubijenih Srba i imena njihovih ubica muslimana?
  Hoćeš li da počnem da kačim ovde šta ste radili u Sarajevu na Kazanu?
  Ti bi da se čuju ovde tvoje na pamet naučene laži o tome kako ste vi nevine ovčice a Srbi koljači. Biće da je obrnuto…i vazda je tako bilo. Ko je bio ustaško cvijeće? Eno vas i Hrvati šutnuli a krenuli ste zajedno na Srbe…i sada vam je taman dosta onoliko koliko imate.
  Mujo, bolan, od vas nikada ništa kako pre, tako sada a biće i u budućnosti.

 20. Comments  Cuburac   |  уторак, 16 јула 2013 22:57

  Hej mujaga (aka. leopard),

  Samom cinjenicom da ti ne cenzurisemo postove koje pises trenutno iz Tirane (to je bilo relativno lako pronaci) i kakve nebuloze pises, pokazuje koliko smo mi tolerantni. Bilo koji Srbin da ode na neki vas mudzahedinski sajt i da napise nase vidjenje na stvari to bi bilo cenzurisano odmah. Ovde, ma neka te jarane, pisi sta hoces, samo ide u nasu korist da pokazemo i dokazemo sta ste i kakvi ste. Nema mira, ne sme ga ni biti medju nama nikada posle onoga sta ste uradili. Sada je samo zatisje, drugo poluvreme tek treba da se igra u nekoj buducnosti, pa kom obojci kom opanci sto bi rekao narod. Na svu ovu tvoju maloumnu i nebuloznu tiradu ja imam samo jedno pitanje ako imas zivaca da odgovoris istinu: „Ko je ispalio prvi metak i na koga“? Sta dalje da pricamo? Poceli ste rat sa vasim pozivima za borbu za alaha, i uopste niste dobili sta ste stvarno zasluzili. Neka, samo polako, tihe vode i bregove rone, neminovno je da cemo se opet u buducnosti jednoga dana gledati preko nisana, za 20, 30 50, 100 godina, nema veze kada jer vasi zlocini i izdaja ne mogu nikada da se zaborave, a onda bi bilo bolje da jedne grupe nestane zauvek. Bosnjaci, kakva je to izmisljena nacija zivota ti? To su neki mali ostaci Turaka i 90% srpskih poturica koji izdadose veru za veceru i da dokazete da ste veci muslimani i od Saudijaca. Sada morate da se opravdavate i pred Bogom i pred samim sobom. Mi vas i ne mrzimo toliko, mi vas u stvari zalimo, jer takvi bednici kao sto ste vi se retko u istoriji Sveta srecu. Vi prvo trebate da dodjete na nivo ljudske vrste da bi sa vama ista iko mogao da prica, a ta evolucija je jos uvek daleko jer ste ljudska nistarija. Tacno je da se mir sklapa sa neprijateljima, ali onima koji imaju rec i koji su normalni u odnosu da tu rec i ispostuju, ali sa vama ne treba nikakav mir da se sklapa nikada, ni po koju cenu jer cete uvek izdati i necete propustati priliku da udarite na nejac i napadnete sa ledja. To ste toliko puta uradili da vise ne mozete imati oprostaja ni od Boga ni od ljudi. Bolje idi medju svoje i tamo pisi sta god hoces, nego sto si dosao ovde da nas provociras.

 21. Comments  leopard   |  среда, 17 јула 2013 10:52

  Verovatno ste mlada nabrijana osoba koja priziva drugo poluvreme.Lako je sa tastature pokazivati virtuelnu hrabrost.Ja,iz moje perspektive i polozaja ,ne mogu odgovoriti na sve tvoje uvrede niti to zelim,jer ipak postujem ovaj sajt jer znam da je ulozeno dosta truda u njegovo otvaranje.Imao sam samo jednu zelju da neke stvari ma koliko bile bolne postavimo na pravo mesto.Na naklapanja o Anadoliji,poturicama necu odgovarati,samo cu te pitati :da li su tvoji preci dosli na Balkan kao Srbi ili pripadnici nekog drugog naroda ili plemena i gde pocinju uopste tvoji koreni i transformacije? O tome ko je prvi ispalio metak,procitaj u mojim ranijim postovima.Za kraj cu citirati „u evidenciji Ministarstva rada i boracko-invalidske zastite RS-e,registrovano je 22368 poginulih u otadzbinskom ratu,od cega 20903 boraca vojske RS-e i 1405 civilnih zrtava.“,cijim porodicama iskazujem iskreno saucesce i postovanje.

 22. Comments  Zeka   |  среда, 17 јула 2013 19:21

  КЊИГА О ПОСТАЊУ ОШЊАКА

  Земљина кугла је још у повоју.
  Зељотреси катастрофалних размера, вулкани бљују ватру на све стране, земљина кора се тек формира као и мора и реке. Киселе кише непрестано падају, притисак је велики, ни ротација Земље још није константна…општи хаос, мора и океани личе на супу, стално кључају, пуше се ….и гле чуда у том тоталном хаосу појавио се ЖИВОТ.
  На обалу таквог мора доспело је неко чудно биће, нека аморфна маса која је успела да изусти ЈА САМ ОШЊАК….Све остало што се појави на овој обали моје је дјело ја сам им БАБО….
  Овако је започео своје капитално научно дело г. Ибро Хафизџибровић.
  Г. Ибро даље тврди да је та обала била обала Босне јер је море у та прадавна времена дубоко задирало у територију Босне те је тако ОШЊАК био први становник Босне са правом уживања босанске територије од самих прапочетака.
  Сви остали,који су се касније појавили, немају никва права и ту су само пролазници до самог краја Босне а као што знамо краја никада неће бити. Босна је у сваком погледу бескрајна, поготову временски.
  Интересантно је име које је г. Хафизџибровић наденуо првоме Босанцу.
  По његовој тврдњи Ошње су требали да имају као прво слово у имену слово М али се оно изгубило када су постали конвертити јер нису показали храбрости да се одупру освајачу ,него су му се приклонили заради своје користи и отимачине територије онима који су касније дошли у Босну. Г. Ибро тврди да нису имали мошње ни за црно испод нокта па им је зато ставио а после и укинуо чувено слово М, јер је био тешко разочаран и згрожен када је кренуо да проучава Ошњачку историју од постања.
  Око постанка Амеба није имао никаквог двоумљења с обзиром на изјаву праБабе свих Ошњака и проналазак реторте у пирамиди код Високог.
  Амебе су потомци Ошњака, недвојбено и научно утврђено без икакве даље сумње и расправе.
  Слово Б г. Ибро није никада узимао као опцију у саставу имена Ошњака јер је има разлога а и његово научничко биће то никако није могло да прихвати. Слово Б су прикрпили неки каснији безвезњаци не познавајући корен имена и не познавајући само постање Ошњака.
  Ово фудаментално откриће г. Ибре Хафизџибровића је померило границе научног приступа у откривању порекла народа и као тако заведено је у Вашингтонској библиотеци под бројем 001/ 001 јер је фундамент и еталон за сва остала истраживања по овом питању.
  Налази се у специјалном сефу, и доступно је само озбиљним истраживачима. Поготову онима којима није јасно како се тако славна ошњачка историја свела на 24% !
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Одакле смо ми Срби је одавно познато, научно доказано и записано у светској историји.
  Ово је документ о томе одакле су Бошњаци пошто то теби, евидентно, није познато па је сада прилика да научиш и спознаш своје порекло и своје корене.
  Поздрав

 23. Comments  leopard   |  четвртак, 18 јула 2013 09:20

  Svaka cast.Ovo bas prija pomalo i opija.Ja uzeh sljivovicu uz to.Bas je dobro.Ziveo Zeka , Srbi i manjak od 24% srpske istorije !!

 24. Comments  milan   |  уторак, 23 јула 2013 14:06

  Da upozorim osvajace ohole, neka se Bogu i djavolu mole,
  dok ruse nase borove ,crkve i skole
  da uzmognu snage steci, kad se Srbi ,sa ognjem i macem vrate
  da zlotvorima dugove macem naplate!!!

 25. Comments  Sale   |  четвртак, 29 маја 2014 07:50

  Srebrenica – najveća prevara u Evropi posle Drugog svetskog rata. Spomen-kompleks u Potočarima, zapravo, ne predstavlja spomenik žrtvama Srebrenice, već svim muslimanima u BiH. Tamo su pokopani ljudi iz najmanje 15 opština! Ima ih iz Sarajeva, Zvornika, Kladnja, Kalesije, Vlasenice……Srebrenički mit je bio neophodan Americi da rat koji je započela u Bosni (zahtevajući od Izetbegovića da se odrekne pristanka na Lisabonski sporazum) završi navodno uspešnom mirovnom inicijativom. Baš zato, „srebrenički slučaj““i postoji jedino kao američki srebrenički mit. Slučaj Srebrenice je pažljivo režirala dvojedna administracija SAD i NATO, pa su zato, na sastanku 2. aprila 1995, Kofi Anan i Madlen Olbrajt odbili plan za odbranu Srebrenice. Naime, 300 vojnika holandskog bataljona sa lakim naoružanjem trebalo je zameniti danskim kontingentom, opremljenim teškom artiljerijom. Iako su znali da se vojska Republike Srpske sprema na srebrenički desant, čak ga podsticali zbog muslimanskih zverstava nad Srbima u srebreničkoj regiji (samo na bratunačkom groblju počiva 3.276 Srba, većinom civila) – američkonatovska alijansa nije učinila ništa da spreči akciju pod nazivom „Krivija ’95″. To je razlog što ni UNPROFOR nije odgovarao na zahteve Holanđana da im se pruži podrška iz vazduha kada je započeta akcija srpskog zauzimanja Srebrenice. Političko vođstvo u Sarajevu dugo pripremalo žrtvovanje enklave i sopstvenog ljudstva u njoj kako bi se iznudila zapadna intervencija. Već godinama su nam znana kazivanja Ibrana Mustafića,Hakije Miholjica i drugih svedoka zbivanja da je Alija Izetbegović pred pad Srebrnice svojim saradnicima poverio da je cena zapadne intervencije – po proceni predsednika Bila Klintona lično – bila 5.000 mrtvih muslimana. Imajući u vidu činjenicu da je Izetbegović još 1991. izrazio spremnost da žrtvuje mir za nezavisnost, ne treba sumnjati da mu je Klintonova cena bila ne samo prihvatljiva nego i primamljiva.Da su muslimani Srebrenici svjesno žrtvovani pokazuje činjenica da je uoči provociranog napada VRS povučern komnadant 28. divizije, brigadir Naser Orić sa oko 20 glavnih oficira. Muslimani i cijeli svijet mašu nekom listom od 7-8 hiljadaa pobijenih civila, a do marta 2007- kopali su kopali i iskopali nešto manje od 2500 leševa, a sa te njihove liste od 8000 čas pobijenih, čas nestalih, otkriveno je da su se 3000 imena s te liste našla na biračkim spiskovima u BIH 1996-te i 1997-me godine …! Ključni svjedok im je bio Merudin Orić koji je rođak koljača Nasera Orića. Nema šta, baš je „vjerodostojan svjedok“. General Morijon je potvrdio da genocida nije bilo, jer se u Srebrenici vodio rat. I da su sve zrtve, i muslimanske, ali i srpske, ratne zrtve. Od 1992. do 1995, dakle – pre masakra u Srebrenici, vise od hiljadu srpskih civila {večinom žene,djeca,starci} ubijeno je na zverski naćin od strane muslimana prilikom devastiranja okolnih sela.Ne zaboravimo sadističko likvidaciju Janka Savića, sveštenika iz sela Kravice. Njegovo telo je, prema svedočenjima meštana, nađeno bez ruku i nogu, s izvađenim očima, a trup postavljen na zemlju sa fildžanima ispred, kao da – pije kafu.Naser Oric je, u prolece 1994, ponosno pokazivao novinarima sa Zapada snimke obezglavljenih Srba.
  ………. To znači da je svaka mogućnost nezavisne provere njihovih „nalaza“ nemoguća i da je jedini način da oni budu prihvaćeni – na veru,he,he…Egzekucija nekoliko stotina ratnih zarobljenika u Srebrenici od strane jedne diverzantske jedinice, čiji je položaj u srpskim snagama u građanskom ratu nejasan, a čiju većinu pripadnika su činili saradnici zapadnih tajnih službi, prvo je propagandom udesetostručena, a zatim okarakterisana kao genocid (a praktično niko od izvršilaca tog „genocida“ nije procesuiran) i pretvorena u simbol koji je nadvisio i Holokost, a o 27 miliona Rusa poginulih u Drugom svetskom ratu da i ne govorimo. Taj događaj je bio povod za napad NATO na Republiku Srpsku…https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Rx4R64vtzzg

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари