субота, 31 јула, 2021

Забрањена историја Срба

Јован И. Деретић је српски публициста. Рођен је 8. јануара 1939. или 1937. године у Ораховцу, општини Требиње у Краљевини Југославији (данашња Република Српска, БиХ).

Деретићево виђење историје Срба

Деретић о Подунављу као прапростору Срба
Деретић о Србији пре Римског царства
Деретић о српско-римским односима
Непознавање основних историјских чињеница
Немањићи
Произвољно својатање царева, светаца и султана
Титуле и презимена

Студирао је на Природно-математичком факултету 1961-62. године, а 1963. године је напустио Југославију и отишао прво у Француску где је студирао 1964-66. године на Техничком колеџу у Паризу, а потом је 1967-70. године студирао историју у Лиону.
Стекао је докторат права (ЛЛД) у САД. Радио је у периоду између 1966. и 1997. у техничкој струци – инжењеринг у разним фирмама у Француској и Америци, а последњих шест година у Чикагу.
Више година је био уредник Америчког Србобрана. До 1997. године живео је у Чикагу када се преселио у Београд.
Поред српског језика, говори француски и руски, а служи се немачким, италијанским, латинским и старогрчким.

Главни предмет његовог истраживања јесте српска античка историја, коју званична историографија не познаје. Његови текстови говоре о постојању српске античке историје од 2000. године п. н. е, па до 7. века, када су по званичној историји, Срби дошли на Балкан заједно са другим словенским народима.

Појавио се на скупу „Методолошки проблем порекла Албанаца“ 21. јуна 2007. године у организацији САНУ. Тринаест радова са овог скупа, међу којима и рад Јована И. Деретића (Арбанаси, од Кавказа до Србије), објављени су у књизи Албанци – Лажни Илири, Пешић и синови, ISBN 978-86-7540-084-4.

Учествовао је и на три међународна конгреса у Санкт Петербургу, на којима је представио своје радове:

1.Први међународни конгрес Академије фундаменталних наука, одржан је од 12. до 14. маја 2008. године на ком је др Деретић представио свој рад „Доћириловска писменост“, и представио је српско-руско (рашанско) писмо, звано србица;
2.Други конгрес Института за старословенске и староазијске цивилизације је одржан од 12. до 14. маја 2009. године, и ту је др Деретић представио своје излагање о досељавању Албанаца на Балкан;
3.Трећи конгрес Института за старословенске и староазијске цивилизације је одржан од 12. до 14. маја 2010. године, и ту је председавао секцијом о српско-рашанској култури.

(из Викепеније)

 

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

 1. Comments  Зоран Гутовић   |  субота, 11 фебруара 2012 05:37

  7520 godina srpskog kalendara navrsava se 1. septembra 2012. zvanicnog kalendara
  Vincansko pismo. glagoljica, etrursko pismo, sanskrit…Koliko ce mo jos cekati na pravu istinu? Hoce li za nju uopste biti vere, snage i potrebe u srpskom narodu ponovo raspamecenom izmedju laznih obecanja i nadanja sa jedne i surove istine sa druge strane? Hoce li biti mudrosti za primenu istorijskih poduka ili samo kakofonija vapaja, poklica i samoljublja; zagledanosti u Europu s jedne i obnevidelom kopanju po stratistima sa druge strane?

  Srbijo nasa
  zemljo udbasa
  toalet inteligencije
  i ziherasa
  o ruk pameti
  srusenih snova
  jos uvek radjas vitezove
  sirokog osmeha
  i cvrstog kova

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари