петак, мај 25, 2018

Право грађана на одбрану државе

На делу је агресивна пропаганда која се сручила на грађане наше земље са свих значајнијих медија у правцу сејања страха, беспомоћности, безизлазности и бесперспективности, те лажног приказивања стање наводне неодложости и хитности, са циљем повиновања наших грађана и прихватања идеје прекрајања граница наше државе, уз предају дела државне територије тзв. Републици Косово.

 

 

 

 

Тзв. „унутрашњи дијалог о Косову“ показује своје право лице: актуелни режим на челу са Александром Вучићем је намерио да, супротно одредбама Устава, уступи део територије Републике Србије албанским сепаратистима.

Ова намера више него јасно произилази из изјава и предлога које, након позива Александра Вучића на унутрашњи дијалог о Косову, дају поједини државни функционери – носиоци власти, режимски интелектуалци, представници НВО прозападне оријентације, челници појединих национаних институција.

Оно што је заједничко ставовима који се износе путем најважнијих и најмоћнијих медија у Србији јесте да се сви наведени актери, на овај или онај начин, залажу за прекрајање државних граница и предају Косова и Метохије (у целости или делом) Албанцима.

Само примера ради, eво неких мишљења.

Академик, професор међународног приватног права др Тибор Варади залаже се за територијалну и персоналну аутономију Срба на Косову, сматрајући да је то линија испод које се не сме ићи. Ово решење, наравно, подразумева да Срби више неће бити у Србији, већ у некој другој држави. (1)

Расим Љајић сматра да стање „замрзнутог конфликта“ није у интересу Србије и Срба, да би требало ући у „нормализацију“ односа са Приштином у више фаза, с тим да се питање коначног статуса Косова отвори у завршној фази. (2)

Соња Лихт – председница Фонда за политичку изузетност се залаже за дијалог са Приштином, ослањајући се на мишљење професора Тибора Вaрадија везано за територијалну и персоналну аутономију Срба на Косову уз екстериторијалност културних и историјских споменика. (3)

Председник САНУ сматра да дијалогом мора да се стави тачка на ратне покличе, питајући се шта би иначе била алтернатива.(4)

Како је „унутрашњи дијалог“ замишљен када је у питању СПЦ, имали смо прилике да видимо на основу изјаве дате из Патријарховог кабинета, из које проистиче да би привилегију за давање мишљења поводом унутрашњег дијалога о Косову, у име преко 85% грађана Србије који су се на попису становнишва изјаснили да су православне вероисповести, имали само 4 владике (чланови Синода) и сам Патријарх, док би преосталих четрдесетак владика, укључујући и митрополите, остали без права гласа! О клиру и верујућем народу, да и не говоримо. (5)

Најконкретнији је био министар иностраних послова Ивица Дaчић предложивши план у смислу коначног напуштања Резолуције СБ 1244 као дела „фикцијског међународног права“, те разграничење „на оно што је српско и албанско, нормализација односа, обезбеђење српске православне баштине стварањем самосталних манастирских заједница по атоском моделу у Грчкој, Заједница српских општина на југу и финансијска надокнада за узурпирану имовину“. (6)

Укратко, на делу је агресивна пропаганда која се сручила на грађане наше земље са свих значајнијих медија у правцу сејања страха, беспомоћности, безизлазности и бесперспективности, те лажног приказивања стање наводне неодложости и хитности, са циљем повиновања наших грађана и прихватања идеје прекрајања граница наше државе, уз предају дела државне територије тзв. Републици Косово. Ради се о серији „пропагандних пројектила“ упућених ка нашој јавности који производе шок ефекат. Џевад Галијашевић, познати политички аналитичар, стручњак за безбедност и тероризам, у вези са овим моћним оружјем (пропаганда) у свом тексту „Како смо преварени, поражени и прихватили да будемо губитници“ наводи да чак ни у случају „да је НАТО пакт бацио нуклеарну бомбу на Србију она никада не би изазвала тако разорне и штетне посљедице по државу, њен међународни углед и перспективу као што је то урадило најефикасније, немилосрдно оружје запада: ПРОПАГАНДА!!!“, указујући „да се овдје управо ради о бити или не бити, а не само о теорији меке моћи, како нас погрешно увјеравају“, те тврдећи да пропаганда наведеног интензитета представља тврду, а не меку моћ. (7)

А како ствари стоје гледано из угла важећег Устава, којег више нико од државних званичника ни не спомиње?

Устав над којим се недавно заклео и актуелни председник државе, Покрајину Косово и Метохија сматра саставним делом Србије. Покрајина има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије, те Устав налаже да из таквог положаја Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима. При том, у основним начелима се констатује да је територија Републике Србије јединствена и недељива, а границе државе неповредиве, и могу се мењати искључиво у поступку предвиђеном за промену Устава.

У новонасталој ситуацији у којој је исказана очигледна намера да се напусти Резолуција 1244, као акт међународног права који гарантује територијални интегритет и суверенитет Србије, уз абдицирање Србије од вршења власти на Косову и Метохији потписивањем Бриселског споразума, те у ситуацији када се власт одмеће од важећег Устава као највишег правног акта и када највиши државни функционери говоре о прекрајању државних граница и потреби да се у збрзаном поступку сагласимо са отимачином Косова и Метохије, указује се потреба да Уставни суд одмах и под хитно, по службеној дужности, оцени уставност одредбе чл. 2, у вези са чл. 135 ст. 2 Споразума о стабилизацији и придруживању, а обзиром да наведена одредба има своје реперкусије на Споразум у целини, неопходно је да се Споразум у целости оцени са аспекта нашег Устава, а све ово из разлога што су уставноправни поредак, а тиме и сама држава, озбиљно угрожени.

Тренутно је у најави доношење Закона о изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту, које измене се уводе такође услед обавеза преузетих спорним Споразумом о стабилизацији и придруживању закљученим са земљама Европске заједнице, према којим ће странци, супротно националним и државним интересима, моћи да, под одређеним условима, стичу право својине на пољопривредном земљишту, као добру од општег интереса. Нема сумње да ће Народна скупштина изгласати такве измене и да ће Александар Вучић и потписати закон, те да ће при том изостати и реакција Уставног суда!

На крају намеће нам се питање, шта се дешава ако све најважније државне инстутуције и органи једноставно не реагују на повреду прописа? На пример, шта ако Уставни суд не буде радио свој посао и не буде реаговао ни на један од наведених аката са циљем да заштити уставни поредак земље; шта ако народни посланици више не представљају вољу нашег народа, већ вољу политичке врхушке и изгласавају законе који су очигледно штетни по националне и државне интересе; шта ако и надлежна јавна тужилаштва и даље остану пасивна; шта ако оману и службе државне и националне безбедности у ситуацији угрожености државе, и шта ако све у држави откаже, супротно законским прописима?
Одговор на ово питање налази се у чл. 2 и 3 Устава.

Према наведеним уставним одредбама сувереност потиче и припада искључиво грађанима. Државна власт мора бити потчињена Уставу. Владавина права не дозвољава било какву самовољу државних власти – законодавне, извршне и судске. Сви су дужни да поштују правне прописе и омеђени су у својим поступцима правом.

Према томе, нико није добио мандат да може да тргује и у наше име уступа било који део територије наше земље и да жртвује Космет за наводни улазак у распадајућу Европску унију. Власт која би тако нешто покушала нема легитимитет јер никада пред свој народ није кандидовала такав програм, нити су јој грађани за то дали сагласност. Унутрашњи или спољашњи дијалог у правцу прекрајања наших граница и, директно или индиректно, признавање постојања неке друге државе на било којем делу наше територије, уз употребу агресивне пропаганде и евентуално неких других средстава којим се утиче на свест и расположење наших грађана, отворило би сумњу да се пред нама свима одвија извршење тешког кривичног дела, а нереаговање државних органа у правцу заштите државе може да значи само једно: да су се исти извргли у своју супротност и да је у току процес распадања државе, који једино грађани имају право да спрече. Људској природи је својствено да се побуни против неправде, поготову када је у питању велика неправда, која угрожава опстанак државне заједнице чији су грађани чланови. Зато грађани имају пуно право да реагују супротстављајући се режиму који врши власт супротно позитивним законима, кршећи природно право грађана да достојно живе у својој земљи.

Управо због тога, народ има пуно право да устане и пружи отпор најављеном растакању државе и ампутирању дела територије која је тренутно окупирана. Излазак народа на улицу је нешто што је у постојећим условима велике неправде и непоштовања права реално очекивати, обзиром да су, због постојања озбиљне сумње да су државни органи контролисани од стране ванинституционалних центара моћи, по свој прилици исцрпљени институционални начини којим би се успоставило стање елементарне правде у друштву и поштовање начела уставности и законитости.Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  samo istina   |  среда, 30 август 2017 19:07

    Hapšenje Srba na Kosovu, ustaška tabla u Hrvatskoj, izjava sve zlo dolazi iz Srbije a iza svega stoji eu u koju nas gura šizofreni vođa nikad baš nikad nisu osudli fašizam iz Hrvatske, Kosova ili BH-Federacije prema Srbima.. Od smrti Slobe i prevelike brige Vučića, Tadića, Čanka, Čede praška, Kandićke, Biserko i ostalih nesrba nas Srba ima sve manje u regionu. Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda u kojoj smo živeli vekovima a u Srpskoj Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Slavoniji i Baranji i pre Hrvata. Tаčno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima, oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da ne bi morali stati na katoličku stranu. Pritisak je strašan od državnih institucija, vrtić, škola, policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena. Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI. Srbi u Hrvatskoj i Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati, sve ostalo su laži. Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke i Vatikana ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom, što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150 000 Jugoslovena od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori. Da ne govorimo da je Baranja samo dio Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije za svoje Hrvate kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima. Deo Srpskog Banata poklonio Rumunjima. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo . Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000. Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama. Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije. Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci. Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i Stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti. Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada. Srpski se narod treba pokazati zrelim, ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku, Srbiju, Vojvodinu, Srpsku Crnu Goru i Staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 35 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva ukinuti autonomiju i proglasiti jedinstvenu Srbiju. Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći dio novca izdvajati za poboljšanje nataliteta, osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva, tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta. Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji se godišnje treba rađati 100 000 beba u Srpskoj minimalno 20 000. U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove. Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje, Vukovar, Ilok, Beli Manastir i Osek. A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije, Senja, Zadra, Splita itd. pomalo grupirati u Šibenik. U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar, Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Kupres. Isto tako ojačati Brčko sa što više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela. Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod, znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati. U Srbiji treba ojačati Suboticu, Sentu, Kanjižu itd. I Rašku oblast u užoj Srbiji. Izbjeglice treba naseljavati planski tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 %. Uzeti primer Hrvata koji naseljavanjem Janjevaca i Hrvata iz Bosne uspešno menjaju etničku sliku Krajine u korist Hrvata. Ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i visokim natalitetom pobedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda .

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*