понедељак, 20 септембра, 2021

Убише нас Боркови споразуми

Представници три удружења са Космета покренули су петицију за поништење споразума постигнутих у Бриселу у дијалогу Београда и Приштине, јер сматрају да су противуставни.

Уколико председник Србије, нови премијер и Скупштина не буду реаговали, организатори потписивања ће се обратити Уставном суду Србије.

Борислав Стефановић нас је довео у ситуацију да нам узимају лична документа, саобраћајне и возачке дозволе и терају нас ка Приштини, да узмемо шиптарска документа. Наш задатак је да однесемо потписе и упозоримо. Надамо се да влада неће потврдити споразуме који су штетни и нису у складу са Уставом Србије – каже представник Друштва српско-словенске солидарности из Косовске Митровице, Владимир Ракић.


Због чега сте се одлучили за петицију?

– Петиција је потекла из народа, јер смо почетак примене споразума и те како осетили на својој кожи. Слушајући шта народ прича и какве све проблеме има, чули смо и да се прави коалициони споразум око нове власти где сви учесници у будућој власти тврде да ће постигнуте споразуме да имплементирају. Због тога смо одлучили да предупредимо све то, да им ставимо до знања да то није добро и да ми осећамо последице. Сви споразуми потписани у Бриселу су штетни, њихове последице су видљиве и републички јавни тужилац треба да се позабави људима који су их потписали.

Кажете да су представници будуће власти на митинзима обећали да ће поништити те споразуме.
– Сви су знали колико су штетни. Не знамо још да ли су променили мишљење. Чекамо да преузму потпуно власт, па да видимо. Ово смо покренули да би смо их унапред упозорили да ћемо морати да преузимамо и друге видове демократског отпора, уколико се крене са реализацијом одређених споразума. Ми смо на митинзима слушали врло лепе патриотске приче које су ишле у корист очувања Косова и Метохије, и надамо се да ће будућа власт тако да се понаша.

Коалициони споразум говори да ће се ипак нешто имплементирати, шта ћете онда?
– Нама онда преостаје да покренемо иницијативу пред Уставним судом Србије да се оцени уставност свих споразумима. Мислим да ће се показати да ниједан није у складу са Уставом, као што се показало са Статутом Војводине. И онда ћемо нормално тражити да власти спроведу одлуке Уставног суда. То је један од начина, а постоје и други видови демократског отпора.

Који?
– Организовање протеста, грађанске непослушности, чак и на подручју централне Србије. Има доста Срба који су протерани са КиМ и који ће се апсолутно сложити са нама и помоћи нам да организујемо разне видове отпора, па и у Београду. На петицији већ 9.000 потписа.

Удружења грађана Народни покрет Отаџбина, Стара Србија и Друштво српско-словенске солидарности ће петицију предати председнику Србије Томиславу Николићу и представницима будуће владе. Петицију је до сада, од 12. јула када је почела акција, до сада потписало више од 9.000 грађана Косова.

 

Представник Друштва српско-словенске солидарности из Косовске Митровице, Владимир Ракић

Изложени репресији
Нас Србе власт у Приштини третира као Индијанце у Америци. И црнце. Не као грађане другог реда, него као грађане ван закона. За нас постоји само репресија. Људи који не живе са нама не могу да осете како је опасно и проблематично рећи да је неко Србин. Да си Србин није тешко рећи на северу, али је врло тешко рећи у јужним деловима КиМ. То понижава обичног човека, и неминовно води истребљењу српског народа – каже Ракић.


Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари