понедељак, 20 септембра, 2021

Вредност узурпиране имовине Срба на КиМ 50 милијарди евра

На Косову и Метохији, од јуна 1999. године до данас, уништено је преко 20.000 српских кућа, вредност узурпиране имовине косовских Срба процењује на преко 50 милијарди евра, а узурпира се и државна својина Републике Србије, пре свега кроз незаконите приватизације….

Игуман Герман испред спаљеног манастира Свети Архангели код Призрена. Снимак из 2009, фото Танјуг

Игуман Герман испред спаљеног манастира Свети Архангели код Призрена. Снимак из 2009, фото Танјуг

 

Више од милион катастарских јединица (обрадиво земљиште, ливаде и шуме) у власништву Срба, узурпирано је. Вредност ове имовине процењује се на преко 50 милијарди евра. Важно је истаћи да катастарски 58 одсто целокупног земљишта на територији Косова припада власницима Србима.

Само током мартовског насиља на Косову уништено 935 кућа и 10 друштвених објеката, од којих је највећи број повратничких, односно кућа које су реконструисане фондовима међународне заједнице.

Од доласка међународне мисије на простор Косова и Метохије, непокретна имовина Срба и припадника националних мањина је предмет масовне узурпације и уништавања од стране албанске заједнице. Паљење две повратничке куће у општини Клина почетком јуна, је најсвежији пример за то.

Пред Косовском агенцијом за имовину је иницирано 41.300 поступака за повраћај узурпираног земљишта, а да је Агенција донела одлуку у 31.517 случајева, али да не постоје званични подаци колико је одлука имплементирано, односно колико је власника ефективно уведено у посед.

Уништене српске куће на Косову (фото Политика / П. Павловић)

Уништене српске куће на Косову (фото Политика / П. Павловић)

 

Привременим правосудним институцијама на Косову поднето је преко 18.000 тужби за накнаду штете, које се не процесирају, за штету која је највећим делом настала током 1999. године. „Обрада захтева за надокнаду штете за куће које су припадале српском и неалбанском становништву, а које су уништене након доласка УНМИК-а и Кфора на Косово и Метохију 1999. године, и током мартовских немира 2004. године, сматра се неадекватном. У оваквој ситуацији у којој се УНМИК и Кфор позивају на имунитет, а привремене институције нису ефективно вршиле власт, лица чија је имовина уништена остају без правне заштите и могућности накнаде штете.“(ово су речи бившег помоћника министра за КиМ, Бранислава Ристића). Он је подсетио да се у овом тренутку од лица којима је имовина уништена тражи плаћање судских трошкова за инициране предмета, а у противном се износ претвара у затворске дане, без обзира што се странке позивају на тзв. сиромашко право.

Спорови око незаконито узурпиране имовине на Косову су, најпре, били у надлежности судова, односно Дирекције за стамбена и имовинска питања и Комисије за стамбене и имовинске захтеве. У току трајања њиховог мандата поднето је укупно 29.160 захтева, од којих је око 18.000 решено. Од овог броја мање од 30 одсто власника фактички је преузело државину над имовином, док је преко 10.000 захтева одбачено због ненадлежности. Континуирано се крше имовинска права Републике Србије незаконитим отуђивањем имовине у њеном власништву, кроз процес приватизације који спроводе привремене институције, а у складу са законима донетим од стране косовске скупштине.

У државној својини Републике Србије на КиМ налази се око 24.500 хектара пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, више од 1,4 милиона квадратних метара службених зграда, 145.000 квадрата пословних и 25.000 квадрата стамбених зграда, 4.000 квадрата објеката за посебне намене и још око 750.000 квадрата других грађевинских објеката.

Рудник "Трепча" снимак из 2009. (фото ФоНет)

Рудник „Трепча“ снимак из 2009. (фото ФоНет)

 

Фонд за развој Србије има власничке уделе у око 150 предузећа на Косову и Метохији у вредности од око 140 милиона евра, а потраживања ван Косова и Метохије према предузећима са Косова и Метохије износе више од 190 милиона евра. „Имовина 1.358 предузећа са Косова и Метохије, чија се приватизација приводи крају, а припадају српским фирмама, процењује се на више од 1,5 милијарди долара. Само имовина Електропривреде Србије у јужној покрајини процењује се на три милијарде евра“.

Књиговодствена вредност Железница Србије на Косову и Метохији, инфраструктура и возна средства, премашује 200 милиона евра,а на КиМ се налази такође 15,7 милијарди тона угља лигнита слабијег квалитета, али који може да се експлоатише два века.

Резерве цинка и олова износе око 46 милиона тона, магнезита осам милиона тона, боксита више од 1,6 милиона тона, а значајни су и извори воде, лежишта геотермалне енергије, као и око 580.000 хектара пољопривредног земљишта

Војна имовина са непокретностима и земљиштем, рачунајући и војни аеродром код Приштине, процењује се на 95 милиона евра.

Посебно тежак проблем је са продајом пољопривредних комбината и задруга у чијем се саставу налазе и велики комплекси обрадивог земљишта које је национализовано након Другог светског рата власницима српске националности. Ово земљиште се додељује купцима албанске националности, иако су након 1991. године општине доносиле решења о повраћају земљишта приватним власницима у складу са Законом о начину и условима признавања права и враћању земљишта из 1991. године. Косовска повереничка агенција није признавала ова решења, већ је земљиште третирала као друштвено.

Православни храм Светог Спаса снимљен са призренске тврђаве.Овај храм су марта 2004. године потпуно уништили албански екстремисти. (фото Бета)

Православни храм Светог Спаса снимљен са призренске тврђаве.Овај храм су марта 2004. године потпуно уништили албански екстремисти. (фото Бета)

 

Што се тиче имовина Српске православне цркве на КиМ, после Другог светског рата цркви је одузето је 5.255,5 хектара земљишта (манастиру Девич 3.077 хектара, Пећкој патријаршији 846 хектара, Високим Дечанима, 728 хектара, манастиру Драганац 207 хектара и Грачаници 100 хектара).

Манастиру Високи Дечани је 1997. године враћено 13 хектара, 25 ари и 32 квадрата, што је било некадашње власништво СПЦ.

Већи део одузетог земљишта СПЦ се и даље у катастру на КиМ води као друштвено, тако да постоји реална опасност да се кроз процес приватизације, коју спроводе привремене институције система, ово земљиште незаконито отуђи.

 

(Танјуг)

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари