среда, 04 августа, 2021

Србија и Европа – буђење из једног сна

Након пада једнопартијског комунистичког система, велики број Срба, опијен новим надама, је  почео искрено да верује у европске интеграције. После много година, у којима се живело под доктрином оних који су верно чували титоизам и вољу повлашћених, наш народ се полако, окреће ка  Европи.

Пролазили смо кроз различите ситуације, борили се да свет уверимо да смо и ми, не само географски, већ и према многих традициоанлним наслеђима, европски народ.
Уверавали смо свет у своју искрену жељу да станемо раме  уз раме нашим суседима, развијеним земљама са далеко вишим стандардом. Хтели смо свету да покажемо, да смо способни да преузмемо своје заслужено место за столом европских народа.

Нажалост, у игри којој нисмо били дорасли, у којој нисмо рачунали да владају и другачија правила  без правде и без искрености, а којима смо се предали, доживели смо и као народ и као држава само велике неугодности.
Бранећи своје право на живот, право на наша законита власништва, право на наш простор, на нашу част и честитиост имена које носимо, све нам је то грубо и на силу одузето. Политички утицаји великих имали су предност над правдом. Интереси су надвладали логику, заслепљеност мржње и неразумевања, ставили су нас у улогу узрочника свих несрећа које су задесиле наш простор разбијањем и сецесијом која је уништила заједничку државу, са народима које смо сматрали за своје.

И поред бројних тражења и уцена којима смо били  изложени, у изналажењу неке праведности, која то већ у зачетку свега, то није ни била, изгубили смо корак у нашем развоју. Мада смо искрено и одано испуњавали све што се од Србије тражило, бивали смо кажњавани. Стајали смо смерно и покорно верујући да ће нас та Европа ипак сагледати у правом светлу, да ће се сетити нашег родољубља, наше части и поноса. Да ће ипак разумети да смо и ми европљани, да су нам корени такви и да смо  у многим приликама, то свима већ давно и доказали!

Онда нас та иста Европа најгрубље кажњава. Види нас као злочинце, преступнике, роваторе мира и поредка и без објаве рата и било каквих оправданих разлога, бомбардује нас, уништава наше животе, наше фабрике, наше мостове, школе и животе!
Та иста Европа на тлу нашег вековног и изворног предела, отима нам Космет, прави још једну албанску државу, прети нам новим осудама, тражи да се одрекнемо свога, што већ вековима поседујемо!
Европска правда је на делу. Примена силе и уцена наткрива небо Србије! Стотине дичних синова нашег народа, послали смо у политички Хашки суд. Осуђени смо као кривци на стотине година строгог затвора, смрт нам је пресуђена, нама који смо одано стајали у тој европској чекаоници и чекали да ипак схвате, ко смо и какви смо!
Данас смо  спремни да уверимо наш народ, да на свету постоје и друга решења. Да је вера у своју снагу битнија од заслепљености оних, који су заборавили да смо и ми народ, да имамо право на живот али и на правду. Понижени и увређени полако, али сигурно схватамо у какве смо раље упали. Веровали смо да се са тигровима смемо дружити. Заборавили смо да и сами имамо зубе и да се за своје право морамо изборити умом  и свешћу. Да је свет отворен сваком, ко је спреман да поштено и часно прихвати руке пријатељства, да има много путева и стаза и да их и наш народ може и сме одабрати, након свих ових неправедних увреда и уцена те исте Европе, која је заборавила на меру, која није и не зна да сагледа макар и само делић једне истине на коју и ми имамо право.
Да коначно схвате и прихвате чињеницу, да и ми желимо нашим нараштајима срећу, успех и просперитет. Петнаест дугих година суди се нашој Србији. И нигде се не види крај. Суђење једном  Србину, траје већ осам година, без пресуда и завршнице. Само ће смрт прекинути западњачку фарсу о правди.

Ми кажемо спремно, не Европи. Не по сваку цену и под оваквим условима. Као равноправни партнер, сарадник, здружен у економском повезивању, у праведној расподели рада и тржишта, неокаљаног образа и са поштовањем , које  заслужујемо,  Србија је доста молила, предуго клечала, многе уцене и увреде подносила.

Окренимо наш пут ка отвореном свету, ка партнерима и онима који ће знати да цене нашу искреност и наше добре намере, ка онима који ће имати разумевања и за нас  и да и ми  имамо право на сопствен пут!

Сви Срби СветаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари