недеља, 01 августа, 2021

Ко смо ми

Ко смо ми, шта желимо и какви нас разлози воде у жељи да подигнемо свој глас,

да упутимо јасан зов,

Српкињама и Србима расутим по целом Свету,  онима који далеко од своје вољене и незаборављене Отаџбине, своју судбину чврсто и нераскидиво везују за судбину земље свог рођења, Србију;

Српкињама и Србима у вољеној и јединој Отаџбини, који су сломљени тешким теретом међународног притиска лишени испуњења неких жеља, a због небројених грешака и погрешног политичког деловања скоро свих досадашњих актера власти  – без наде у бољитак;

Српкињама и Србима расутим по новонасталим државама у ближем окружењу Отаџбине Србије, који жртвом ратних страдања и губитком пређашње државности остадоше одвојени од свог матичног народа, а данас притиснути мањинским називом и спутани у свом националном имовинском и духовном праву оправдано очекују помоћ из Отаџбине за заштиту својих интереса и

Српкињама и Србима на територији Косова и Метохије, чије су судбине згажене силом и нелегитимним одлукама силних и моћних, који остадоше на  прагу вековног дома на милост и немилост, у каљузи неправде и угроженог биолошког опстанка, чији се глас бола и сумње до самог неба чује !

Идеја и потреба за стварањем институционалног назива  „Сви Срби Света“  рођена је ван граница наше српске Отаџбине и брзином сунчевог светла, прелетела је све оне континенте на којима  живе Срби, расути по Свету!

Кроз  залагање и истинску племениту жељу да српски народ након готово читавог једног века, напокон  почне да пише своју, праву  и себи достојну историју,
неколицина патриотски надахнутих Срба и Српкиња, из далеке Аустралије, Сједињених америчких држава, Канаде, Немачке, Белгије и многих других,  створила је идеју о рађању овог, по свему јединственог и имена и појма,

“ Сви Срби Света“.

Од идеје пренете личним контактима  и савременим виртуелним путевима, јединственим залагањем беспримерним у свом начину и форми,  настао је истински  пројекат, од пројекта снажан и одлучан покрет који у својим досадашњим искуствима за собом оставља дубок и јасно видљив траг!

Данас уз наше име стоје многе сестре и браћа у Отаџбини, многи припадници наше нације у Републици Српској, Хрватској, Црној Гори.

Трагична агонија пропадања оних вредности које су српски народ, водећи га кроз сву своју честиту и у свему поносну прошлост, представљале остатку света и другим народима, данас  понижене  од многих битних фактора и непризнате, вапију у  својој истинској потреби и жељи, да се опет пробуде из тог, наметнутог  сна и осветле свесрпску душу!

Јер наша истина је наша неизмерна љубав према родној груди!
У нашој стварности усађени су корени  поноса и патриотизма!
Срби су  увек знали како се живи и умире за Отаџбину!
Ми знамо како се дели радост са другима, како се саосећа са онима који пате!
Ми поштујемо своју свету Веру, туђе не желимо, али и своје не дамо!

У низу наметнутих нам пораза и кроз судбинске грешке сопственог вођства, српски народ битише на маргинама  суровог па и биолошког опстанка, на граници видљиве појаве сиромаштва, обесправљен у очима Света у свему што му и сам опстанак значи, и са изгубљеном надом и под сумњом у своје сопствене вредности, преживљава своје најтеже судбоносне дане.
Један од најстаријих народа овог континента о чијим су траговима постојања писали други и чија државност, настала у тешким  вековним  борбама за опстанак и право на живот,  повија се под теретом неразумевања и неправедним осудама!
Народ који је у својој поносној историји, далеко и пре многих и већих и богатијих народа, оставио светску, баснословну културну и религијску баштину, принуђен је да гледа уништавање и скрнављење својих светиња , на свом сопственом тлу је силом и претњом, постао странац без права гласа.
Народ, који је вековима попут живог бедема бранио тековине Европе, и несебично полагао на одар Отаџбине своје животе, данас је стављен под сумњу због свог патриотизма и искрене љубав према своме!

Идеја и покрет у имену Сви Срби Света је наша водиља и наша чврста и одлучна намера да нашем српству и Нацији упорним и корисним деловањем, вратимо њене неправедно  изгубљене вредности.

У нашој намери  и нашим жељама не постоје материјални интереси, не живи жеља за појединачним истицањем! Ми не призивамо силу и револт! Нама је одбрана српских националних интереса примарни задатак, у остварењу свеукупног српског националног уједињења, видимо најважнији задатак! Ми се одлучно одричемо политичког лидерства и у народној саборности видимо једини исправан пут! Ми сматрамо да само народ има основно право да одлучује о својој судбини!
У српству, по нашим начелима, не постоје мање или више вредни, не постоје регионалне поделе по националном питању,  у нашем виђењу су сви једнаки, и сви исто вредни.

Са свих страна света стижу нам вести, Српство је наше у опасности. Моћни нам прете док ми сами, у својој немоћи, губимо и последње ослонце из којих би нам могла доћи некаква помоћ и разумевање!
Из душе српског народа извире крик бола и понижености! У неверици смо шта нам се све догађа, и какве нас све претње спутавају да слободно, попут сваког слободног народа,  дишемо пуним плућима слободних и поносних људи
Трпимо само нове ударце.  Деле нам их други који никада у историји нашег народа, нису били прави пријатељи, чине кораке против наших живота, против наших нараштаја.
Од оних који нас никада и нису волели, који су нас нападали, са којима смо ратовали за своју слободу! Са те стране и не очекујемо разумевање.

Оно што ипак највише боли, то су ударци који нам долазе из сопствених редова. Од оних, иза којих остаје туга и понижење. Од многих пораза у којима губимо наш национални понос, из којих произилази све оно негативно, што нас спречава да живимо нормалним животом.
Сиромаштво и губитак социјалне сигурности нашег народа, националне деобе које нам други намећу, изазива и револт и резигнацију у којој наша свест коначно многе догађаје,  ипак сагледава у правом светлу!

Или смо као народ, ипак способни да се попут Феникса, из ватре, огња и пепела ипак својом снагом и вољом,  уздигнемо и своју судбину узмемо у своје руке!

Дошло је време да престанемо да се делимо! Да схватимо своју величину и значај, да сагледамо тужну судбину сопственог народа коме припадамо, да уствари са муком преживљавамо! Дошло је време да превазиђемо све наше разлике, да ујединимо нашу свест и у њој опет пронађемо разлоге да се боримо, да не одступамо од својих права, да  коначно схватимо да смо ми, –  народ!

Жеља нам је да српски народ о својој судбини одлучује сам, својим гласом и својом вољом.

Дошло је време да  заједничким снагама, умом и разумом, одбранимо част нашег имена!
Доста је било подела нашег српства. Наша различита географска порекла немају никакву важност јер семе је наше заједничко, од једне мајке у свакоме од нас!
Ујединимо своје снаге, верујмо у добре намере сваког нашег брата, јер сједињени у истим жељама, стојимо пред последњом битком  да опстанемо као народ.

Српство је једно као што је и српски народ  један. Без разлика и  без раздвајања!
На помолу  је у целој нашој земљи буђење нових, младих снага чија је жеља слична нашим тежњама! Само уједињени у тој истој жељи, бићемо народ!

Позивамо вас да омасовите ову племениту намеру и приступите  нашем Српском Сабору!

Тако ћемо паказати и себи и Свету наше национално јединство. Вратимо нашем народу право на понос, на праведност, на слободу!

У нашој намери и визији која нас води ка овим светим циљевима, само уједињени  можемо да остваримо  српски сан.

Искрено се захваљујемо свима онима који желе да поделе са нама ову велику обавезу!

Јован Милос, Пидиканац
Председник Иницијативног ОдбораПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

6 коментара

 1. Comments  aleksandar stankovic   |  среда, 20 марта 2013 21:20

  misljenja sam da svojim poznavanjem coveka, mogu doprineti vasim namerama

 2. Comments  Cuburac   |  четвртак, 21 марта 2013 21:24

  Dragi Aleksandre,

  Svako kvalitetno i iskreno misljenje i podrska su dobrodosli. Uclani se na nas forum i sa vremena na vreme, bez velike obaveze, iznesi apsolutno slobodno svoje predloge, stavove i misljenja.

 3. Comments  Dragan Nestorovic   |  недеља, 17 новембра 2013 12:29

  Sloga Svih Srba Sveta !
  Da, u pravu ste – Srbi su rasuti po svetu, rasuti po bivsim srpskim zemljama, rasuti po nemocnom besu, rasuti po marginama zivota, rasuti po besmislenim ekstremnim idejama, rasuti po pogresnim politickim idejama, rasuti po pogresnim moralnim nacelima, rasuti po dokolicama van produktivnog rada, rasuti van porodice, rasuti u ateizmu …
  Da tezak je cas za Srbe.
  Voleo bih da pojavom ovakvih ideja najavljujete zoru novog dana za Srbe. Da ovo pokazuje kako smo presli sve „Albanije“, ostavili u „Plavim grobnicama“ sve sto se moralo ostaviti i krenuli preko svih „Soluna“ nazad u svoju Srbiju.
  Okupimo se !
  Bice jos teze.
  Cekaju nas „Solunski frontovi“ i novi „Zejtinlici“. Neprijatelj s druge strane nije vise u rovu. Naucio je, promenio je nacin i orudja.
  Ali smo krenuli nazad ka svojoj Srbiji i trcacemo brze od „svih francuskih konjanika“. Srce ce opet pobediti.
  Budimo pametni ovog puta u tom jurisu. Naucili smo i mi. Pametniji smo, skolovaniji, pismeniji.
  Nemamo vise srpske krvi za prolivanje. Ne dozvolimo da nas ni jedan prijatelj kao sto je Arcibald Rajs ne hvali recenicom „…ali vasi mladici, ah kako su oni znali da umru ! “ Vreme je da se radjamo za Srbiju, a ne da umiremo !
  Svet je postao mala kuglica.
  Komunikacija je brza, laka i jeftina.
  Povezimo se. Pruzimo ruku jedan drugome. Objasnimo deci ko su i ko uvek treba da budu.
  Sada, Svuda, Svakom Srbinu.
  Da u pravu ste – pravo je vreme SAD. I pravi je nacin za spas Srbije samo:
  Sloga Svih Srba Sveta

 4. Comments  Zeka   |  среда, 20 новембра 2013 12:29

  Питање је шта је српство данас?
  Велики је јаз, можда чак и непремостив између некадашњег и данашњег српства.
  Илиризам. југословенство, титоизам у форми комунизма, космополитизам….све су ово периоди који су у оставили дубоког трага у нашем народу.
  Колико смо ми американизовани, понемчени?
  Колико смо изгубили оно српство које су поседовали наши преци.
  Видим на једном сајту дискусију једног господина који рече овако:
  “До 1918. се накупило довољно разлога да себе доживљавам као српског националисту. После 1918. не постоји ниједан разлог за то.“
  Ето, истине коју нико не може порећи.
  Како чувати српство ако више нема српских националиста?
  Данас је срамота бити српски националиста поред свих ових атлантиста, еурофила, космополита, НВО плаћеника, и осталих из којекаквих Фондова за политичку изузетост…од Кандићке, Бисерко…до Милићке, Вејводе и осталих.
  Авлија мора прво да се очисти од колаборациониста иначе…нема ништа од Србије

 5. Comments  SRBIN OD SRBINA   |  среда, 18 јуна 2014 22:21

  НАРОДНА ПОРУКА ДА СЕ ЗАШТИТИ ОТАЏБИНА

  Пробуди се брате Србине, и недремај више сестро Србкињо…
  Идеја и циљ, је незаборавити Србска страдања, вековна мучења, трагедије и патње. Страдања која су створила јединствену историју Срба. Србин је јунак, хајдук, комита, четник, војник.
  Србин је лице, а не особа. Србин има личну карту и отаџбину, а особа особну и домовину… Србин бити, то је понос и част Србије…
  Данас, ал’ и већ сутра не будели се чувала и поштовала историја, језик, писмо, знајте и то, да ни ми нећемо завредети поштовање наших потомака. Чувајмо наша светиње, гробља, ал’ и Света места, а поштујмо и наша предања. Нека је слава и хвала нашим предцима, а част и понос нашим потомцима. Поштујмо и очувајмо нашу историју, народа нашег којег вековима трагедија прати. Вратимо се Светосављу, истинској вери, ал’ и правим вредностима Срба. Пишимо нашим писмом, ћирилицом… Сетимо се чувене реченице Србског хајдука, патриоте: „Главу дајем, ал’ Крајину не дајем!”

 6. Comments  samo istina   |  среда, 30 августа 2017 22:41

  Šta ste do sada ćutali i skrivali istinu o zločincima?Hapšenje Srba na Kosovu, ustaška tabla u Hrvatskoj, izjava sve zlo dolazi iz Srbije a iza svega stoji eu u koju nas gura šizofreni vođa nikad baš nikad nisu osudli fašizam iz Hrvatske, Kosova ili BH-Federacije prema Srbima.. Od smrti Slobe i prevelike brige Vučića, Tadića, Čanka, Čede praška, Kandićke, Biserko i ostalih nesrba nas Srba ima sve manje u regionu. Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda u kojoj smo živeli vekovima a u Srpskoj Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Slavoniji i Baranji i pre Hrvata. Tаčno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima, oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da ne bi morali stati na katoličku stranu. Pritisak je strašan od državnih institucija, vrtić, škola, policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena. Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI. Srbi u Hrvatskoj i Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati, sve ostalo su laži. Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke i Vatikana ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom, što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150 000 Jugoslovena od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori. Da ne govorimo da je Baranja samo dio Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije za svoje Hrvate kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima. Deo Srpskog Banata poklonio Rumunima. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo . Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000. Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama. Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije. Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci. Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i Stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti. Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada. Srpski se narod treba pokazati zrelim, ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku, Srbiju, Vojvodinu, Srpsku Crnu Goru i Staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 35 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva ukinuti autonomiju i proglasiti jedinstvenu Srbiju. Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći dio novca izdvajati za poboljšanje nataliteta, osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva, tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta. Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji se godišnje treba rađati 100 000 beba u Srpskoj minimalno 20 000. U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove. Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje, Vukovar, Ilok, Beli Manastir i Osek. A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije, Senja, Zadra, Splita itd. pomalo grupirati u Šibenik. U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar, Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Kupres. Isto tako ojačati Brčko sa što više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela. Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod, znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati. U Srbiji treba ojačati Suboticu, Sentu, Kanjižu itd. I Rašku oblast u užoj Srbiji. Izbjeglice treba naseljavati planski tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 %. Uzeti primer Hrvata koji naseljavanjem Janjevaca i Hrvata iz Bosne uspešno menjaju etničku sliku Krajine u korist Hrvata. Ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i visokim natalitetom pobedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda .

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари