недеља, 01 августа, 2021

Свијет се гради на утопији, Сви Срби Свијета на увјерењу


Иза утопистичке идеје се ипак нешто створи.  Свијет без држава и граница, али свијет као заједница народа је нова утопија из које ће се нешто изродити.  Сада је то њен сурогат звани глобализам, сутра би то била нека алтернатива – заједница организованих народа.


Сви Срби Свијета су себи дали управо тај задатак:  створити од Срба организован народ, народ који се одупире асимилацији, културном геноциду и нестанку, али  нуди и хуманистичку алтернативу слободногСвијета равноправних народа.  Сви Срби Свијета су преузели улогу спојених посуда, да се српство прелива из Свијета ка Отаџбини и из Отаџбине ка Свијету, све док се ниво свега што имамо, као што је знање, искуство, капитал, љубав, култура… – коначно не изједначи.

Почетком 16.  вијека,  Рафаел исприча Томасу Мору своју Утопију, идеално замишљену државу правде, хуманизма и једнакости. Тако настаде социјалистичка идеја која изврши снажан утицај на развој човјечанства, иако се човјечанство није развило по том утопистичком рецепту.  Ипак, велики дио Свијета уђе у комунистичку фазу свога развоја. Капитализам под притиском те идеје уведе висок ниво социјалне бриге у свој систем, а идеја социјалне правде  се на овај или онај начин провукла кроз цијели Свијет.

Утопија се није остварила, али јесте промјена под њеним утицајем, било као злоупотреба социјалистичке идеје, било као позитиван резултат исте. У односу на тај 16. вијек, човјечанство је далеко узнапредовало у правцу социјалне правде и хуманизма. Утопија је дала свој резултат! Из ње се ипак нешто створило.
Замислимо сада једну нову Утопију. Замислимо Свијет који нема држава, а умјесто држава имамо народе.  Замислимо да сваки тај народ има свог владара, а сви владари сачињавају једну свјетску владу.  Сваком народу ће бити онако како га његов изабрани владар представља у свјетској влади, и онако како их тај владар организује и води.

Морова Утопија, то смо вјероватно уочили, настала је из проблема социјалне неправде. Уочавамо ли из ког проблема настаје ова нова Утопија?  Она настаје из проблема глобализације којом се уништава карактер националних држава! Глобалистичким циљевима, те државе више нису националне и не штите интересе државотворног народа. Оне постају грађанске, поданичке, искључиво у служби најјаче свјетске силе, односно невидљивих свјетских владара који повлаче тајне или јавне потезе тако што у свакој држави настоје да поставе своју марионетску владу.

Свака власт и држава се тако отуђују од народа, стављајући се у службу, дјелимично видљиве а дјелимично невидљиве, глобалистичке владе.

Уочавамо ли везу између ове наше друге Утопије са данашњим глобалистичким системом?
Да, свакако! Као што се из Морове Утопије родио сурогат звани комунизам, тако се и из идеје за Свијетом без граница родио сурогат звани глобализам. Наиме, идеја Свијета без граница није од јуче. Али, та идеја је замишљена на правди и достојанству сваког народа. Она није замишљена као Свијет којим господари најјача држава, тзв. супердржава! Она није замишљена као конгломерат поданичких држава које гуше своје народе бивајући послушне само суперджави!  Тим путем се уништавају народи и њихове културе!  Стварање анационалних грађана по моделу супердржаве је илузија! Државе су фикције, често наметнути вјештачки инструменти, а народи су природна, био-социјална реалност!  Појединци су прије свега припадници својих народа. Они припадност свом народу прихватају као нешто природно. Али, припадност држави је често случајна, па и наметнута.  Свијет једном треба да прихвати реалност да су му стварни субјекти народи, а не државе! Умјесто што узалудно покушава да укине народе, претварајући их у грађане, Свијет треба да се упита шта да ради са државом, вјештачком категоријом чије се границе  претворише у затворске решетке властитог народа! Све док то не схвати, Свијет ће се суочавати са проблемима сепаратизма, ратова, угрожавања људских права неподобних од стране привилегованих етноса.  Срби су данас угрожени етнос, силом подијељен државним границама по вољи оних који су супердржави подобнији и послушнији. Сутра ће та жртва бити неко други, можда баш ови који су данас привилеговани! И тако, Свијет дубоко тоне у нову неправду која нас, попут Томаса Мора, тјера да размишљамо о новој Утопији. Та нова је алтернативни глобализам, антиглобализам, свијет равноправних народа, свијет без држава, свијет без суперсиле и супердржаве…

Ма колико та визија изгледала далека и утопистичка, Сви Срби Свијета извиру из те, у основи племените и хуманистичке идеје.  Треба пронаћи све могуће начине да се игноришу државе и цјепкање нашег народа по основу државних граница! И не само нашег народа! Долази вријеме у коме је сваки народ угушен сопственом државом!

Онолико колико се Сви Срби Свијета организују на вријеме и почну функционисати као јединствена цјелина, без обзира у којој држави живе, толико ће бити ближи времену које долази, времену када ће границе отуђених,  бирократизованих,  глобалистичких и поданичких државица  пуцати, било пред идејом за свијет равноправних народа, било пред њеним империјално-глобалистичким сурогатима.

Народ који ово вријеме буде дочекао најспремнији, очуваће себе. Биће међу првима у тој колони етно-хуманистичког глобализма. Народи који мисле да ће их заштитити државна граница прављена под надзором супер државе, убрзо ће схватити како губе свој идентитет и како им је та граница пропусна  пред налетима страних господара, а непропусна и тијесна само њима самима, њима који су за те границе убијали, или гинули, свеједно.
Сви Срби Свијета су одлучни у настојању да се одупру овом својеврсном глобалистичком геноциду, деетнизацији народа,  стварању безличне грађанске масе подвргнуте експерименту империјалног глобализма. Насупрот томе, Сви Срби Свијета нуде једно ново рјешење, а то су народи који живе у миру, слози и толеранцији широм земаљске кугле.  Да би се то остварило, Сви Срби Свијета морају прије свега да очувају себе и своје етничке вриједности, било да су у Америци, Аустралији, Азији, Африци, или у европским земљама. Колико нам то свијет мора омогућити, јер је то наше право засновано на међународним правним актима, толико се за то право морамо и сами изборити.
Због тога се Сви Срби Свијета организују, успостављају везе од Америке до Аустралије, од Африке до Аљаске!

Траже рјешења да на сваку тачку земаљске кугле донесу по груду своје Отаџбине, а у Отаџбину донесу оно што Отаџбини фали. Чврсто вјерујемо у вријеме када ће Срби и у Отаџбини и у Свијету имати добрим дијелом изједначене услове живота. Као по систему спојених посуда, преливаће се знање, искуство, капитал, љубав, култура… од Србина до Србина, од Свијета ка Отаџбини, од Отаџбине ка  Србима у Свијету!  Сви Срби Свијета преузимају улогу тог система кроз које ће српство да се прелива – док не постане уједначено и једно једино!

Станко Бобић
Генерални СекретарПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

4 коментара

 1. Comments  Будно око види све   |  четвртак, 24 марта 2011 06:20

  Текст који се чита без застоја и који у свом садржају заиста има шта да кеже. Све честитке у вези значаја написаног!

 2. Comments  Марковић Рајица   |  уторак, 09 септембра 2014 19:59

  Верујем да сви пробуђени Срби могу да стану уз ову идеју али не знам да ли је могу остварити. Ми смо православни народ а Православље чува неугасивом ватру вечног живота. Сваки пробуђени верник зна да је на овом свету пролазник, на било ком делу земаљске кугле се налазио. Нико на овом свету нема трајну кућу. Истински хришћанин, такође, зна да је једино истинско богатство, које се зове Царство Божије у њему, у његовој бесмртној души а да је земаљско за малена царство. Своју верску и националну суштину Србин данас може лакше сачувати негде у далеком свету него у Србији у којој се врши невиђени притисак на освешћене појединце. Свака жива душа у Србији која се труди да живи праведно у Христу Исусу пролази кроз организовани прогон и свакодневна условљавања. У овом свету све је под контролом осим птичјег лета тако да нам остаје само унутрашња слобода док је спољашња условљена многим факторима и контролисана многим контролорима. Волео бих да се ова ваша идеја оствари а не да заврши као једна од утопија.

 3. Comments  SRBIN OD SRBINA   |  уторак, 30 септембра 2014 08:56

  Данас је дошло чудно, веома чудно време. Време, које брише траг сећања и уништава све корене прошлости… Пре више од 10-сетак година био је организован и припремљен ПРВИ САБОР СВИХ СРБА СВЕТА… Међути свим онима, који нису православне вере, или се не осећају ПРАВОСЛАВЦИ. Тешко је, или веома тешко да прихвате вредности Срба, истинске чињенице и тековине Срба. А сви они који су партијски или страначки лидери њих СРБСТВО НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ… А још мање вредности Срба и њихове тековине…
  Данас је веома тешко разумети мишљења и жеље младих у Србији. Јер идеје расула и расипништва су завладале улицом… Међутим, има још Срба у којим племти и један трептај истине и жара за слободом Србства. То је искра која нам је увек кроз неше хиљадугодиње традиције, показивала пут. И која нас је водила ка нашем националном одрживом путешествију… Непријатељу биће да никада неће бити јасно, до год у нама и у нашем народу има и један духовно јак и чврст Србин. Србство је неосвојиво и непобедиво. Запамтимо једно да једна варница уништава све, а ми нисмо варница која жели нешто да уништи. Ми смо варница, које хоће да покреће све…

 4. Comments  MILENKA   |  понедељак, 18 јануара 2016 00:45

  Postovani,

  Zelim i ovde da kazem da srbinu nema spas bez duhonog preporoda. A duhovni preporod dozivecemo ukoliko reformisemo skolu u kojoj treba da zazivi Nova skola prof.Petra Savica ( nastala na tlu Srbije 1932 godine), i takodje reformisemo porodicu koja se vec raspada, po principima Izvornog vaspitanja po knjizi Porodicni bukvar, Prof.Milice Novkovic, kojoj je Savic bio ucitelj.
  Ova dva Znanja iznedrila bi nove generacije stasale na vecnim vrednostima, u radu sa decom roditelji bi duhovno uzrastali i menjali svoju autoritarnu svest.
  Jer, kriza i ratovi nisu posledica ekonomske propasti, vec moralnog i duhovnog sunovrata.

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари