четвртак, 23 септембра, 2021

Одборници СО Ваљева нису дозволили читање овог писма, па гласали за рушење манастира

Донесите одлуку да оставимо Светињу на миру, у супротном,  ви ћете бити саучесници беспризорног и беспотребног рушења објеката манастира Грачанице и преосталог гробља, а  претња од поплава још интензивније ће висити у ваздуху.

 

 

 

 

Gracanica 7...

 

 

Поштована браћо и сестре, неки ме овде упорно покушавају представити као агресивну особу само из разлога ваше потребе да изнађете разлог да ми одузмете право обраћања.
Једино што је истинито изрекао директор Колубаре-Ровни, Миодраг Марковић из СПС јесте да је на овој скупштини сва одговорност, све је у вашим рукама од одлуке о плану радова предузећа Колубара-Ровни које је баш овај дом основао, до будућности пројекта бране Ровни које је само Ваљево и опет овај дом покренуло.

Ако ви не наредите Колубари-Ровни да прву од три транше, у наредне три године предвиђене за завршетак акумулације од по 200 милиона (од којих је једна добијена за ову годину, радови почињу у понедељак) да их искористи за хитно оспособљавање бране за заштиту од поплава – што је њена једина корисна функција – ви ћете бити саучесници беспризорног и беспотребног рушења објеката манастира Грачанице и преосталог гробља, а да ће нам претња од поплава још интензивније висити у ваздуху. Зар смо толико полудели да у граду, где услед много греха свих нас, не ради ни једна фирма, једино ће радити фирма која треба да поруши чудотворни немањићки манастир Светог Архангела Михаила.

Перфидне лажи које је за овом говорницом подметао директор бране Миодраг Марковић – само поспешују неопходност да овај дом сазове хитни јавни скуп, може то и на овом месту, где ће се стручњаци са бране Ровни приморати да на њему учестују и сучеле са највећим именима српске хидро науке данас. Научног скупа оваквог типа о брани Ровни није до сада било само из разлога што стручњаци са бране никада нису одговорили на позиве да на таквим трибинама учествују. Ми их најљубазније позовемо у Дом Културе, 12. марта, да се суоче са светски реномираним стручњацима из области хидро науке који до танчина разобличују погубност пројекта Ровни(сем за заштиту од поплава) – ови са бране обећају да ће доћи, али не дођу, него чак у току трибине упадну њихови обични радници послушничке им фирме `Инграпомни` и багерима почупају и евакуишу средњевековне надгробне споменике код Грачанице.

Коме је у циљу да поруши манастирске објекте пре него се намере потопити!?

Донесите одлуку да оставимо Светињу на миру – нисмо је ми ни зидали, у манастиру православном су Свети и Црква и конаци и гробље, које наши свети претци Богу подарише… Зашто директор лаже да добро сарађује са владиком Милутином у случају Грачанице, кад сва епархијска саопштења за јавност недвосмислено сведоче да владика апелује да се редефинише пројекат бране на општедруштвену корист и снизи кота пуњења како би се заштитили и Светиња и извори Ваљева. Чак је и Синод подржао актовима ове, владике Милутина, напоре и Грачаницу прогласио манастиром и населио монасима 2010. Монасима који су се нажалост иселили касно синоћ из Грачанице.

Ако Вам ове страшне вести не дотичу савест нити буде одговорност – идемо даље… Коме је то у циљу да сакрије прогнозе о квалитету будуће ујезерене барске воде у Ровни, зашто се не обелодани да ће она бити све деградиранија фосфатима и нитратима са њива, тешким металима из овог, рудама богатог краја, и неминовним отровним алгама и цијанобактеријама. Недавно је општина Ужице организовала научну трибину на којој је закључено да санација језера Врутци – није могућа, да су ове алге готово не уништиве нормалним хемијским третманима, да су сва језера загађена овим бактеријама од Финске па географском ширином – све до нас овде. Сви у свету одустају од брана јер су загађења неминовна, Италија је забранила законом даљу градњу, а ове наше хидро каубоје нико не жели зауставити у свенародној штети. Ужичани су бар сачували своје изворе од покварене језерске воде – своје изворе са којих се сада напајају, могли су се тако здраво снабдевати и све ове године да није те хидро мафије која гради своје бране где им се ћефне. За разлику од Ужичана, Ваљеву не би од бране Ровни остали ни извори, никаква алтернатива спасења од загађења, јер су научно доказане подземне понорне везе између акумулације Ровни и врела Пакље и реке Градац. Ови извори ће бити уништени ако се потопи баш кота манастира Грачанице, каже независна српска наука. Преко 3км сувог порозног речног корита Сушице, које повише Грачанице смерају потапати – где и сам пројекат бране Ровни прогнозира да ће имати губитке од 512 л/с – научно је немогуће ињектирати, закрпити, а зна се да је то заптивање крашког терена додатно баснословно скуп пројекат.
Наука каже да се алге нарочито брзо множе ако се исте године не изврши и комплетно чишћење корита бране од површинског слоја земље и пуњење водом исте године. А шта је рађено на брани Ровни, 5 година као чисте, а шибље их у стопу прати. Јесте ли видели на тв Марш какво се све море прљавштине акумулирало у брани током ових поплава, и зашто ова манипулативна власт не одговори где се деде 5 милиона кубика воде када је акумулирано језеро на Ровни под притиском пробило отвор и како то да је баш тога последњега дана петка, када је киша стала, а брана надодавала – баш у то време и Обреновац стравично пострадао. Да ли је обилазни пут око бране, на коме је до сад погинуло десетак људи, легално и законски примљен у функцију. Зашто лаже директор да је брана вечна када јој је рок само 30 год., а када се запуни муљем – одмуљивање је скупље од прављења нове бране, што се нигде у свету и не ради, што није ни предвиђено у пројекту Ровни. Зашто је такође мимо пројекта велики извор Пакље укључен у цевовод ујезерене воде са бране. Зашто је мимо пројекта и мимо одлуке ове Скупштине из 1986. Колубара-Ровни само подигла ниво бране за додатних 20 метара када РЕИК Колубара није изјавио потребу за овом водом – што је био једини услов у уговору за подизање висине бране.

Дакле, наредите Колубари-Ровни, променом редоследа динамике радова, да остави манастир на миру и да брану под хитно обезбеди за заштиту од поплава, а за све остало како и куда даље – сазовите, што пре, јавни скуп овде, да се обе стручне стране сучеле о најважнијим питањима наше будућности. Зар све ове погубне претње које сам само начео – не позивају вас на ургентно поступање!? Монаси су синоћ дефинитивно исељени из манастира Грачанице, манастир је незаштићен од ваших багера, које само једном обичном одлуком можете зауставити…

Уразумимо се и покажимо своје опредељење да служимо својим ближњима и свом Богу који нам је живот и свако добро овде даровао на сва покољења (а не само нама самима)… Иначе, што рекла она овдашња одборница прекључе овде:„Да народ не помисли да ако гласамо за усвајање годишњег извештаја бране Ровни – да гласамо против Бога“

Да, браћо и сестре, ако дозволите брани Ровни да настави у овом погубном смеру ви саучествујете са њима у свим већ сада очигледним последицама, заиста би срамним ћутањем гласали против и Бога и свога потомства и рода свога.

Молим вас, у име свих оних који протестују напољу, и свих оних 33.174 браће и сестара, и у име свог народа који са неверицом гледа на све ово што сте нам са Ровни приредили и – помозите нам свима ради општенародног добра а без личних и страначких перипетија и интереса.

 

(Монах – немонах Антоније)

 

 

***

 

 

 

 

 

Двадесет одборника СО Ваљево је гласало да се писмо прочита, али је против тога било њих 31. И не само да писмо није прочитано, нажалост, изгласано је РУШЕЊЕ објекта манастира Грачаница!

 

 

 

***

 

 

( Тема:  „Спашавајући Грачаницу – спашавамо себе“ )

 

 

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари