понедељак, 20 септембра, 2021

Одржан општенародни упозоравајући јавни протест против легализације ГМО

 

Неколико стотина грађана је дошло да својим присуством и порукама  упозори председника Србије, председника Владе, Владу Републике Србије, народне посланике и уопште целу српску јавност на погубне последице које ће настати ако Скупштина изгласа  измене закона у корист слободног увоза и дистрибуције ГМО и семена.

 

Јуче је небо над Србијом само накратко било плаво и чисто као суза. Не само у Београду, него у многим местима, грађани су уочили  ниске прелете авиона који су за собом остављали онај карактеристичан, беличаст траг.  Наравно, убрзо после тога,  небо више није било онако плаво. Дешавало се то дан пред најављени упозоравајући јавни протест против легализације ГМО. Не треба бити баш нешто претерано паметан, а при том се сетити два претходна Протеста у Београду (Сретењски Сабор и Јавно спаљивање бриселског Споразума) да би се повукла паралела између ових догађаја и прелетања тих чудних  авиона који мењају изглед неба, а и времена. И сутрадан, понекад и исти тај дан, и у време ова претходна два заказана протеста,  небо се било буквално  отворило, киша је лила, ветар је тутњао, температура нагло падала. Тако је било и данас, како се приближавао час заказаног протеста, киша је све јаче и јаче падала, уз повремене олујне налете ветра. Случајност или нешто друго, оставићемо за нека друга размишљања.

 

STOP GMO 1........

 

***

STOP GMO 101..........

 

 

И поред  лоших временских прилика  у Београду, испред Народне  Скупштине је одржан заказани протест.  Неколико стотина грађана је дошло да својим присуством и порукама  упозори председника Србије, председника Владе, Владу Републике Србије, народне посланике и уопште целу српску јавност на погубне последице које ће настати ако Скупштина изгласа  измене закона у корист слободног увоза и дистрибуције ГМО и семена.

 

Борис Малагурски и Никола Алексић

Борис Малагурски и Никола Алексић

 

Од  јавних личности, које су прихватиле позив, (Мара Керн-Кнежевић, Биљана Ђоровић, Емир Кустурица , Борис Малагурски, Ристо Кнежевић, Вероника Томић, Дејан Лучић, писац, Љубодраг Симоновић-Дуци, проф. Др Миладин Шеварлић, Југослав Кипријановић, Љиљана Благојевић, Никола Алексић) данас се нису појавили Љиљана Благојевић, проф. Др Миладин Шеварлић и Љубодраг Симоновић- Дуци. Највеће овације су добили  полицајац Ристо Кнежевић , Емир Кустурица и  човек који је најзаслужнији да се овако важно питање закотрља и отисне из Еколошког покрета Новог Сада по целој Србији, Никола Алексић. Међутим, и остали говорници су са великом  пажњом слушани.

 

STOP GMO 3........

 

***

 

STOP GMO 7...........1

И они су дошли да кажу „НЕ ГМО“

 

 

***

 

Мара Керн-Кнежевић и Никола Алексић

Мара Керн-Кнежевић и Никола Алексић

 

 

 

Емир Кустурица је мишљења да део светског наопаког концепта, преко ГМО води ка  истребљењу, а не унапређењу живота и није могао а да не спомене  “случај“ Мокре Горе у чијем примеру су се судариле две идеје :  цивилизације и антицивилизације. Податак да је за  седам година на Мокрој Гори забележен највећи прираст становништва у Србији, охрабрује , али и УПОЗОРАВА:

Емир Кустурица

Емир Кустурица

 

“То су мали резултати који могу да буду велики,  ако се не деси, да препорука, да једемо никловани парадајз, прође”!

 

STOP GMO 18...........

Емир Кустурица

 

Последњи, који се обратио окупљенима је био организатор овог протеста, председник Еколошког покрета Новог Сада, Никола Алексић. Поручио је свим структурама власти да се не играју животима грађана, а посебно животима деце. Ни по коју цену се не сме дозволити увоз хране и производа који у себи садрже ГМО састојке, а  сви екперименти са ГМО да се одмах обуставе и прекину. Све посађене ГМ усеве у Србији под хитно уништити. Према његовим речима, постојећи закон о забрани увоза, узгоја и комерцијалног промета производа ГМО треба још  ригорознније примењивати, а за све оне који крше тај закон, применити адекватну  кривичну одговорност.

 

Председник Еколошког покрета Новог Сада, Никола Алексић

Председник Еколошког покрета Новог Сада, Никола Алексић

 

Пошто је евидентно  да је  здравље становништва сваким даном  све више угрожено и то највећим делом конзумирањем намирница сумњивог квалитета, које се углавном увозе, одавно се указала потреба да треба  вратити контролу сваке количине прехрамбених намирница на граничним прелазима. Алексић је затражио  да се  забрани примена  Кодекса Алиментаријуса, али и да се ставе ван снаге и већ донети прописи и стандарди који су из њега изведени. Није Алексић заборавио да спомене погубну улогу НАТО, те да је потребно раскинути споразум Партнерства за мир са њим и због оног, много пута помињаног разлога, да авиони те војне алијансе свакодневно прелећу небом Србије и за собом остављају траг хемијских супстанци, тачније хемијско билошких отрова.

 

За све то време, док су се говорници смењивали, нико од посланика, а министре да и не спомињемо, није промолио ни прст из Скупштине, а камо ли да је изашао да поздрави народ, онај исти народ који је својим гласовима омогућио управо њима боравак у том српском здању. А и позамашне дневнице, некима лагодан живот.  Додуше, јесте један, али како је изшао кроз скупштинска врата, цело време је на том месту остао. Хипнотисан или што?  Да лије  ту било

 

Посланик Маријан Ристичевић

Посланик Маријан Ристичевић

пријатније, црвени тепих под ногама, над главом сигуран мермерни „кишобран“ или просто није смео даље одатле. Можда ће имати прилику једном да каже, зашто је све време, док је трајао протест, ту стајао и проматрао покисле грађане. Где ли су тада биле његове мисли?

 

 

На крају протеста је прочитан Закључак, који су прихватили присутни грађани аплаузом. Затим је  делегација предвођена Николом Алексићем  Скупштини Србије предала захтев за усвајање декларације Еколошког покрета, којом би се поремећена здравствена и еколошка безбедност грађана  вратила у уставни и законски  оквир, ван кога се тренутно налази.

 

Грађани су се мирно разишли и напустили плато испред Народне Скупштине. Једино су полицајци  остали, да кисну и чувају станаре здања са црвеним тепихом!

STOP GMO Policajci....1

 

 

( Текст и фотографије: Г. Гајић)

 

 

 

*****

 

***

 

У четвртак, 21. марта испред Народне скупштине са почетком у 12.00 часова, биће одржан оштенародни упозоравајући јавни скуп против намере Народне скупштине да легализује генетички модификоване организме (ГМО) чиме би се извршио геноцид над становништвом Србије. Дођите да заједно одбранимо право на живот и на опстанак.

 

Saopstenje za PROTEST......1

 

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О ОДРЖАВАЊУ ОПШТЕНАРОДНОГ УПОЗОРАВАЈУЋЕГ ЈАВНОГ СКУПА, У ЧЕТВРТАК, 21. МАРТА ИСПРЕД НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СА ПОЧЕТКОМ У 12.00 ЧАСОВА

Обавештавају се чланови, поштоваоци и симпатизери Еколошког покрета, као и целокупна јавност, да ће у четвртак, 21. марта испред Народне скупштине са почетком у 12.00 часова, бити одржан оштенародни упозоравајући јавни скуп против намере Народне скупштине да легализује генетички модификоване организме (ГМО) чиме би се извршио геноцид над становништвом Србије.

Позивају се родитељи са децом, баке и деке са унуцима, да изађу на јавни скуп да својој деци и примером покажу колико им је стало да њиховог живота и будућности. Шта ћемо им оставити ако дозволимо да се све загади и Уништи?

Србија је богата земља онолико колико се брани, ако будемо ћутали, затроваће нам земљу, уништити здравље, воду прогласити потребом, а не природним правом, као ваздух и сунчева енергија чије се опорезивање ускоро очекује, а забранити природно семе и природну храну.

Србија је окупирана и колонизована земља.
Не будемо ли је ослободили, биће избрисана са лица земље, а оно мало становништва које преживи биће робље на сопственој земљи.

Зато дођимо да сви заједно одлучно кажемо НЕ. Све има своје границе, своје животе и животе деце наше деце вам не дамо. Нашу будућност ћемо бранити свим расположивим средствима буде ли се Народна скупштина усудила да покуша легализовати ГМО.

Позив за учешће на јавном скупу су послати:
– Српском лекарском друштву,
– Привредној комори Србије,
– Српској православној цркви,
– председницима скупштина општина које су
усвојиле Резолуцију против ГМО,

Позиве су прихватили:

–         Вероника Томић, студенткиња из Крагујевца,

–         Мара Керн-Кнежевић, новинарка недељника ,,Печат“,

–         Биљана Ђоровић, новинарка Радио Београда,

–         Борис Малагурски, редитељ и ТВ водитељ,

–         Ристо Кнежевић, полицајац,

–         Југослав Кипријановић, представник Покрета Двери

–         Дејан Лучић, писац,

–         Љубодраг Симоновић-Дуци,

–         Проф. др Миладин Шеварлић, редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду,

–         Љиљана Благојевић, глумица,

–         Емир Кустурица, редитељ и

–         Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада

Дођите да заједно одбранимо право на живот и на опстанак.

 

Информативна служба Еколошког покрета

 

 

 

 

*****

***

 

 

 

PROTEST ispred Skupstine STOP GMO...

 

***

 

 

 

 

ПОЗИВ
НА ОПШТЕНАРОДНИ УПОЗОРАВАЈУЋИ ЈАВНИ ПРОТЕСТ
ПРОТИВ ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ ГЕНЕТИЧКИ МОДИФИКОВАНИХ ОРГАНИЗАМА (ГМО)Осећајући да је тзв. ЈАВНО СЛУШАЊЕ РАСПРАВЕ О ГМО у режији Одбора за заштиту животне средине Народне скупштине обична превара, усмерена на умањивање опасности од ГМО и на успављивање јавности пред стављање на дневни ред Народне скупштине измене закона о ГМО,  Еколошки покрет Србије-Савез еколошких организација  Србије је одлучио да се наведеној превари супротстави народним бунтом.

Зато позивамо грађане Србије, политичке и друге друштвене организације, формалне и неформалне групе грађана на општенародни упозоравајући протест који ће бити одржан у четвртак, 21. марта, на први дан пролећа испред Народне скупштине у Београду са почетком у 12.00 часова.

Заказани јавни протес у најављено време представљаће последње упозорење режиму да се са будућношћу народа и државе нико нема право играти, без обзира ко то од њега тражи.  Ако је режим спреман да изда народ и државу, ми немамо право да издамо сопствену децу и њихово право на опстанак.

Јавни протест ће бити упозоравајућег и мирног карактера. Зато позивамо све грађане Србије да изађу на протестни скуп са својом децом у име којих се боримо за живот и опстанак.
Позивамо Војску Србије и полицију да коначно почну да бране Устав Републике Србије,  да стану на страну народа и одбране право грађана на живот и опстанак.
Од геноцида који се већ спроводи над становништвом Србије, нико неће, нити може бити изузет. Сви смо подједнако угрожени, нико не може бити поштеђен.

Позив који упућујемо Војсци Србије и полицији представља најчаснији излаз из издаје народа и државе, односно издаје сопствене деце. Само заједно се можемо изборити за опстанак наше деце.
У име Еколошког покрета Србије-Савеза еколошких организација Србије, јавни протест ће организовати Еколошки покрет Новог Сада са Организационим одбором на челу са Николом Алексићем, синонимом борбе за боље услове живота становништва Србије.
Од полиције се очекује коректна сарадња као и у досадашњим јавним протестима еколога Србије, а од грађана тачно придржавање упутстава Организационог одбора јавног протеста; да нико од грађана не сме да носи у рукама ниједан предмет којим би се неко могао повредити. Позивају се грађани, да овог пута, мирним путем упозоре надлежне да ће свим расположивим средствима бранити своје право на живот и опстанак уколико се покуша са изменом постојећег закона о забрани увоза, узгоја и комерцијалног промета производа од ГМО.

Упозорава се председник Народне скупштине, уколико закаже седницу, или наставак седнице Народне скупштине на дан одржавања општенародног протеста испред Дома Народне скупштине, да ће се то сматрати непријатељским актом усмереним на спречавање јавног скупа, односно кршењем Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода које гарантује наведена Конвенција.
Свако одступање грађана од датих упутстава сматраће се нарученом провокацијом са следственим одговором учесника протеста.

Организациони одбор Општенародног упозоравајућег протеста против легализације ГМО, биће смештен у просторијама  Еколошког покрета Новог Сада, где се налази и седиште Еколошког покрета Србије, са свим познатим контакт телефонима и мејл адресом.

Позивају се грађани Србије, да ако имају предлог учесника јавног протеста, могућност да анимирају јавне личности које су на страни народа или било који предлог који би помогао да се протест одржи на вишем нивоу, да о томе обавесте Организациони одбор општенародног  протеста на наведеној адреси Еколошког покрета Новог Сада.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДАПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

2 коментара

  1. Comments  Lara   |  среда, 20 марта 2013 15:23

    Ako ne budemo fizički prisutni na protestu znajte da smo sa vama umom, srcem i dušom. Da spasimo decu i potomstvo, da sačuvamo čistu zemlju za dobre ljude.

  2. Comments  Goran   |  четвртак, 21 марта 2013 12:17

    Poceo je protest dosta ljudi se okuplja i pored kise
    Uzivo preko live camera

    http://www.naxi.rs/kamere/bigScreen/29

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари