понедељак, 27 септембра, 2021

Скупштина АП КиМ позвала Иринеја да седиште СПЦ пренесе у Пећку Патријаршију

Ми својим животима и својим опредељењем да останемо и опстанемо, чувамо те светиње, које су баштина целокупног српског народа, али и баштина целокупног православног света… Међутим, у данашњем смутном времену и оном које тек долази, страхујемо да наше снаге неће бити  довољне за тај велики подвиг, који ће захтевати саборну и духовну снагу целог нашег народа

 

 

 

Pecka Patrijarsija sediste SPC - KiM

 

 
Његовој Светости Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском Иринеју и Архијерејима Српске Православне Цркве:

Ваша Светости и оци Архијереји!

У ове празничне дане, када прослављамо Рождество Богомладенца Христа, обрадовао нас је, као и увек, Ваш позив Србима на Косову и Метохији да остану на својим вековним огњиштима и живе са својим светињама. И ми, самим тим што и даље опстајемо на Косову и Метохији, у све горим, опаснијим и бесперспективнијим условима, већ показујемо, и својим животима сведочимо управо ту жељу – да останемо ту где јесмо. И да живимо са светињама које нису само наше, већ светиње целокупног српског народа, који без њих не би опстао и био оно што још увек јесте.

Ми својим животима и својим опредељењем да останемо и опстанемо на Косову и Метохији чувамо те светиње, које су баштина целокупног српског народа, али и баштина целокупног православног света и свих који истински верују у Христа и Његову Цркву.

Међутим, у данашњем смутном времену и оном које тек долази, страхујемо да наше снаге неће бити довољне за тај велики подвиг, који ће захтевати саборну и духовну снагу целог нашег народа. Заправо, сматрамо да једино повратак Патријарха српског у древну Пећку Патријаршију може да обезбеди опстанак српског Косова и Метохије, да једино такав чин може да улије веру не само овдашњем народу да опстане, већ и прогнаном народу да се врати.

Наравно, уз повратак државе, која се сада, на очиглед свих нас, повлачи са простора Косова и Метохије, препуштајући нас још неизвеснијој судбини, што доприноси новим исељавањима, којима смо, ових дана, скоро свакодневни сведоци.

Ваша Светости! Спремни смо да све што имамо и што јесмо уложимо у очување наше Свете земље. Позивамо Вас, у ове празничне дане, да се вратите за стално међу нас. Да заједно обновимо наш народни, Косовски завет, како речју, тако и делом.

Мир Божји – Христос се роди!

У Северној Митровици, о Божићу 2015. године

Вашој Светости и Српској Православној Цркви одани,
Посланици Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија изабрани по Уставу и закону Републике Србије.

 

 

 (саопштење Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија)

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  СРБИН ИЗ СРБИЈЕ   |  уторак, 20 јануара 2015 18:36

    Православна Света места, манастири и цркве не могу бити позорнице на којима ће се крстити, или који хоће да се могу крижати! Храм православних Срба се не дели! Храмове су дигли ктитори и задужбинари с јасном намером-да славе Бога!
    Ватикан треба да зна да задужбине по Србији и по Косову и Метохији нису јавно добро о које ће се отимати ! Нама не пада на памет да идемо у катедралу и уз оргуље се молимо Господу! Они који прихватају тј. којима је свеједно дал ће нам бити измена у црквеном календару, ти су спремни и да се покатоличе! Међутим истински православци који поштују Светосавље, имају свој ТИПИК. А којег поштују и уважавају, и који ни једно лице које је запошљенио у цркви неможе да промени… Амин…
    Акоданас ми непоштујемо завете наших предака, и не испуњавамо оно што су нам они подарили… Ко смо ми у опште???
    СВАКИ ЧОВЕК МОРА ДА ЗНА СВОЈЕ ДУЖНОСТИ, СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ, СВЕ ОНО ШТО ЊЕГА ЧИНИ ЧОВЕКОМ… МЕЂУТИМ МАЛО ДАНАС ЗНАЈУ ШТА ЈЕ ЧОВЕК, ЈЕР ЉУДИ НЕЗНАЈУ И НЕМАЈУ ТЕ ВРЕДНОСТИ… ВРЕДНОСТИ ЧОВЕКА…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари