четвртак, децембар 03, 2020

Избори, позивају те да гласаш!


Коме дати свој глас, у кога се поуздати..?

Ко ће ми оснажити наду, да ће ето, и уз мој глас, од сутра нешто боље бити, да ће се нешто променити, да ће нам сванути нови дани у којима неће небо бити тако тмурно.

Избори су одраз народне воље. Бирамо својим гласовима најбоље. Својом вољом одређујемо смернице нашој држави и народу.
Тако је бар записано у неким правилима. И наш српски Устав јасно говори о мом праву да својим гласом, смем и могу бирати онога у кога верујем.

Овај други појам, то веровање, то ми је проблем и никако се не уклапа у нека искуства која ми нешто друго казују. Већ преко десетак дугих година, знам да ме варају. Једно говоре, а друго раде. Обећају брдо лепих ствари, а све се заврши на новом поразу. Престао сам да верујем. Не надам се да ће ми ико помоћи, да ће растерати те тмурне облаке изнад нас, и осветлити долазеће дане лепшим светлом.

Странке се надмећу у својим обећањима. Баш ти, који су нам обећавали и куле и градове, који су нас лагали и варали, – поново подижу глас. Иста имена, иста лица са великих  постера и плаката којима су наши градови окићени. Осмеси препуни сунца , с познатим нам лицима  која се умилно смеше. Као да кажу, у свом најприснијем маниру, веруј ми, само сам због тебе овде!
Као да стварно не знају каква нам је стварност. Колика је мера свих превара и крађа, варања и издајства! Опет све поново. Богом дани људи којима је професија тај лажни и притворни, лицемерни осмех, и самоувереност да нам баш они, морају бити Власт!
Кажу, изградићемо, улепшати живот. Добићете посао, биће рада за све. Онако наиван и помало припрост, питам се, а шта су до сада радили свих ових година? И онда, на прошлим изборима, баш су исто обећавали. Исто говорили. Могу ли да им поверујем? Да су се променили, постали бољи, искренији, савеснији?
Тврде, Резолуција 1244 гарантује нашу државну целовитост! То је тачка за коју се држимо, којој верујемо ради добробити и правде за нас као народ.

Сад, опет кажу, неће Срби са Космета гласати. Нема потребе, не би било у реду. Није у смислу мира са Албанцима, није у складу са Еулексом, не би смели негативно утицати на разговоре са Приштином.

Европа није  за то да Срби гласају на српским изборима, у тој нашој јединственој државној територији где Устав, сваком живом бићу, гарантује право гласа.
Српска влада јасно поручује, Срби на Космету неће гласати.

Онако наиван и неупућен, питам се како то може бити? Како се та наша Влада једноставно може одрећи једног дела свог становништва, кад нам баш та  – Резолуција 1244 – даје за право да се у својој земљи, не лишимо ниједног својег исконског и уставног права.

Да гласамо. Да бирамо своју Власт. Да се изборимо за  своју будућност. Да својом вољом , на тај, европејски демократски начин, кажемо сваком јасно и гласно, шта нам је као народу воља!

Покушавам да разумем став српске Владе. Кад се бране њене одредбе, кад народ треба уверити у најбоље намере те исте Владе, кад им нешто затреба, онда се позивају на ту Резолуцију и бусајући се у јуначка прса, показују своју бригу за нас и државу Србију.

Кад тој истој демократској Европи, Тачију и Приштини, и интересима сила које би да владају и нашом судбином, не одговара да Срби сами и слободно, у смислу свог Устава и државотворности, својим гласовима покажу шта желе. за српске Власти  престаје да важи једна званична Резолуција. Управо та и под тим бројем 1244, која би нам требала гарантовати наша права.
Како поверовати опет тој српској Власти, која се спремно ,и без оком да трепне, одриче једног дела свог сопственог народа и становништва. Онако, хладно и ауторитативно изјављује, Срби са Космета не могу и не смеју гласати на званичним српским, државним изборима!

Схватам да гласање Срба са Косова, и те како плаши и Тачија и Приштину. Плаши и помало несигурну и оболелу Европу, јер ко зна како би се примила вест у свету, да су Срби нешто друго у изборима пожелели!
Сигуран сам да би гласање Срба са Космета и те како узнемирило миран сан српских власти, јер по некој логици  ја, као обичан народни човек, не верујем да би садашња Власт  – на Косову добила и један једини глас!

Дакле, народе, Избори су. Устајте, гласајте, бирајте нас, јер наши су осмеси уверљиви, наша нова обећања искренија, наше слике са насмејаним лицима пуних љубави у уверења за вас као народ, доносе вам нове дане.
Не помињимо више досадашње преваре. Пљачке и криминал. Распродају српске имовине,уништавање части и поноса једног народа. Бирајте нас. А то што се, ето, принудно одричемо једног дела нашег народа, ма то је само наша тактика. Морамо се приклонити јачем. Не смемо тек тако, радити против воље оних, који ће нас сутра помагати. Верујте у нас и наше знање. Ми смо овде да вас водимо у једну бољу и сигурнију будућност.

Одлучио сам ипак да гласам. Устаћу ја тог дана, обући најбоље што имам и убацићу ја онај листић, верујте ми на реч. Само, овог пута не за лопове и крадљивце. не за преваре и лагања. Не за издаје и пропаст која нам са ЊИМА прети.
А кад га и убацим, рећи ћу сам себи, онако у браду, ово је глас и за Тебе, мој Брате са Косова. Јер те не гледају, као део овог нашег народа, који би својим гласом, морао изрећи и своју вољу.

По Уставу, по Богу и по Правди.

Јован М. Пидиканац

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

6 коментара

 1. Comments  Предраг   |  субота, 24 март 2012 20:10

  Мени ништа нису јасне ове уопштавајуће конструкције – ми, они, Косово, Срби, народ, правда, Устав… Овде нема ничег конкретног. Ко смо ми? Ко су они? Јел цело Косово наше, или циљамо само оно што је на њему наше? Јесу ли сви Срби наши (а ја мислим да нису јер је и Чедомир Јовановић Србин)? Јел народ све што се креће или овим изразом кријемо свој очај што у „народу„ немамо прваке, домаћине и јунаке, па сву руљу и нејач изједначавамо као „народ„? Опет, већина овог народа је заостало, необразовано, гладно, бедно, јадно, сиромашно. А такви не чине разлику. Разлику чине прваци, домаћини и јунаци. Дакле, не народ, него народне вође. А њих немамо.
  Ја, поштовани господине, нећу изаћи на ове изборе. Славим славу и нећу ићи, а ни моћи, све и да хоћу, на те њихове изборе. Већ годинама бирам да не будем као лопови на власти и на сваком гласању поништавам свој листић. Савест ми не дозвољава да гласам ни за кога, јер знам да су лопови, криминалци и крвопије Срба и Србије. Изабраћу да славим св. Ђорђа ни не помишљајући да су у току избори за аждају коју треба убити копљем светог Ђорђа.

 2. Comments  Драган   |  субота, 24 март 2012 22:04

  До сада је овај напаћени и по ко зна који пут преварени народ СРБски гласао за партије, и ништа – УВЕК СУ ГА
  СЛАГАЛИ , а и даље ЛАЖУ!
  Наш народ каже: “Запевај, запевај па и за појас задени!“, па зашто онда ОН – тај народ СРБски – не би послушао свој,
  властити глас.
  Хајде једеном да тај народ – СРБски народ – гласа за СЕБЕ !
  Како ће то народ СРБски гласати за себе, а да буде по УСТАВУ, „ЈУКАХАКИ“, по Богу и по Правди?

  Ћ У Т А Њ Е М! Ћ У Т А Њ Е М! Ћ У Т А Њ Е М!

  Опет народ СРБски треба да следи своју, НАРОДНУ УМОТВОРИНУ: “ ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТО!“, или: „КО ЋУТИ – МУДРО ГОВОРИ!“.
  Књаз Милош се највише ПЛАШИО НАРОДА КАДА ЋУТИ!!!.
  Свака власт која добије мандат, са малим одзивом бирача, зна да јој је та власт сигурна као КУЛА ОД КАРАТА, плаши-
  ће се и своје сенке док и колико буде „ВЛАДАЛА“.
  А зашто?
  Просто због тога што може да ЛАЖЕ само оне који су изашли на изборе јер за то има „ПОКРИЋЕ“, по „УСТАВУ“,“ БОГУ“ и „ПРАВДИ“, али за ове друге нема ПОКРИЋА и може од НЕГЛАСАЧА , АПСТИНЕНАТА да очекује КУКУ и МОТИКУ /без
  наводника/.
  Дакле, народе СРБски, ЗЕМАН ДОШО ВАЉА ВОЈЕВАТИ – ОВЕ ИЗДАЈНИКЕ СА ВЛАСТИ СКИНУТИ!

  Драган Славнић

 3. Comments  Toza   |  недеља, 25 март 2012 07:41

  „Сигуран сам да би гласање Срба са Космета и те како узнемирило миран сан српских власти, јер по некој логици ја, као обичан народни човек, не верујем да би садашња Власт – на Косову добила и један једини глас!“

  Ako na Kosmetu ima Srba koji saradjuju sa Tacijem onda ima i takvih koji ce glasati za ovu vlast. Uostalom, videlo se ko je ko kada je referendum bio organizovan.

 4. Comments  Jovan M. Pidikanac   |  понедељак, 26 март 2012 10:48

  Искрено се свима захваљујем на коментарима. Ваша спремност да изразите своја мишљења за нас потстицај да у свом раду наставимо. Да се не предајемо. Уз Вашу цењену сарадњу, бићемо јачи и спремнији да се ухватимо у коштац са свим оним негативностима, које муче наш народ.
  Предрагу бих радо додао свој став по питању Избора.
  Сигуран сам да сваки уздржани глас, само помаже олигархији да остане на својим местима. Велики број нашег народа, још увек верује у Европу, још увек верује обаћањима која се никад и нису испунила. На нама је да својим гласовима, изразимо и нашу жељу да су Србији потребне политичке промене и да без наших гласова, владајући режим добија опет простор за своје манипулације. Народ је обесхрабрен и у недоумици шта нам је чинити!?
  Ја поручујем, гласајмо сви али не за њих. Доста је било лажи и превара. Дајмо своје гласове новим лицима, време је да се ослободимо ланаца. У то име, свако Вам добро од Бога..
  Хвала..

 5. Comments  Saša N.   |  понедељак, 26 март 2012 21:55

  Moj predlog su DVERI, jer su jedina stranka po prvi put na izborima…

 6. Comments  Glavni urednik   |  уторак, 27 март 2012 18:15

  Тешко је донети праву одлуку али сам мишљења, нека ми се не замери, и „црном ђаволу“ бих дао овог пута глас, само не овима који су нас и довели довде.
  Коначно је заиста време да ово тешко бреме јада и пропадања, скинемо са рамена…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*