четвртак, децембар 03, 2020

Карла дел Понте је уништила доказе о „Жутој кући“

 

 

БЕОГРАД – Битни докази о вађењу органа косовских Срба у „Жутој кући“ уништени су у време бивше тужитељке Карле дел Понте и уз одобрење њеног тужилаштва, тврде у канцеларији хашког тужиоца Сержа Брамерца из које је листу Прес стигло објашњење.

Дел Понтеова је у јучерашњем Недељнику, додатку листа Прес, претходно изјавила да су НАТО и Унмик спречили истрагу о вађењу органа косовских Срба у „жутој кући“ и да зна ко је донео одлуку да се у Трибуналу униште докази о тим монструозним злочинима, јер је, како каже, била у сталном контакту са својим наследником Брамерцом, али није желела да открије идентитет налогодавца јер то „није фер“.

Она је рекла да постоји мањак политичке воље да се случај „Жута кућа“ до краја испита и расветли.

На примедбу да је још 2004. у рукама имала Унмиков поверљив извештај о злочинима у „жутој кући“, али да није подигла оптужницу до краја те године када је за то истекао рок у Хашком суду, Дел Понтеова је узвратила да није била у могућности да води истрагу због многобројних препрека.

„НАТО и Унмик нису нам дозвољавали приступ важним документима, а Албанија нам није дала да уђемо на њену територију и испитамо гробове. Било је ту још неких ствари…“ казала је Дел Понте, која је била тужилац Трибунала од 1999. до 31. децембра 2007.

Упитана зашто су онда по налогу тужилаштва 2005. у Хашком суду уништени дотад прикупљени докази о злочинима из „жуте куће“, она је одговорила да је уништење доказа била велика грешка.

„То је учињено без консултација са мном, чак и без разговора са мном на ту тему. Била сам веома изненађена када сам из медија сазнала да су докази уништени. Али, наравно да се не осећам одговорном за то, јер нисам имала овлашћења да водим истрагу.

У објашњењу из Брамерцове канцеларије, наведено је,пак, да је тужилац Брамерц већ рекао да су неки предмети уништени још 2005, када је тужилац била Дел Понтеова и уз њено знање и да су одлуку донели тадашњи чланови руководства тужилаштва.

„Тужилац Брамерц се слаже да то није била добра одлука. Међутим, не можемо јавно говорити о интерној процедури доношења одлука у тужилаштву“, речено је Пресу у канцеларији тужиоца Брамерца.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић казао је да је непосредно по добијању информације да су у Трибуналу уништени докази о „Жутој кући“ поставио питање хашким истражитељима зашто је то учињено.

 

„Добили смо одговор да су ти материјали заједно са материјалима из Сребренице уништени у оквиру редовног поступка“, рекао је Вукчевић Пресу.

Одговарајући на оптужбе Дел Понтеове, портпарол УНМИК-а Оливије Салгадо рекао је Пресу да је УНМИК у потпуности сарађивао у сваком тренутку са Хашким трибуналом и поднео све доказе и информације на располагање том суду.

„Трибунал има слободу да истражи сва питања из своје надлежности. Нема разлога да верујемо да је било који званичник Унмика зауставио било коју истрагу“, рекао је Салгадо.

 

Извор: вести.крстарица

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*