четвртак, 05 августа, 2021

Косово пред Саветом безбедности

Савет безбедности Уједињених нација разматра нови извештај генералног секретара светске организације Бан Ки-муна о ситуацији на Косову,

први пошто је Дик Марти објавио налаз о везама лидера бивше ОВК са организованим криминалом. Ставове Београда заступа Вук Јеремић. Приштину Вљора Читаку.


Шеф Уједињених нација Бан Ки-мун је, у извештају, који се односи се на период од 19. октобра прошле до 15. јануара ове године, навео да је УНМИК спреман да у потпуности подржи истрагу о трговини људским органима на Косову и истовремено изразио очекивање да ће се у наредном периоду напредовати ка отварању дијалога Београда и Приштине.

„УНМИК остаје спреман да пружи своју пуну подршку свакој евентуалној даљој истрази о тим тврдњама која би се могла водити у будућности“, истакао је генерални секретар светске организације.

Бан је навео да је објављивање извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и једногласно усвајање резолуције у Парламентарној скупштини СЕ изазвало талас незадовољства политичара на Косову и у Албанији.

Генерални секретар је указао да су косовске власти одбациле наводе Мартија као криминални напад против Албанаца, пун измишљотина, нагађања и непостојећих чињеница које међународна правда није доказала, а подржава их мрежа оних који се противе независности Косова.

Србија је, насупрот томе, истиче Бан, поздравила Мартијев извештај као независну потврду њених тврдњи о трговини људским органима и подршку текућој истрази српског тужиоца за ратне злочине.

У извештају генералног секретара УН напомиње се да је УНМИК још 2003. године Хашком трибиналу дао информације и своје налазе у вези са тим тврдњама и да је крајем 2008. и почетком 2009. УНМИК пренео сва поменута досијеа на Еулекс, који је јавно изразио спремност да размотри сваку чињеницу коју би специјални известилац могао открити.

Бан у извештају изражава жаљење што су колапс владајуће коалиције у Приштини и расписивање ванредних избора одложили почетак дијалога Београда и Приштине.

„Надам се да ћемо у наредном периоду видети нови напредак процеса дијалога и да ће развој догађаја у Приштини допринети унутрашњополитичкој стабилности, која ће довести до што скоријег почетка дијалога.

Остајем охрабрен решеношћу страна да се укључе у тај дијалог и позивам све да одрже позитиван и конструктиван приступ“, нагласио је генерални секретар УН.

Бан оцењује укупну ситуацију на Косову као релативно мирну, али потенцијално нестабилну, где организовани криминал и даље изазива забринутост, пре свега, онај везан за трговину наркотицима и кријумчарење.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/843506/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BC+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари