уторак, 03 августа, 2021

Политика – појам, значење и примена..

Тешко је разликовати све појмове које под именом политике срећемо у свакодневном животу. Оно што би било основно и најлакше разумљиво, могло би да стане само у једну кратку реченицу.  Под појмом тог имена налазимо сплет активности које се односе на уређење и управљање идеолошким начелима, једном државом и њеним друштвом!

Политика је садржај и примена системских решења у изградњи политичких смерница, регулатор свих врста промена у једној средини као и имплементарна функција уређења и развоја друштва.
Па опет и поред вековног трајања и искуства са политиком као појмом, још увек стојимо пред јединственом загонетком. Да ли је политика моћ, сукоб или конфликт одбране интереса, поборник мира, присталица рата, самовлашћа, слободе или диктатуре!? На свако ово питање, одговор би могао да гласи, да!

Обратимо ли  пажњу на феномен појма државе, онда смо на самом почетку стварања ове филозофске мисли, јер још по Аристотелу, најбољем ученику непревазиђеног Платона, државна вредност је увек већа од вредности појединца. Политика у својој исконској форми је деловање саме државе у корист појединца, па је самим тим најбитнији фактор који регулише токове људског рада и међусобних односа. Она је или би морала да буде регулатор остварења богатства, мира и слободе. У свим својим облицима, па и у оним назадним и декадентним, одраз је владавине апсолутне воље јачих, уверљивијих, способнијих и истрајнијих структура сваког друштва.

Српски народ познаје кроз своју историју различите облике владавина. Почев од прастарих, племенских искустава па до времена стварања модерне српске државе, политика је као појам и средство спровођења воље својих вођа, кнежева, краљева или пак представника народа, кроз облике демократскијих и слободнијих форми у остваривању политичких циљева и потреба, стекла у свему многа искуства и сазнања!

Вратимо се ипак оном сазнању које нам јасно говори да је владавина политике одраз воље јачих, уверљивијих и способнијих. У форми тог сазнања, налазимо разлоге за многобројна питања и објашњења. Наше судбине, животе и друштвено-социјална стања, одлучује дакле политичка власт! Она нам одређује судбине и води нас ка оним циљевима који би били  најбоља и најкориснија решења!

Наравно, под неминовним условом да су јој и намере добронамерне и по целокупно друштво, корисне! Нажалост, на другој страни је једно друго уверење, да у спровођењу политичке власти,
налазимо безбројне видове неразумевања и разлога за одбијање, понекад и негативних појава! Многима у Свету није ни данас, након више деценија јасно, због чега су бачене атомске бомбе на Нагасаки и Хирошиму, у време, пред непосредну капитулацију Јапана на крају другог светског рата, када је Јапан као војна сила у највећем делу био поражен и пред капитулацијом!

Тај чин одлуке тадашње политичке власти у УСА је одраз политичке воље оних јачих,  уверљивијих и истрајнијих који су у том чину нашли своје сопствено оправдање, показивање сопствене војне снаге читавом свету, и без обзира на жртве, тестирање једног новог убиственог оружја на „живој маси“.

Иза политичких деловања тих јачих који примењују своју власт, политика нам оставља у сећањима многе ратове, страдања, или привредне успехе и достигнућа! У позитивним мерилима, она је пратилац целокупног друштвеног развоја, научних достигнућа, изградње системске културе и образовања! У савременим друштвима, без обзира на њихов облик и форму државних уређења, политика је оно са чим се свакодневно сусрећемо, са чим делимо своје животе и своју судбину!

Развој политике у нашој земљи је оставио за собом многе видне и уверљиве трагове. Пратећи судбину нашег народа кроз историју и време, кроз које смо као народ пролазили, видећемо да је Србија релативно брзо стицала своју политичку структуру, налазила најбољи начин да кроз извршну власт усмери националне тежње, уједини и изгради националну свест која је у одсудним тренутцима и доказала своју праву вредност. Ослободилачки ратови кроз целокупну историју српског народа, у самој државној структури,  оставили су темеље за стварање истинских политичких вредности. Наша земља је управо уз та достигнућа политичке снаге и стекла велика признања!

Нажалост, на старим успесима и ловорикама српског херојског народа данас не може да се живи  и од тога нема велике користи. Целокупни светски развој и деловање политике у многобројним облицима свакодневног живота, данас нам представљају једну сасвим другачију слику. Наилазимо на нелогичности, одступање од јасних принципа мирољубивости, међународне толеранције и свих других видова заједништва, у којима би се по традицији, правди и вери, морала сагледати наша будућност!

Србија се данас налази на својој судбинској прекретници. И народ и држава трпе притисак и захтеве међународне политике, а да за то нема ваљаног разлога. Политичка снага јачих, ето и на нама, примењује своју вољу! И Србија је као независна држава, без објаве рата и без било каквих овлашћења, доживела своју Хирошиму! Свој Нагасаки!На својој кожи осећамо притиске са захтевима који нам нису логични а ни праведни. Опет, на оној другој страни, воља и та политичка снага јачих живи у уверењу да исправно поступа остварајући своје намере.

И то је политика. Сагледали смо је у целом њеном обиму и сазнали смо на који начин се примењује. У нашој спремности да пратимо шта нам други раде, само по себи се намеће питање у коме тражимо одговор, шта  предузимамо и уједно оправдање зашто на  тој страни тражимо одговоре!

Сетимо се учења Платона. Он каже да је држава, као творевина и облик постојања једне нације, увек важнија од појединца! Његов најбољи ученик, Ариостотел не оповргава свог учитеља, али додаје и то, што је од пресудног значаја, да је држава  та која је одговорна за сваког појединца!

Круг свих нејасноћа се овде затвара јер свако од нас, као јединка и појединац, поставиће са разлогом питање,
– А шта моја држава чини за мене? За моју сигурност, за просперитет мог потомства?
Обичан појединац ће се кроз принуду сетити своје славне историје, своје прошлости! Упоређења су неминовна, као и захтеви за одговоре на многобројна питања.

Србија никад није у својој историји водила освајачке ратове!
Данас нас свет посматра као освајаче, а бранили смо своје!
Србија никада није пожелела туђе!
Данас нам узимају и оно што је наше!
Србија никад ни пред ким, није затворила своја врата!
Данас нас упорно држе пред њиховим вратима, али затвореним!

Српска политичка умешност данас је на коленима! Њен заборав на наше националне вредности, на нашу традицију и особине које су красиле наше име у свету, довеле су нас у незавидан положај и веома несигурну будућност. Политичка воља „јачих, упорнијих и способнијих“, међу нама, није нам донела ништа нарочито боље и не обезбеђује нашем народу потребну сигурност.

Нећу да помињем тренутна српска политичка опредељења. Свима нама су познати резултати таквог става и помињање било којих имена у овом тексту, само би отклонило пажњу читаоца од битних навода по питању опште вредности политичког деловања! То је оно што нам је свима битно и што у себи носи озбиљне разлоге да се тим питањима посветимо. А то је у мом виђењу основни садржај који би  морали да припишемо постојању зреле политичке воље, њених способности и намера!

Владара има заиста различитих. Корисних, некорисних, ратоборних, умешних, умних…
У политичком деловању наше националне политике, не сагледавам наша дугорочна опредељења. Потребне су нам национално вредне и неопходне смернице, које би у склопу свих других политичких циљева биле и остале водич у нашем развоју и нашем друштвеном животу. Смернице бар неких опредељења које би нам условиле и паралелан развој економске политике, политике о здравству, култури, образовању, државној сигурности и свим оним другим облицима политичких деловања у интересу једне државе, једног народа, једне нације!

У целокупном склопу општег политичког кретања у Србији, не сагледавају се макар  најмања позитивна кретања. Кроз стихијске догађаје, кроз дневне утицаје и рађања управо само нових, поред већ знаних проблема, српска политика је грогирани борац у рингу изложен одлукама пристрасних судија, пред гледалиштем које урла и тражи нашу крв!

У политици једне земље, која по невидљивој жици егзистенцијалне провалије жонглира , надамо се да ће Свет ипак разумети и схватити наша осећања и емоције и да смо само скроман путник који још увек чека на свој превоз. Недостаје нам политичка јасноћа, одлучност и јасно зацртани правци наших минималних потреба у настојањима да као народ, кроз политику разума, памети и способности, остваримо основне услове за наше самоодржање.

Проблем српске политичке оријентације нам јасно показује да нам недостаје потребна рутина. Способност очувања постојећих пријатељстава и стицања нових! Недостаје нам упорно тражење најбољих решења па макар и кроз алтернативне, тренутне могућности, из којих би и као народ и као држава, ипак одбранили своје место у овом Свету.

Недостаје нам људска и политичка моралност, карактерност, постојаност и способност да се ухватимо у коштац са тешкоћама, без страха и самоуверени у себе и своју снагу. Противници би нас тада гледали као достојне супарнике, пријатељи би били сигурнији уз нас. Ако умемо, знамо и ако смо у стању да своју умешност и све наше традиционалне постулате, као нација и народ, да представимо другима.

Рекох на почетку да је политика садржај са многим лицима, безбројним облицима и начинима примене. Због тога имамо и озбиљан разлог, да ипак у себе верујемо и да кроз наду и суштинске реалитете, стекнемо уверење да ће се и у нашим редовима ипак наћи снага и ум, који би Србију повели на сигурне стазе једне зреле и умне политичке уметности…

Јован М. ПидиканацПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари