среда, децембар 02, 2020

Тхорвалд Столтенберг: Имали смо бољи споразум од Дејтонског

 

 

 

 

Нове генерације у Босни и Херцеговини ће бити мудрије и верујем да ће сва спорна питања бити решена мирним путем. Много сам забринутији због стања на Косову, казао је за Радио Слободна Европа Торварлд (Тхорварлд) Столтенберг, изасланик Уједињених нација током рата у БиХ.
Он сматра да је мировни план из 1993. био повољнији по Бошњаке од Дејтонског споразума, али су га они одбили на сугестију САД.
У интервјуу током недавне међународне конференције о безбедности одржане у Братислави, бивши норвешки министар иностраних послова и одбране говорио је о критикама на свој рачун да је био просрпски оријентисан зато што, између осталог, говори српски језик који је научио током дипломатске службе у Београду 1960-их година.
РСЕ: Овог месеца се обележава 20 година од почетка рата у Босни и Херцеговини. Гледано из ове перспективе, да ли мислите да је било могуће избећи оружане сукобе.

Столтенберг: Надао сам се да је то било могуће. У то време сам био министар иностраних послова Норвешке, али сам провео доста времена на Балкану, настојећи да учиним нешто као представник мале земље како би се спречио рат. Многи су се ангажовали у том циљу, укључујући и САД, пре свега државни секретар Бејкер, али нико од нас није у томе успео.

РСЕ: То значи да су домаћи актери најодговорнији за сукобе, пре свега Срби, што је потврђено и пресдама Хашког суда за злочине као што су опсада Сарајева, Сребреница.

Столтенберг: Ја нисам судија и никада нисам желео да говорим о томе ко је најодговорнији за рат. Настојао сам да будем непристрасан, због чега сам често био и критикован, јер су многи сматрали да треба да се определим између три главна актера у сукобима, односно подржим једног од њих. Међутим, ја то нисам хтео, јер сам сматрао да је мој главни задатак као изасланика Уједињених нација да допринесем заустављању рата. У томе, нажалост, нисам успео. У ствари, у неким ситуацијама било је успеха.

РСЕ: Тада нисте желели да будете судија, али како данас, 20 година од почетка сукоба, гледате на узроке рата, односно на најодговорније за његово избијање.

Столтенберг: Чак ни сада не желим да то кажем, јер сам био укључен у многе расправе на међународном и локалном нивоу у време рата. Стога ако бих вам данас о томе говорио, провео бих наредних неколико месеци у новим дебатама о збивањима у БиХ током 1990-их. Сматрам да би то било узалудно и неконструктивно.

РСЕ: Ви се служите јужнословенским језицима, тачније српском варијантом. Због тога сте неретко били оптуживани да подржавате српску страну. Било је критика на ваш рачун и касније и у самој Норвешкој.

Столтенберг: Да, та расправа о мојој улози и данас траје. Из више разлога се тврди да сам био просрпски оријентисан. Један од њих је да када сам говорио српско-хрватски језик, да сам превише користио српску варијанту, а премало хрватску. Тачније, да је мој акценат превише спрски. Због тога сам наставио да користим енглески, тако да ми знање српско-хрватског језика није много помогло у преговорима.

Улога Американаца
РСЕ: Многи сматрају да, иако су домаћи актери, пре свега Срби, најодговорнији за рат – и међународна заједница сноси одговорност због своје неодлучности да спречи сукобе. То се пре свега односи на Европљане који су блокирали настојање САД да се раније војно интервенише против снага босанских Срба, а што је учињено тек пред крај рата.
Од првог дана рата знао да ако желите да буде у потпуности прихваћени, односно да избегнете критике, требало је да будете против Срба, подржавате Бошњаке и гледате кроз прсте Хрватима.

Столтенберг: Да поновим. Не желим да будем судија. Хоћу само да вам кажем да сам од првог дана рата знао да ако желите да буде у потпуности прихваћени, односно да избегнете критике, требало је да будете против Срба, подржавате Бошњаке и гледате кроз прсте Хрватима. Ако сте и тада подржавали, ако то и сада чините, једну или другу страну у зависности од конкретног развоја догађаја на терену – онда сте били изложени жестоким критикама. Ја сам био у тој категорији.

РСЕ: Међутим, да ли је међународна заједница са своје стране могла да учини више, ако не у спречавању рата, а оно барем да се раније оконча и тако смањиле патње и жртве.

Столтенберг: Надао сам се да ће се САД много раније укључити у преговоре. Но, када су Европска унија и Уједињене нације контактирале председника Клинтона, одговор је био негативан, тачније да је то европско питање и, стога, Европљани морају да га реше. Ја сам респектовао тај став. Сматрао сам да је то коректан приступ. Међутим, САД се нису у потпуности повукле из те регије, већ су стајале са стране и давале инструкције некима од учесника, што је, заправо, веома отежавало постизање договора. На пример, лорд Овен, као представник ЕУ, и ја, у име Уједињених нација, успели смо да у јесен 1993. године издејствујемо усмени пристанак све три стране на мировни споразум. Међутим, представници Бошњака су потом саопштили да не могу да прихвате тај документ, јер су их тако саветовале америчке власти. Као разлог је наведено да би веома мала територија припала Бошњацима. Наиме, према споразуму је било предвиђено да добију 33.3 процента територије. Данас после Дејтона, у суштини контролишу између 26 и 28 одсто земље. Споразумом из 1993. било је предвиђено стварање три јединице унутар БиХ – бошњачке, српске и хрватске.Као резултат Дејтона, у БиХ су створене „две и по јединице“, јер су сви знали да Федерација БиХ – између Бошњака и Хрвата – неће функционисати. Тачно је да је предлог споразума из 1993. полазио од стања на терену, али то је био и случај са Дејтонским. Дакле, због неусвајања мировног плана 1993. године рат је потрајао још две године. Знам за све критике на рачун Дејтонског споразума, али сам га подржавао, јер су њиме коначно окончана страдања људи.

Тешко до договора Бошњака и Хрвата
РСЕ: Дакле, сматрате да је ваш предлог из 1993. био бољи од Дејтонског плана.

Столтенберг: За Бошњаке дефинитивно.

Тхорвалд Столтенберг у разговору са Драганом Штављанином

РСЕ: Али Федерација БиХ – мислим на бошњачко хрватску – добила је 51 одсто територије.

Столтенберг: Да, али ја сам рекао својим пријатељима још 1993. да се може наметнути Федерација између Бошњака и Хрвата, али да она не може бити одржива. Као што видите, она није функционална због сталних проблема.

РСЕ: Дакле, ако сам вас добро схватио, сматрате да су САД спречиле усвајање мировног плана из 1993.
Столтенберг: Оне то нису скривале. Представници САД су тада рекли да је предлог мировног споразума из 1993. године неморалан. Ја сам им казао да ако хоћете савршен мир, онда ће рат дуго трајати. Дејтонски споразум није перфектан, али су Американци успели да на тај начин зауставе даља страдања, што је први корак који се мора учинити да би се усвојио следећи мировни споразум.

РСЕ: Тај предлог мировног плана из 1993. је предвиђао стварање три ентитета. Поједини лидери босанских Хрвата се и сада залажу за то, чему се одлучно противе не само Бошњаци, већ и међународна заједница. Какав је ваш став?

Столтенберг: Сматрам да је разлика између предлога споразума из 1993. и Дејтона у томе што је рат трајао две године дуже. У том периоду је убијено на хиљаде људи, а на десетине хиљаде их је избегло. Што се тиче садашњих захтева Хрвата, не бих коментарисао јер одавно не пратим непосредно стање у БиХ.

РСЕ: Као што сте рекли, Дејтонским споразумом је окончан рат. Међутим, 17 година касније, БиХ је у великој мери подељена по етничким линијама и као држава је нефукнционална. Како наћи излаз из ове ситуације.

Столтенберг: Не могу вам рећи како пронаћи излаз, али је неупитно да одлуку о животу у миру морају донети сами људи у БиХ, а не било ко са стране, укључујући и САД. Међутим, ситуација је проблематична, јер Хрвати и Бошњаци тешко могу да се договоре око поменутог питања.

РСЕ: Међутим, и босански Срби настоје да се изборе за што самосталнију позицију, противећи се настојањима да БиХ постане заиста јединствена и функционална држава. Тако је Милорад Додик након проглашења независности Косова у више наврата истакао да не треба искључити ни могућност да се босански Срби на референдуму изјасне о одвајању од БиХ. Дакле, чини се да домаће снаге нису спремне да се саме договоре и да је потребна додатна иницијатива међународне заједнице.

Столтенберг: Ја сам уверен да ће сва ова питања бити решена и то без рата.  Сматрам да ситуација у БиХ није најопаснија на Балкану. Много сам забринутији због стања на Косову.

РСЕ: Да ли БиХ може заиста да постане функционална држава?

Столтенберг: Верујем у нове генерације које долазе. Сматрам да ће оне бити мудрије.

РСЕ: Међутим, те нове генерације одрастају у потпуно подељеним друштвима по националној основи. Пре рата је било доста етнички мешовитих бракова. Сада је тај број занемарљив. Такође, Срби и Бошњаци уче према паралелним наставним програмима, према којима су и једни и други жртве недавног рата. Дакле, долазе нове генерације које такође одрастају у националистичкој атмосфери.

Столтенберг: Морам да вам кажем да ми уопште није проблем да изнесем опширно аргументе зашто ће временом таква атмосфера спласнути. Надам се да ће се сва спорна питања решити мирним путем. Ја верујем ономе чему се надам, и надам се ономе у то шта верујем.
19.04.2012

Извор: дијаспора.вордпресс

 


 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Petar I   |  уторак, 12 јун 2012 17:58

    Od smrti Slobe i prevelike brige Tadića , Čanka , Čede praška , Kandićke, Biserko i ostalih nesrba nas Srba ima sve manje u regionu . Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda u kojoj smo živeli vekovima a u Srpskoj Dalmaciji , Lici , Baniji , Kordunu , Slavoniji i pre Hrvata .Točno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima , oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da nebi morali stati na katoličku stranu . Pritisak je strašan od državnih institucija , vrtića , škola , policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena . Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI .Srbi u Hrvatskoj i Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku .Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150 ooo Jugoslovena od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori.Da ne govorimo da je Baranja samo dio Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije za svoje Hrvate kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima .Deo Srpskog Banata poklonio Rumunjima. Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo . Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000 .Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama .Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije . Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci .Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 35 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva.Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći dio novca izdvajati za poboljšanje nataliteta , osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva , tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta .Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji se godišnje treba rađati 100 000 beba u Srpskoj minimalno 20 000 . U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove .Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje , Vukovar , Ilok, Beli Manastir i Osek .A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije ,Senja ,Zadra , Splita itd . pomalo grupirati u Šibenik .U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar , Grahovo , Glamoč,Bosanski Petrovac i Kupres .Isto tako ojačati Brčko sa što više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela . Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod , znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati . U Srbiji treba ojačati Suboticu , Sentu , Kanjižu itd . i Rašku oblast u užoj Srbiji .Izbjeglice treba naseljavati tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 % .Uzeti primer Hrvata koji naseljavanjem Janjevaca i Hrvata iz Bosne uspešno menjaju etničku sliku Krajine u korist Hrvata.Ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i visokim natalitetom pobjedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda .

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*