среда, 04 августа, 2021

Трагом неких званичних изјава

Не тако давно, свако ће се лако сетити времена кад је у Србији, притиснутој нимало више него што је данас притискају, узаврeла свест неких политичких ауторитета и када  су изговорена многа мишљења, која су владајуће кругове и више него упозоравала, шта нам треба чинити!

Почетком јануара 2009 године, званичном објавом, од стране већ давно у страну одгурнотог ДСС,  – излази у јавност позив на освешћење:

 

*   Da bi Srbija prevladala teška vremena, sačuvala nacionalnu supstancu i obezbedila budućnost, politika očuvanja srpske državnosti mora da ima apsolutno prvenstvo. U XX veku srpski narod je imao uspone i padove, ali nije imao jasan pravac nacionalne politike. Odustajanje od samostalne srpske države u XX veku i prihvatanje ideologija koje su imale prednost nad srpskom državnom idejom pratile su ogromne ljudske žrtve srpskog naroda i velika materijalna razaranja. Sudbina srpskog naroda u XXI veku zavisiće od sposobnosti da se odrede osnovna načela nacionalne politike i uspostavi nacionalno jedinstvo za njeno ostvarenje. Jasno određena načela nacionalne politike moraju da budu odgovori na izazove XXI veka i pokretačka snaga stabilnog razvoja Srbije.

 

Сведоци смо свих дела и злодела, која су дошла понашањем српске Владе. Не треба спомињати овој читалачкој публици са колико фрустрације и искреног жаљења, посматрамо данашње стање у ком је наша држава! Владавина „жуте Олигархије“ је оставила дубоке бразготине и ране на телу Србије. Упорно веровање у европске интеграције и занесеност Тадићеве Владе у сјај западних булевара, одвео је српски брод у веома узбуркане воде!

Управо по питању наших стратешких националних интереса, политика претходне Владе се грубо огрешила од своје обавезе, да ради у корист народа и државе Србије. Купљена за шаку бедних сребрњака и празна обећања све арогантнијег и безобразнијег Запада, Србија је ступила у процеп, пред последњом провалијом која нас и сада чека! Услов за остварење свих обећања, данас нам је јасно представљен кроз  изјаве делова немачке Владе, – најпре Косово као самостална и од Србије призната нова и истовремено друга албанска држава, па тек онда одређивање неког другог времена, да нам се одшкрину врата Европе!

Нема границе цинизму и  иронији западне политике према Србији. Десетак последњих година, својим константним притиском и многим уценама, та иста Европа, сасвим добро пољуљана у својој  новчаној кризи, данас подсећа на озлојеђену кокош, којој је перје почупано и која последњим криком жели да пажњу скрене на себе!
Хоће ли се Србија под новом владом том новом кокодакању приклонити? Постоји ли за нас једна одређена граница преко које се не може прећи, без обзира које снаге владају овом земљом?

Али, вратимо се оним питањима наше стратешке сигурности. Сваким даном и сваким новијим догађајем, полако схватамо колико смо сами пропуста учинили, да би нашу безбедност као државе и народа, ипак некако заштитили!

Грубе грешке у деловању Тадићеве Владе, уз прихватање свих услова који су нам се наметали, свим уценама, које су пристизале на нашу адресу, свим пресудама за српска лица пред политичким судом у Хагу, оставили су горко наслеђе једне празне и неделотворне српске политике. Не треба ни спомињати очијукање српских представника Владе са омрзнутим НАТО-ом, са разменом српских официра са војним силама оних земаља, које су нас још јуче, засипале касетним бомбама и убијали нашу децу. Зар се могу другачије гледати слике руковања српских државника са криминалцима и људима са Интерполових потерница, и све уз снисходљив осмех који обећава љубазност, спремност за нове издаје свега што је наше, национално и србско!

Али, подсетимо се мало па цитирајмо и овај део изјаве:

 

*   Ustav predstavlja trajan osnovni dokument države. Srbija je na osnovu Ustava određena kao jedinstvena država, a pokrajina Kosovo i Metohija kao sastavni deo teritorije Srbije. Ustav Srbije jasno određuje autonomni položaj Vojvodine, koji ne može zadirati u državnost Srbije. Ustav i dobri zakoni su čvrst temelj na kojem se grade vladavina prava i pravna država. Jačanje pravne države je najpouzdanije sredstvo u borbi protiv svih oblika korupcije.

 

Након овог цитата, остаје нам отворено питање које се више не може избегавати и које захтева јасан одговор. Шта чини, или шта намерава Влада Србије да учини, поводом отворених претњи и јасне  намере неких  политичких групација које новом сецесијом и антидржавном политиком, уз издашну помоћ и подршку са стране, лупају у тзв. „војвођанске“ добоше рата, и уз сасвим јасне пароле, показују да су им драже бечке коњушнице, од чистог и часног српског образа!
Како поступити и каквим законима заштити забрану распродаје наших капиталних власништва. Како зауставити распродају српских ораница, како савладали моћ тајкуна и националних издајника, како одабрати форме и начине, а све на основу Уставног права,  те заштити све оно што је саставни део нас самих, нашег тла и нашег националног, српског власништа?

Само јасним и недвосмисленим ставом саме Владе Републике Србије, која у својој ингеренцији, поседује све оне чиниоце, који су битни у очувању свега нашег, националног и државног!
А онда долазимо до посебно значајног дела изјаве:

 

*   Politika očuvanja srpske državnosti prvo je načelo i osnovno merilo državotvorne politike. Spoljna politika zemlje, zaključivanje međunarodnih sporazuma i integracioni procesi moraju biti u interesu unapređivanja međunarodnog položaja i jačanja stabilnosti Srbije, a uvek u funkciji očuvanja njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti sa Kosovom i Metohijom kao sastavnim delom naše države. Poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije treba da bude polazište saradnje i mera prijateljstva Srbije sa drugim državama.

Садржајна, јасна и неприкосновена изјава у речима које би морале бити речи Божије молитве, свакој српској Влади, сваком оном који својим именом и делима, има на себи свети задатак у одбрани наших права. Права на живот и рад, права за нашу државност и независност, Сва та права која обликују једну стратешку, националну сигурност државе Србије, склоп су непобитних услова сваком оном ко се бави политиком и ко се тако упорно борио, да би преузео власт у Србији.

То је основна али морална и часна обавеза, да својим радом и најбољим намерама, чува, брани и одбрани нашу част и чисто име, нашу самосталност и државност, наше територије, – тако му сам Бог помогао, или људи, његови сународници, – судили му због неверста и издаје.

Овде сам представио три цитата из времена које је иза нас али чији садржаји дубоко дирају срж наших тешкоћа и проблема на којим се  свакодневно сударамо  па ипак као држава, упорно следимо туђе жеље. Свакодневна српска политика је у видном раскораку и губи нити управо на оним сегментима свог рада, који директно дирају наше стратешке пропусте. Из њих су проистекле нове тешкоће, нове опасности које нам озбиљно и пресудно прете у очувању наше целокупне државности.

Из свега, извалачимо поуке и настојимо да својим утицајем, бар делом пренесемо наше замисли и сопствено виђење. То је у интересу нас самих, нашег народа али и државе Србије.

Рад наше Организације, Сви Срби Света, уско је везан са основним нормама које обележавају све те карактерне особине, али и обавезе, да речју и делом, радимо на очувању наших вредности које су наше национално благо и морале би бити светиња свим долазећим генерацијама.
У нашем имену и називу, почива искрена намера да свим могућим средствима и уз несебично залагање свих оних, који би Србију најрађе видели у далеко угоднијој и праведнијој ситуацији, посебним настојањем, подсетимо на потребе од пресудног значаја и које имају управо стратешку вредност  за нас Србе и нашу српску нацију:

–   Национално уједињење српског народа има примарни значај и вредност!
–   Срби имају само једну државу. Немају другу и друга им није потребна!
–   Српски народ је један и сваки Србин, ма где био, припада српском народу!
–   Устав Србије, обавезује сваког њеног грађанина на верност и оданост!

У нашим настојањима и уз искрене сараднике којима је добробит нашег народа свети задатак и део свакодневних настојања да своју замисао испунимо, позивамо вас да нам се придружите. Омасовимо наш рад! Ујединимо наше снаге у настојању да ствари променимо, да нађемо пут и начин, који ће нашем народу пружити потребну сигурност, сачувати слободу и независност, али и одабрати онај смер наше политике који ће нам донети боље и праведније дане.
Јован М. Пидиканац
Сви Срби Света
Председник Иницијативног Одбора

( * цитирани делови се односе на текст „Наш пут – начела националне политике за будућност Србије“, који је објављен на десетој  Скупштини ДСС )Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари