недеља, новембар 29, 2020

Ђоковићу награда Руске Православне Цркве

Међународни фонд јединства православних народа, који од оснивања 1995. делује под покровитељством Московске патријаршије, доделио је награде за 2012. патријарху Александријском Теодору II, председнику Палестине Махмуту Абасу и српском тенисеру Новаку Ђоковићу. Ђоковић је награђен по препоруци врха Српске Православне Цркве, како се наводи  у саопштењу. Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Г. Кирил је истакао да је Новак Ђоковић пример, не само успешног спортисте, већ и православног верника, који се „у свом деловању нада у вољу Божју“. Уједно, он је пожртвован, помаже многе српске православне светиње, међу којима и манастире на Косову и Метохији, финансира дечје и омладинске хуманитарне програме, навео је руски патријарх.

На церемонији уручења награде, приказано је видео-обраћање Новака Ђоковића, који није могао да присуствује овом догађају, због тога што је у Аустралији, где учествује на Грен слем турниру.

Како је наведео у обраћању, он свуда представља своју земљу, Србију, а признање од Русије за њега има велики значај. Русија је искрен пријатељ моје отаџбине, она је много помагала Србији, изјавио је Ђоковић. Српски и руски народ много тога обједињује, један од главних фактора у томе је православна вера. Руска црква је пример за цео православни свет, у 20. веку је била много прогањана, сада доживљава процват, додао је Ђоковић који је изразио велику захвалност због признања Међународног фонда јединства православних народа.

Извор: блиц.рс

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*