четвртак, 23 септембра, 2021

Столице

Да ли заиста желимо да постанемо део друштва са којим не делимо до краја идентичне вредности? ЉУЉАЈУЋИ се на две столице, руској и европској, може да се догоди да се, од њихања, успавамо. Буђење из сна о идеалној равнотежи би, уколико паднемо током уљуљкивања, могло да буде тешко и болно.

 

 

 

***

 

 

ЉУЉАЈУЋИ се на две столице, руској и европској, може да се догоди да се, од њихања, успавамо. Буђење из сна о идеалној равнотежи би, уколико паднемо током уљуљкивања, могло да буде тешко и болно.

Из Брисела нас све чешће упозоравају да би требало озбиљније да ускладимо ставове са заједничком спољном политиком ЕУ. А то подразумева и увођење санкција Русији, затварање хуманитарног центра у Нишу, окретање леђа вековном словенском савезништву… Онако, како то данас раде у Подгорици.

Из ЕУ нам дозвољавају „срдачне“ односе с Москвом, али само у оној мери у којој се они одвијају с било којoм трећом земљом, у Африци или Океанији, кад нема спора и кад се интереси поклопе.

У ту сврху, постоје планови да се ускоро отвори преговарачко поглавље 31, које се у приступном процесу односи на спољну, безбедносну и одбрамбену политику. С обзиром на успех у реформама на економском плану, дају нам још мало даха.

За сада нас пуштају да се возимо двоструким колосеком, као што су то некада радили када је у питању Косово. У међувремену, услови су се све више пооштравали, а докле смо стигли, знамо и сами.

Морамо зато да будемо спремни на то да ће нас, у вези са Москвом, уцењивати по сличном принципу. Биће потребно изузетно много дипломатске вештине да се избегну све замке које ће нам, у оба случаја, постављати на путу до пуноправног чланства.

На крају, и ми сами морамо себи да поставимо питање, да ли заиста желимо да постанемо део друштва са којим не делимо до краја идентичне вредности? Удруживања су увек била на добровољној бази. Нико нас не приморава да идемо тамо где нам правила не одговарају. А оне две столице ће, како време одмиче, све више почети да се љуљају.Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари