четвртак, јануар 21, 2021

Српско село

„Један човек – једно село, слика је која данас “краси” Србију..“

Ако се тренд изумирања села настави, Србија би се у наредним годинама могла свести на “београдски пашалук”…  Просечна старост становништва износи 72 године. . Са смањењем броја становника наша земља би ускоро могла да остане без стотина села и великог броја сеоског становништва.

Сурова статистика: (Из)умирање српских села

Свако четврто од 4.800 села у Србији је у фази нестајања и за деценију и по ћемо имати 1.200 села мање него сада, изјавио је  Танјугу сарадник у Привредној комори Србије Бранислав Гулан. Да би се живот вратио у село неопходно је обновити задругарство, јер ће у супротном сељаци бити препуштени стихији тржишта, разним накупцима и прекупцима, а потребно је створити услове за живот и рад као у граду, изградити, путеве, школе, вртиће, навео је Гулан. Примера има широм Србије. Најдрастичнија је ситуација на југу Србије, али и… крај Крушевца!

Село са једним становником

Урушене моравске куће и запуштени бунари сведоче о некадашњем животу у селу Стеванцу крај Крушевца. Ово село данас има само једног становника.

На почетку села табла са добродошлицом. Преко пута ње напуштена окућница и тако редом. Тишину ремете, жубор Јужне Мораве, по које возило што пројури друмом ка Ђунису и возови који пролазе Сталаћком клисуром. Иако опустео Стеванац на другој обали Јужне Мораве још увек има железничку станицу на којој стају локални возови.

Осамдесетогодишњи Драгомир Живановић из Сталаћа је као дете у Мојсињске планине, водио стоку на испашу. Памти, каже, да се тада Стеванац просто наслањао на Сталаћ.

„Знам да сам читао задњи број куће Тоше Петровића из Стеванца 273. Толико домаћинстава је било.То се сада урушило и видим да се и даље урушава“, прича Живановић.

Окућнице, њиве и земљу у Пробаљу које су напустили староседеоци купују викендаши. Привлаче их природне лепоте, а верују и у потенцијале овог подручја за верски туризам, лов и риболов.

Председник Скупштине Општине Ћићевац Драган Чапкуновић каже да се некада земља овде куповала за 30 евра по ару, а сада без 300 до 500 евра не може ништа да се купи.

„Углавном људи журе да, пре него што се ово подручје стави под заштиту природе, изграде викендице, јер ће касније то бити компликованије“, каже Чапкуновић.

 

 Оно што је Стеванац задржао из средњег века су две цркве. Једна од њих посвећена Светом Јовану је обновљена. Она је само једна од више десетина светиња у околини, које су све чешће одредиште туриста.

У средњем веку Сталаћка клисура била је једно од стратешких места за одбрану Србије. Обале Јужне Мораве насељавали су монаси Синаити који су овде подизали светиње уз које су ницале и насеобине.

 

Извор:

вести.крстарица.ком

ртв.рсПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари