недеља, 01 августа, 2021

Оставка Ивковића уздрмала српску кошарку

БЕОГРАД –

Оставка селектора националне репрезентације Душана Ивковића уздрмала је српску кошаркашку јавност, а бивши и садашњи играчи листом изражавају неверицу и нерасположење због такве одлуке трофејног стручњака.

Ивковић је јуче поднео оставку наводећи као разлог за одлазак са „кормила“ државног тима чињеницу да се не осећа ни физички, ни ментално спремним да настави са послом којег се прихватио 2008. године.

Репрезентативац Милош Теодосић изјавио је да је одлазак Ивковића велики губитак за државни тим, али и за целу српску кошарку.

„Остали смо без тренера који нас је окупио и селектирао, имао визију и направио сјајну атмосферу у екипи. Сви смо се надали да Ивковић ипак остати, али ја лично имам разумевање за такву његову одлуку. Томе је сигурно допринела негативна атмосфера која влада у нашем савезу“, рекао је Теодосић, првотимац атинског Олимпијакоса, којег тренира Ивковић.

Најбољи европски плејмејкер оценио је да Ивковићева оставка неће утицати на однос играча према националном тиму.

„Верујем да је свима криво што нас више неће предводити тренер од којег смо много научили и са којим смо изградили неку позитивну причу. Међутим, што се тиче играња у репрезентацији, ту неме дилеме. Професионалац сам и увек ћу прихватити позив у државни тим“, рекао је Теодосић.

dusan duda ivkovic selektor

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Капичић навео је да оставка Ивковића „јесте изненађење“, али да он има право да се повуче из разлога које је навео.

„Разговарали смо у Атини и након тога се чинило да ће селектор ипак наставити са радом. Изненађен сам, али морам да прихватим његову одлуку и разлоге због којих је донео“, рекао је Капичић.

Прослављени репрезентативац Дејан Бодирога оценио је да је одлазак Ивковића „велика штета“ за српску кошарку.

„Мало тога знам о позадини целе приче, јер нисам ту, па не бих могао детаљније да причам о узроцима такве одлуке. Евидентно је, међутим, да је велика штета што наша национална селекција остаје без таквог стручњака на половини олимпијског циклуса. Прекид сарадње је штета, пре свега за сениорску репрезентацију Србије“, рекао је Бодирога.

Члана мадридског Реала Новицу Величковића онерасположила је Ивковићева оставка, али сматра да је „исправно поступио“.

„Свакако да ми није драго због тога, међутим, очигледно је да селектор више није могао да ради сам. Наш савез скоро да не функционише, па је Ивковић трошио енергију на ствари ван тренерског посла, јер њима није имао ко да се бави. Такође, однос савеза према играчима веома је лош“, изјавио је Величковић.

Према његовим речима, Ивковић је веровао у играче, разбио им страх од великих утакмица и јачих ривала.

„Не могу да верујем шта се дешава и докле је стигла српска кошарка. Са Ивковићем смо освојили европско сребро, а имали смо само 22 године, а сада смо остали без доказаног стручњака који нам је уливао наду. Очигледно је да су у нашем савезу потребне хитне промене“, нагласио је Величковић, потврдивши да одлазак Ивковића неће утицати на однос према репрезентацији.

„Верујем да је свима жао због одласка селектора, али то неће променити однос према националном тиму. Играмо за Србију зато јер је волимо, тако ће бити и убудуће“, поручио је Величковић.

Извор: Танјуг,ФоНетПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари