понедељак, 20 септембра, 2021

Бијело брдо

Зима је показала зубе, посула планине снијегом и мирно посматра наше  невоље. Из неоправданих разлога, нисам кренуо на славу код моје тетке Добриле. На граници Републике Српске и Србије, загрљена планином Варда, уснула су села, превоја Бијело брдо. Засеок од пар кућа, одмах крај пута Прибој – Вишеград, обложен снијегом и ведрином.

Bjelo brdo 1

 

Из Београда видим: лелуја дим из старих здања. Очишћена стаза води ка цјепалу, на којем рођак Милојко, сјекиром цијепа још мало дрва. У близини је отопљен круг, гдје се пекло јагње. Слава је посна, пада на Петак, али други дан је мрсни. Биће гостију оба дана. Ђаконије од хране и посне ће да маме непца. Вриједне теткине руке, огрубјеле од тешког рада, милују храну, постављајући софру. Навикла да читав сценарио држи под контролом, на онемоћалим ногама то и овај пут чини. Снаја Љиљана даје свој допринос,везе кроз кухињу, као сингерица. Пристигла су из Београда и  дјеца: Александра и Видосав.

 

slava bjelo brdo 2

 

Донијели су радост мами, тати и баби. Већ одрасли људи, а дјеца. Доприносе као одрасли, а дјечијом ведрином зраче. Славска соба угријана пуцкетавим дрвима. Столови спојени по средини, уоквирени клупама и столицама. Икона и запаљена свјећа, наднијети су над житом. Кашичице додирују чашицу ракије. Све је спремно за прве госте. Напољу шкрипи снијег под нечијим ногама. Долазе комшије. Најпречи су. Отресају накупљену бјелину са обуће и зову: „О, домаћине“! Домаћини су сви укућани, па се поредавши се, изљубише  са гостима. „Сретна слава и бог и свети Јован да вас чува! Дуго година славили у здрављу и весељу“!  „Хвала, добри наши! Уђите, немој те се изувати, хладно је!  Узмите жито! Попијте ракију“.
Гости се прекрстише пред иконом, узеше мало жита, залише ракијом, па се смјестише за софру. На столу свега и свачега! Пуни тањири, посуде и  здјеле, жуде да буду испражњене. Милојко је у акцији послуживања:

„Стано, шта ћеш ти да попијеш? Може једна ракица“?

„Може, али једну малу  чашицу. Доста, доста! Пола тога! Е, добро“.

„Ти, Мирко? Може ракија“?

„Може, наравно! Нисам болестан“!

„Е, па, боже помози! Живјели и сретна слава! Здравујте се“! 

Прошлогодишња ракија клокоће из бардака у чаше, па природном милином клизи грлима присутних. Тетка већ креће да нутка госте храном . Пита за здравље укућана и стоке. Тако се зачео пламен славске атмосфере, који ће  се током дана ширити горштачким домом. Долазили су из Прибоја, Штрбаца, Будимлије, Вишеграда…Долазили  и задовољни одлазили. Весео разговор се, понекад, брзо претакао у пјесму.  По старински, извика. Кроз прозор се поглед хрве са врховима Варде.

Bjelo brdo 3

 

Пјесму као да прихватају и вукови, што тумарају по њој. Слатка  језа  клизи низ врат. Човјек и природа су  у, све ријеђем, складу.  Одмиче дан и преузима га ледена помрчина. Одсјај ватре  прави сјене по зиду. И сијалице трепћу, док Свети Јован  грли  кућу љубављу. Дешавало се до касно у ноћ. И сутра дан…

Друга јела, други гости, а иста милина у душама. А домаћини, сво вријеме стојећи, дворе госте са осмјехом и без трунке видљивог умора. Петак и Субота згаснуше. Последњи, драги људи, одоше својим кућама…Осванула Недеља у пуном сјају. Пуцкета мраз по дрвећу. Тетка Добрила, од ране зоре, већ поспрема и пакује својима нешто хране за понијети. Још једном им је светитељ  подарио радост славе и окупљања. Слиједи обрнут правац. Унучад  за Београд,снаја и син за Прибој. А тетка остаде у кући, сама и загледана низ пут.

Bjelo brdo 4

После вишедневне живости, кућа је стезала празнином. Одмахну главом, тјерајући тужне мисли. Прекрсти се, пољуби  икону и помоли се богу, захваљујући му  на тренутцима среће.  Убаци још једно дрво у шпорет, потаче ватру, пристави воду за кафу , па скупљајући косу под мараму, сједе на кауч у кухињи .  Топли напитак ће, мало, да одагна  сјету, која је лагано навирала.  Драга мисао је  обухвати: “ Даће  бог  живота и здравља, да славимо  и  до године“…

 

( Бранислав Макљеновић )Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари