петак, 24 септембра, 2021

Дуни ветре, зањиши гране али не прави олују…

Можемо ли икад заборавити оне дуге колоне протераних, који су  бежали спасавајући своје животе, а иза њих остала је спржена земља и безимени гробови побијене браће!? Данас Хрватска држава покушава дан протеривања српског народа да прогласи за  државни празник! Да га окруни, на милитантан начин, војном парадом, уз звуке ратних бубњева и поклика, од којих се сваком честитом човеку коса диже на глави.

 

 

krajiski Srbi - Oluja - Jasenovac...

 

 ***

 

 

И све почиње управо од те речи `олуја` , која ломи гране, подиже кровове, наноси велике штете. Никоме није ни мила, а ни драга. Никоме не доноси баш никакве користи! Па ипак, хрватски јастребови рата су одабрали баш то име. `Олуја`?!  Додали су и `Бљесак`, али нећу сад и о томе.
И никад се нико од тих ратних хушкача није упитао, зашто крајишки Срби подигоше најпре ону „Балван револуцију“, која несрећним развојем догађаја прерасте у отворене оружане сукобе, чији завршни акт сви већ давно познајемо!

Отац хрватске нације, бивши Титов генерал, прогласи јавно настанак нове НДХ државе, са свим оним мрским знамењима прошлости. Подсети људе на страдања, на усташију, на јаме и усташку каму! Да ли је могуће, да антифашистички покрети многих земаља  нису приметили језиве  усклике новог хрватског руководства !?
И ништа друго народу Српске Крајине није ни остало, сем да брани себе од претње нео-усташких бојовника, од зла, од јама и кама!
И нико у тој Хрватској, где је српски народ био други народ по бројности, не подиже глас неслагања. Хрвати листом стадоше уз новог Поглавника Туђмана, а блиски пријатељ Немачка учини све оно што је било потребно да би Хрвати запевали песму, “ Данке Дојчланд, Данке Геншер“.

Добро наоружани модерним оружјем, пропале Дојче Демократиш Републик, започеше напади на српску популацију.

Хрватска војска - акција `Олуја`, август 1995.

Хрватска војска – акција `Олуја`, август 1995.

„Балван револуција“, својом разуђеном и слабо логистички способном одбраном, на самом почетку ратних дејстава, није имала никакву шансу да опстане. Срамни однос београдске политике и Слободан Милошевић, који је једно обећавао а друго радио, изневери све наде, да би се „српско питање“ на територији новопроглашене државе Хравтске, могло на коректан начин решити.
Хрватска је имала само једну жељу, а то је да се ослободи немилог српског народа. Прогон Срба је био стратешки циљ, а уз помоћ западне политике, и веома јаког утицаја хрватске емиграције, која је немилице новцем помагала новог Поглавника, судбина српског народа је тако била запечаћена!

Крајишка војска је била у идеолошком расулу. Изневерена од Београда и препуштена акцијама локалног карактера, није могла заштити ни себе саму, а камоли збуњен и престрашен народ.

И тада, августа месеца, те кобне 1995 године, након неколико векова живљења на тим просторима, хрватска војска, солдатеска без милости и разума, у крвавом налету и вођена америчком логистиком, навали на Српску Крајину.

 

Oluja 5

Циљ је био зацртан и познат, напасти и протерати народ!!!

На војни организован отпор, Туђман, познавајући ситуацију, није ни рачунао! Очистити једно село од становника, није велики проблем. Урадити то са једним градом, већ би настале сметње, неспоразуми, долазило би се до конфузије, како и на који начин!
Очистити једну целу област, углавном насељену српским народом, изазивало је сваку врсту спремности  за једно такво „чишћење“. Није мала ствар протерати из својих кућа, села и градића, 300.000 становника, уз клање невиних, стараца, старица, жена, деце. За тако нешто, потребно је имати заиста отврдло усташко срце! Убијати нејач, масакрирати људе, иживљавати се над судбином оних, који не стигоше побећи, дело је зле руке, злог срца и погане душе! Напад на Српску Крајину, Хрвати назваше `Олујом`. И та тзв. Олуја, почисти заиста Крајину. Не остаде ни стопа земље поштеђена, не оста ни једна кућа незапаљена, све би уништено, покрадено, отето.

 

oluja_4...

 

 

И то пред очима целог света и чувене западне демократије!

OLUJA-1...

Можемо ли икад заборавити оне дуге колоне протераних, који су  бежали спасавајући своје животе, а иза њих остала је спржена земља и безимени гробови побијене браће!?

Из `Олује` изађоше у живот, за Хрвате, неколико славних имена, нових генерала, ратних злочинаца, које хашки Суд по брзом поступку, прогласи невиним!

oluja_ 3...

Томсон отпева, а пева и данас, песме мржње, хрватска влада чини све да од прогона једног народа какав историја не познаје, направи нови државни празник.
А Срби, из те Крајине, не добише до дана данашњег оштету за уништено, накнаду за украдено, за отето власништво.
Око 15.000 стамбених зграда, само на простору Далмације, данас је бесправно  у власништву хрватских држављана, Срби, њихово власници, су протерани.

Имања крајишких Срба, тамо где је живело скоро пола милиона људи, отета су за увек, многе куће су попаљене и вековни рад многих српских генерација је сравњен са земљом!

 

oluja 1995...

Они Срби који су стали у одбрану свог народа, обешени су или на други свиреп начин масакрирани, на стотине их је убијано у разним збеговима, страдали су невини људи и жене који нису у рукама имали оружје и које је хрватска солтадеска немилице засипала бомбама!

Правда  је дубоко закопана, а дипломатија и Хрватске и Србије, преко очију има везану мараму, од стида, јер није ништа учињено да би се дошло бар до делимичног решења и надокнаде штете!

Хиљаде протераних српских породица и данас, након двадесетак година од трагичних догађаја, нема статус стално настањених лица. Хиљаде би се хтеле вратити на своја власништва, али то хрватска држава не дозвољава. И оно мало који су се вратили, живе у страху по своје животе, малтретирани су и трпе од мржње  својих хрватских суседа.
Правда је закопана дубоко. Западна политика не воли Србе, православни су, нису као „европљани“.

Данас Хрватска држава покушава дан протеривања српског народа да прогласи за  државни празник! Да га окруни, на милитантан начин, војном парадом, уз звуке ратних бубњева и поклика од којих се сваком честитом човеку коса диже на глави.
Али у срцима протераних Срба, остаће ипак да живи, јер се не сме заборавити  – „Уби, уби Србина!“.

 

 

Jovan M. Pidikanac(Јован М. Пидиканац)

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  SRBIN IZ SRBIJE   |  петак, 14 августа 2015 21:18

    ДАНАС ИМАМО СИТУАЦИЈУ ДА ЈЕ СЕ И ДРЖАВА ОДВОЈИЛА И ТЕРОРИШЕ НАРОД…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари