среда, 04 августа, 2021

Генеза једне пресуде

 Нико се није пре тога досетио да ће Хрвати опет бити заштићени и да ће њихови злочини по ко зна који пут бити аболирани и  гурнути под тепих.

Колико смо ми криви за овакву срамну пресуду?

Да ли ће нас ова пресуда из Хага напокон освестити, отрезнити, призвати памети?

Да ли ћемо напокон почети да штитимо себе и свој национални понос и интерес?

 

 

 

1914. година- након атентата у Сарајеву, говор једног од хрватских вођа:

ГОВОР НАДБИСКУПА др.АНТЕ БАУЕРА ОДРЖАН У ЧЕРНОМЕРЦУ БЛИЗУ ЗАГРЕБА, 31.07.1914.године
„Хрвати јунаци,љубљени наш краљ зове Вас у бој. Ви срчано и одушевљено полазите, јер се Хрват нигда није оглушио гласу свога краља. У најтежим временима стајали су дједови Ваши вјерно уз пријестол, па ћете и Ви у старој вјерности за краља дати крв и живот свој. Хрвати јунаци! Домовина вас зове у бој. Домовина којој душманин пријети да је комада. Домовина која је у погибељи да може и своје часно име и своју свету вјеру изгубити. Домовина Вас зове, а Хрват је вазда знао гинути за дом свој. Хрвати јунаци! Бог Вас зове у Бој. Бог, Вјечна Правда, зове Вас да у рукама његовим будете осветници онога недјела у Сарајеву које је краљу нашему отело чврсту потпору у старим данима, а његовим вјерним народима смјерало изгубити наду у велику будућност. Хрвати јунаци! Храбро пођите у бој и знајте да се у најтеже часове Ваше руке милијуна дижу Господу на побожну молитву. Нека побједа даде Вама срцу и оружју Вашему. Хрвати јунаци ! Пођите јуначно и благослов божји свуда био с` Вама !“

Говор је објављен у „Народним Новинама“ 1.08.1914. године

Први светски Рат се завршава, Србија је једна од победница. Без обзира на све злочине које су Хрвати починили по Србији Краљ Александар оснива Краљевину СХС, на наговор западних сила прима Хрвате у новоосновану државу. Сви злочини Хрвата су заборављени и они улазе чисти и опрани у нову државу.

1941. година– после распада Краљевине Југославије а уз помоћ Ватикана и Хитлеровог 3 Рајха Павелић оснива НДХ.

Говор једног од хрватских вођа:
ГОВОР др.ВИКТОРА ГУТИЋА ОДРЖАН У САНСКОМ МОСТУ  1941.године

 

’“ Нема више српске војске ! Нема више Србије ! Нема геџа наших крвопија,
нестало је циганске династије Карађорђевића па и код нас, ускоро, друмови ће се пожељети Србаља, ал’ Србаља више бити неће. Издао сам драстичне наредбе за њихово потпуно економско уништење, а слиједе нове за потпуно истребљење. Не будите слаби ни спрам једнога. Држите увијек на уму да су то били наши гробари и уништавајте их гдје год стигнете, а благослов нашег поглавника и мој неће вам узмањкати. Сваки, који се за њих буде заузимао постаје самим тим непријатељем хрватске слободе. Срби нека се не надају ничему, и за њих је најбоље да се иселе, нека их нестане из наших крајева.
Почиње пакао за Србе. НДХ почиње са програмом: 1/3- Срба покатоличити, 1/3 иселити, 1/3 физички уклонити са лица земље. Широм НДХ оснивају се логори у којима ће Хрвати приљежно спроводити трећу тачку свога програма. Највећи је логор

 

Јасеновац у коме су чињена незамислива зверства, клања и убијања Срба на најбестијалнији начин који може да смисли само болесна нација. Геноцид ће трајати све до априла 1945.године када усташе сами уништавају логор не би ли прикрили своје злочине.

 

Оснивају и логоре за децу у којима су на хиљаде српских малишана завршили своје мученичке животе, а да нису ни били


свесни да су тек почели да живе.
1945. година- крај Другог Светског Рата. Овако двојица америчких председника говоре о Хрватима: „Хрвате треба ставити под старатељство“ (Теодор Рузвелт).
„Хрвати су незрео народ. Европа би требало да их стави под туторство.“ (Хари Труман)

 

Без обзира на све, договором светских сила Краљевина Југославија бива препуштена Брозовим комунистима. После доласка на власт и чињења великих злочина по Србији према српском народу, Броз уводи диктатуру и ставаља себе на пиједестал неприкосновеног вође комунистичке Југославије. Заборављају се сви хрватски злочини, на сцену ступа Братство и Јединство, све мора да се заборави. Тако се и дешава. Срби све опраштају Хрватима, братиме се, жене се Хрватицама, почињу први да гурају под тепих оно што никако нису смели, понашају се као златне рибице, одустају од свога сећања и постају најагилнији чувари Брозове Југославије.

Броз умире 1980.године. Климава и неприродна творевина коју Срби још увек чувају без резерве распада се 1990. године. Срби у Хрватској се хватају оружја, поучени искуством из НДХ , стају на браник својих домова. По хрватским градовима почиње одвођење Срба од стране хрватских домољуба и историја почиње да се понавља. Захваљујући својој храбрости и помоћи своје браће из Србије Срби дуго бране своје територије до тренутка издаје режима у Београду. Хрвати уз помоћ ЦИА праве план и крећу у етничко чишћење Срба. Гранатирају се избегличке колоне, хрватска авијација их бомбардује. Они који су остали код својих кућа безобзирно су убијани, куће паљене и рушене, имовина пљачкана. За све ово наведено постоји обимна документација коју је видео и Хашки Суд.

 

Тај врли Суд пресуђује Србима, борцима, официрима и генералима без пардона. Правда мора да буде задовољена. Почиње и суђење хрватским генералима. Суд доноси пресуду пре неки дан. Сви знамо каква је. Србија је егзалтирана и у шоку. Нико се није пре тога досетио да ће Хрвати опет бити заштићени и да ће њихови злочини по ко зна који пут бити аболирани и  гурнути под тепих.

 

 

Зашто сам ово написао?

 

Ако су Срби опростили Хрватима геноциде у Јасеновцу и НДХ, ако су опростили животе 800000 мученика и преко 40000 деце, зашто би се ико више у данашњем свету обазирао на српске жртве.
Колико смо ми криви за овакву срамну пресуду?
Наша кривица је огромна и то као народа. Ћутали смо и гледали како је Броз покушавао да избрише наше сећање и жртве, како Борис Тадић одлази на поклоњење Хрватима, како им се извињава док му се они задовољни смешкају и тапшу га по леђима. Допустили смо да се хрватске фирме шире по Србији као да је Србија њихова прћија. Колико за то време постоји српских фирми у Хрватској?  Хрватски певачи овде певуше и узимају огроман новац док српске хапсе по Хрватској, наводно због неких дозвола. Срби су опет кренули Брозовим путем, опет изигравају златне рибице.
Да ли ће нас ова пресуда из Хага напокон освестити, отрезнити, призвати памети?
Да ли ћемо напокон почети да штитимо себе и свој национални понос и интерес ?

 

 

(Зека Поповић)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари