уторак, 03 августа, 2021

Климоглавци

То је један нови друштвени слој, рекао бих, покрет, који полако и сигурно заузима запажено место на друштвеној лествици. Вероватно ће ускоро бити  уведено као и професионално занимање.Већ могу да замислим конкурс који би гласио. “ Траже се три климоглавца за радно место КЛИМОГЛАВАЦ-ПРИПРАВНИК. Пробни рад је у трајању од 3 (три) месеца са могућношћу оснивања пуног радног односа на месту ПРОФЕСИОНАЛНОГ КЛИМОГЛАВЦА. Школа и стручна спрема нису важни у толикој мери колико вратни мишићи о чијем стању треба приложити лекарски налаз приликом пријаве на овај конкурс.“

 

Некада је шеф, вођа, обично био сам на бини. Декорација , кулисе и шеф сам самцит. То је ваљда било потребно да би се показало како је шеф најпаметнији, да му нико не треба, да је публика та која треба да се радује, да плаче или да буде смртно озбиљна када се, шеф, вођа, појави да излаже своје мисли, идеје и упутства нацији.

Онда је стигла демократија и нови начин величања шефа, вође. Прво су повећали бине и говорнице да би могли да стану сви они који су битни, комплетан врх странке у проширеном саставу подразумевајући ту и подмладак. То је врло важно када су у питању предизборне кампање и предизборни говори. Шеф држи говор а иза масовка. Сада на бини стоје неки људи, много озбиљни када треба или мање озбиљни такође када треба. То су обично партијски активисти коју су ту позвани да стоје намештеног израза лица, зависи од теме којој је шеф посветио пажњу. Већином их одабирају по два критеријума: младост и важност у партијској хирерархији. Ако је тема од велике важности обично су иза шефа челни људи дотичне партије. Они помно мотре шефов потиљак док он излаже тему због које су се скупили, шефов потиљак је тачка која их спаја како физички тако и духовно.

Маса која одобрава, егзалтирана, заносних погледа о шефов потиљак. Оног тренутка када шеф помери главу лево или десно почиње аплауз, овације. Лица им постају озарена, срећна а можда им је и лакнуло јер ће ускоро шеф завршити свој реферат или су их вратови заболели од силног климања главом.

Има и тема када су иза шефа младе девојке и момци. Ту је мало теже утерати дисциплину и постићи да шефов потиљак постане тачка спајања. Неки шарају погледом около, некима је , види се, смртно досадно. Младост је теже утерати у шаблон. Младост тражи акцију, стајање у ставу мирно им је страно. Додуше, наши момци више нису обавезни да служе војни рок па им је свако стајање у ставу мирно смешно. Има времена научиће, без обзира што нису служили војни рок, свака партија има кодекс партијске дисциплине и понашања тако да ће и они проћи, ако не војнички, оно партијски дрил који је у неким видовима и тежи од војничког. Дрил се састоји у утеривању лојалности шефу и партији. Затим су у обавези да лепе плакате, цепају плакате политичких ривала а у спут ако некога и пребију од политичких противника тим боље, важно је показати лојалност шефу и партији. Шеф је бог, вођа који не подлеже грешности. Шеф не прави грешке, он је увек у праву, он је папа своје партије. Када шеф иде ходником није препоручљиво мувати се по ходнику, носати кафу и водити аброве по ћошковима јер онда може и да се настрада. Нема путовања, нема дневница а може и да омане нека обећана трафичица, ћевабџиница или бутик на атрактивној локацији.

Како изгледа када се све уради,  како они мисле да ваља, видели смо на задњем митингу које је организован поводом “избора“ у Косовској Митровици.На бини их је било више него  оних који су дошли да чују шта имају да им кажу шефови и вође.

 

vucic_-_gracanica - klimoglavci

 

 

Изостало је нежно фиксирање потиљака говорника јер су климоглавци били из више партија па су неки, игнорисали фиксирање потиљка шефа коалиционих партнера. Више су, онако, “незаинтересовано“ шарали погледом по присутнима не би ли се на време склонили ако према њима полети неки трули парадајз или јаје. То није важило за припаднике шефове партије. Они су били ту да као први, жртвовани ешалон, приме удар јаја и трулог парадајза. На сву срећу то се није догодило јер је међу придошлима на митинг  више било убачених полицајаца и припадника њихових партија него народа тако да је та могућност била скоро немогућа.

И тако, сада имамо нову врсту Срба, који делују из позадине,  нежни масери и чувари шефовог потиљка, климоглавци.

То је један нови друштвени слој, рекао бих, покрет, који полако и сигурно заузима запажено место на друштвеној лествици. Вероватно ће ускоро бити  уведено као и професионално занимање.

Већ могу да замислим конкурс који би гласио.
“ Конкурс“
“- траже се три климоглавца за радно место КЛИМОГЛАВАЦ-ПРИПРАВНИК. Пробни рад је у трајању од 3 (три) месеца са могућношћу оснивања пуног радног односа на месту ПРОФЕСИОНАЛНОГ КЛИМОГЛАВЦА. Школа и стручна спрема нису важни у толикој мери колико вратни мишићи о чијем стању треба приложити лекарски налаз приликом пријаве на овај конкурс.“

 

(Зека Поповић)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

2 коментара

 1. Comments  Ekana   |  четвртак, 05 децембра 2013 19:33

  Неће бити, Зеко, да је то НОВИ друштвени слој у Србијици нашој…
  Пелцер се зачео још у време Османлијског царства (а помиње их и наш књижевник Иво Андрић)…Наиме, око султана су седели његови климоглавци (без наводница), и на сваку султанову изјаву би хорски исказивали своје слагање са њим речима – Евет, ефенди! (Да, господару!)…
  Србија је пуна таквих еветефендија, ваљда се та карактерна особина преносила са колена на колено…и изгледа да се пелцер тако добро примио да га ни прекобарски уништавач корова (Монсанто га издашно користи) не може искоренити:)…

 2. Comments  Зека   |  субота, 07 децембра 2013 09:25

  Тачно је ово о чему Ви говорите.
  Ја сам мислио на ове модерне климоглавце.
  Не може се порећи да су бине све веће и да их је на бини све више.
  Е, сада, да ли се такви умножавају и да ли можемо да говоримо да је то постала појава која ће изродити неке нове климоглавце?
  Очигледно је да их шефови обучавају да постану њихова гарда, КЛИМОГЛАВ ГАРДА!

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари