уторак, 03 августа, 2021

Његовој светости патријарху српском Иринеју

Кумим Вас Богом и свим светим, није још све изгуљено, урадите оно за шта сте се залагали и заклињали и нама, својим поданицима, кроз Ваше посланице о Васкрсу и Божићу саопштавали и уверавали нас да је наша Црква уз нас и да не признаје другу државу, осим Србије.  Очекујемо да нађете начина и ублажите своју подршку позивању на изборе у другој парадржави. Ви то можете, умете, само ако хоћете. Тако ћемо Вас памтити у другом светлу.

 

 

srpski patrijarh Irinej...

 

 

 

Ваша светости,

Оче Иринеј

 

Невоља  ме је натерала да Вам се обратим овим отвореним писмом. На сличан начин обратио сам се и Председнику Србије, када је позвао Србе са Косова и Метохије да изађу на локалне изборе тзв, државе Косово, али без резултата. Не очекујем ништа посебно ни од овог обраћања, али осећање љубави према завичају тера ме на овакав чин.

 

Ви сте били последња нада и узданица да сте са нама, да нас нећете оставити другој држави и другој вери, да нећете погазити оно што је Свети архијерејски синод до недавно усвајао о  свом народу, територији, светињама, историји, пореклу, култури и вери, да нећете радити супростно Уставу ове земље.

 

Позивом да Срби изађу на изборе у некој самопроглашеној држави, признали сте постојање такве творевине, дали легитимитет над суверенитетом територије која после 3.новембра 2013. године  ни по ком основу неће бити Српска, а ми морамо признати страно држављанство, јер је власт, а сада и наша Црква тако одлучила.

 

Ја сам, само убоги човек, кога притиска терет одлука актуелне власти, а тек какав је терет када се и наша Црква одлучила да  потезе Владе Србије подржи, али као човек који воли свој завичај, свој народ и своју веру, осмелио сам де да се обратим Вашој светости и мудрој глави и да кажем да сте се огрешили о део свог народа. Изневерили сте наша надања.

 

Оче,

Србија броји своје последње дане на Косову и Метохији. После трећег новембра 2013. године тзв. држава Косово, преузима контролу над целокупном територијом, јер сте својим позивом  да изађу на изборе,  омогућили  да преузму власт и на преосталом делу, који је могао бити, а није сачуван.

 

Није истина то што наши владари тврде да ће изласком на изборе освојити власт тамо где су већина. Истина је да ће избори бити покрадени, да ће бити онакви како га албанци желе и истина је да када све буде говотово, то бити алиби за наше политичаре, који ће речи: „,…сами сте гласали и сами одлучили…,“

Чудно је да Ви, оче, као мудар и паметан наш патријарх, а са Вама и наши архијереји, епископи и остали великодостојници, те учена и паметна свештена лица нисте препознали „,шта се из брда ваља“  већ сте дали благослов за одвајање дела сопственог тела и душе. Како ћете сутра у свете Дечане, Грачаницу, Богородицу Љевишку или на ћивот Светог Петра Коришког, ако Вам њихова власт не изда одобрење. Како ћу ја на гроб мојих предака у Вељи Бријег.

Након избора ће око 26.000 запослених Срба, само на Северу Косова,  добити отказе. Да, биће враћени на посао , али са решењима,  на којима је нека друга држава , са другим ознакама, печатом и потписима.  Биће настава у свим школама, као и до сада, само ће директори бити неки други људи. То исто ће се десити у здравству, јавној управи и јавним предузећима,  а у наставним плановима  и програмима школа  писаће да је Панчићев Врх највиши планински врх на Косову, на коме неће више смети да стоји застава Србије, већ нека друга. Оче, па то је издаја наших надања, вере, очекивања, љубави, достојанства, имена и корена наших.

Кумим Вас Богом и свим светим, није још све изгуљено, урадите оно за шта сте се залагали и заклињали и нама, својим поданицима, кроз Ваше посланице о Васкрсу и Божићу саопштавали и уверавали нас да је наша Црква уз нас и да не признаје другу државу, осим Србије.  Очекујемо да нађете начина и ублажите своју подршку позивању на изборе у другој парадржави. Ви то можете, умете, само ако хоћете. Тако ћемо Вас памтити у другом светлу.

Ето, ово је добронамерно обраћање једног убогог и грешног хришћанина. Можда ово и не дође до Вас, али ако не, објавићу га као отворено писмо.

 

Са дубоким поштовањем и вером у Бога, Ваш покорни слуга

 

 

(Будимир Вучинић)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Драган   |  понедељак, 21 октобра 2013 14:19

    Изласком на ове изборе Срби на Космету треба да постану национална мањина тзв. државе Косово, и тако престану да буду већински народ државе Србије.
    Изласком на изборе, како сугерише патријарх Иринеј, они могу остварити “власт” на локалу, у енклави где су већина, као “национална мањина” самопрогалшене “Републике Косово”, али тог тренутка престају да буду већински народ Републике Србије, и више нису ни држављани Републике Србије. Изласком на изборе они прихватају држављанство “Републике Косово” /de facto/, а по законима државе Србије / и de jure и de facto/ не могу имати и држављанство Србије. Епископ Артемије је по том питању био јасан /и не само Он/: “НЕ – ШИПТАРСКИМ ИЗБОРИМА!” Срби који буду гласали на шиптарским кизборима, самим чином гласања ПРИЗНАЈУ тзв. Републику Косово, постају њени држављани и аутоматски губе србско држављанство. Не могу више ти Срби /који су гласали/ бити држављани државе СРБИЈЕ која не признаје тзв. Републику Косово, а они су је /тзв. Републику Косово/ личним чином учешћа на изборима признали.
    Тај њихов чин је чин велеиздаје: они признају “Косово”, а држава Србија не признаје /по Уставу Рeпублике Србије/, тако да је тај нонсес правно неодержив, бар не са гледишта СИЛЕ ПРАВА, а са гледишта ПРАВА СИЛЕ – све је могуће! Ако Држава Србија призна тзв. Косово Републику – онда гласачима остаје србско држављанство. Зачуђујући је став патријарха Иринеја. Био је у Русији и молио руског патријарха за помоћ у вези са Косметом, а сада , овим позивом на изборе, као да пљује на ту молбу и на самог руског патријарха.?!

    Драган Славнић

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари