четвртак, 23 септембра, 2021

ПОРУКА, у част морала и савести..

Кроз многе неписане норме понашања у нашим животима, карактерне особине су нам лична карта. То је мерило нашег карактера, наших склоности, особености па и навика. Наравно да нам је свима и те како стало, да ту нашу слику, представимо у најбољем светлу. Карактер нам је пратилац свакодневних представа нас самих, оцена вредности од стране других, који будно прате наше понашање.

Па ипак, без обзира на висину и вредност нашег карактера, иза свега, верним праћењем свега што нас као индивидуе окружује и оставља другима нашу слику, морал је саставни део свих тих вредности и пресудан је чинилац у целокупној оцени нас самих, онда када се на невидљивој ваги, мере наше људске вредности.

О моралу сам писао више пута. Мада је имагинаран, невидљив и не може се узети у руку, он је пресудни чинилац из којег проистичу оцене о нама. Вредност над вредностима сваког покединца, сваке  јединке, друштва, народа.
Етику нису измислили глупи људи. Напротив, у границама изванредне моралности и норми понашања које у  највећем обиму, остављају иза себе податке и сећања, вреднује се карактерност учињеног. Пише се коначна пресуда о неком или нечем, што је случајем или намером, остало као резултат нашег постојања. Ништа апстрактно и имагинарно. Резултат који је печат на крају пресуде. Онда када се о неком, или том нечем, доноси дефинитивни закључак.

Реч и изговорено обећање је питање части. Наша дела показују и нашу вредност! Све то је део те наше целокупне слике иза које други, већ по неким заслугама и критеријума оцењивања према предмету или појединцу,  доносе свој закључак, деле своју завршну оцену!
Идеја и начелни разлог настанка Сајта Сви Срби Света, потекла из дубоке оданости према свему што је српско, национално и изворно, у односу на наш народ и државу,-  је истовремено одраз најискренијих настојања да кроз национално помирење, али уједно и национално уједињење, српски народ стекне своју духовну и друштвену снагу па самим тим, и јединстевност кроз искрено признање да смо сви једно, да смо сви само један, једини, –  српски народ.

Тежак пут којим идемо вољом јачих и снажнијих, па и кроз непотребне странпутице, куда нас сопствена Власт води, српски народ је још једном осетио све ружне и штетне последице, кроз које нам се намећу нове поделе. Кроз које нам прете нове деобе!
Од једног  јединог српског народа, делимо се на изворне Србе, на прекодринце, на крајишке Србе. И мада нам је свима мајка иста и исто име носи, Србија , наша једина Отаџбина, срами се тим називима. Није никаква тајна да се у скривеним али добро смишљеним намерама, ствара нова војвођанска нација. Деобе које само другима користе и због којих ти други, злобно трљају руке од задовољства  гледајући како губимо своју јединственост и све оно најчеститије, што би нам морала бити највећа вредност, зли људи  раздвајају тло под нашим ногама, нове провалије у нашем националном опстанку су претња нашим новим пропадањима.

Сви Срби Света су то схватили,  ми будно пратимо целокупан развој у животу нашег народа. Наша настојања следе јасну и основну потребу  да као народ, превазиђемо све ове опасности. Сва наметања нечега што нам се потура као разлог, да једно другом не верујемо, да губимо и снагу и вољу у неопходним настојањима да сами себи помогнемо.
Да превазиђемо наметнуте нам разлике, да ујединиомо своју снагу, вољу и способност како би коначно постали један народ.
У овом пресудном тренутку у коме се ломе копља за нашу слободу, за нашу независност и јединственост нашег државног простора, за наш биолошки опстанак, позив који упућујемо има посебну тежину и значај.

Постоји маса различитих удружења по целој Србији, која наступају у одбрани различитих интереса. Наша склоност ка лидерству и са жељом за стајањем у првом реду, растачу нашу снагу. Оно што би требало бити јединствено и од националне, опште користи, губи се у мноштву појединачних акција и настојања. Регионални циљеви  добијају примат изнад општих од којих као народ неоспорно зависимо!
Сви Срби Света имају свети циљ, а то је да очувамо нашу народност, да спасемо у свим наметнутим нам деобама наше име, нашу прошлост на коју морамо бити поносни, нашу будућност јер без ње, неће нас ни бити!
Сви Срби Света су дали ту свечану реч. Заклетву сваког појединца који је приступио овој намери. Наш циљ је јасан и ми га са поносом и новим позивима, да нам се прикључите, радо понављамо:

Србија је једна и само један српски народ постоји.

Пренесимо овај слоган.  Пренесимо га кроз родну Србију,  пренесимо по читавом свету. Обзнанимо нашу намеру, прихватимо овај частан и родољубив позив!
На почетку овог садржаја, писао сам о моралу. На крају текста, вреди поменути и савест. Она је део свега што нас чини људима и народом. Савест која нас позива да се сетимо сами себе. Нашег изданка, имена, наших прадедова, наше непрестане борбе да опстанемо. Скинули смо борбом и упорношћу вековни трурски јарам. Скинимо и овај сада, да не   би постали робови модерног али неискреног света.

Ујединимо српство под једним именом,  постанимо Сви Срби Света
Име и позив, да  постане свима реликвија, уз крст наш православни и у  част српског имена, сада и за навек, док буде света и векова!

Јован М. Пидиканац

 

Дискусије форум Сви Срби СветаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари