петак, 24 септембра, 2021

„Water For Serbia“ – Вода за Србију

Управо се навршило месец дана од почетка катастрофалних поплава, када се под водом нашла трећина Србије.Причињене су несагледиве штете, надасве загађењем земљишта и воде. Да би помогли угроженима у Србији и Републици Српској, Јелена Брезјановић и њен супруг, Sean Burgess (УСА) покренули су акцију „Water For Serbia“.

 

 

 

 

Jelena Brezjanovic - Voda za Srbiju - 1

 

 

 

Управо се навршило месец дана од тренутка када су Србију, БиХ и Хрватску погодиле катастрофалне поплаве, незабележене последњих 120 година.
Током дводневних, а по количини – тромесечних падавина, 14. и 15. маја под водом се у Србији нашло око 9.200 км2   и 34 насеља, поплављено је 90.000 хектара обрадивог земљишта…

 

Obrenovac helivideo...

 

Несагледиве су штете ове катастрофе и биће потребно више година да би се уклониле последице разорног дејства поплава.

Ово се пре свега односи на загађење земљишта и ВОДЕ!

Имајући баш ту чињеницу у виду, да без здраве воде нема живота, а у жељи да помогну угроженима у Србији и Републици Српској, Београђанка Јелена Брезјановић и њен супруг Sean Burgess, који живе у УСА, покренули су хуманитарну акцију „Water For Serbia“ . Основали су непрофитну организацију истог назива чији је циљ да уз помоћ донација набаве системе за филтрирање воде како би најугроженијима обезбедили еколошки пречишћену пијаћу воду. Обављени су договори са једном реномираном енглеском фирмом и сад је само питање времена да се прикупи (за почетак) најмање 5.000 долара, а хвале је вредно да су у року од неколико дана Јелена, њена породица и неколицина донатора (Американаца) већ сакупили 1.355 долара.

Надају се да ће солидарност са угроженима бити покретачки мотив даљег прилива донација, посебно од наших људи, како у земљи матици, тако и у дијаспори, а имена оних који су вољни да помогну и висина донације су видљиви на њиховом сајту  www.waterforserbia.com

Акција је, према Јелениним речима, дугорочног карактера јер након ових незапамћених поплава које су довеле до великог загађења и вода и земљишта, једино ефикасно решење, посебно за руралне средине, су управо поменути системи за филтрирање воде.

 

Параћин

Параћин

 

 

 

Изабрани филтери пречишћавају све вирусе и бактерије

Наиме, филтери које производи енглески `LifeSaver Systems` пречишћавају све патогене (вирусе и бактерије) у води до величине од 0,015 микрона (или 15 нанометара). Поређења ради, најмањи вирус, Полио вирус, је величине 0,025 микрона што значи да се употребом ових филтера могу предупредити све болести које се преносе загађеном водом као последицом ових поплава.

Ево како Michael Pritchard, проналазач овог ефикасног система за пречишћавање загађених вода објашњава начин функционисања посуда са филтером, а за које су се определили носиоци хуманитарне акције „Water For Serbia“  .

 

 

У зависности од висине прикупљеног новца набавиће се канистри са филтером који задовољавају годишње потребе вишечланих породица, или цистерне погодне за веће заједнице, као што су например прихватни центри, најугроженија насеља, посебно сеоске средине, али и школе, вртићи, болнице…

И коначно, веома је важан и еколошки ефекат везан за животну средину, истиче Јелена Брезјановић. Један већи канистер може да замени 10 до 20 хиљада пластичних боца. Према доступним подацима, годишње се у Србији баци преко 60.000 тона ПЕТ амбалаже, а рециклира само незнатна количина, док је остатак на депонијама или у рекама, што је поражавајуће. О томе би сада требало итекако размишљати, да се не би поновиле поплаве узроковане делом и због ПЕТ отпада!

 

juzna-morava i plasticne flase

 

 

 

 

Пут до здраве пијаће воде…

У основи приче је пре свега и једино хумани чин – да се помогне страдалницима на поплављеном подручју на најрационалнији начин, обезбеђењем ЗДРАВЕ ПИЈАЋЕ ВОДЕ, без које нема живота!

Подсећања ради, поплављена је ТРЕЋИНА територије Србије, чак 90.000 хектара обрадивих површина, од којих једва да ће половина, према процени стручњака, бити у могућности да се поново приведе сврси! Упитајмо се ШТА НАС ЧЕКА након толико загађене воде, помором крупне и ситне стоке и домаћих животиња и изливањем септичких јама и канала, а коју је упила земља пре но што је почела асанација?
Та чињеница забрињава и епидемиологе који истичу да ће „барска болест“, бити највећа претња после поплава, изазива је бактерија која уништава рад бубрега, а чији крајњи исход могу бити дијализа или чак и смрт!
„Лептоспирозу очекујемо у већем броју када се људи масовно врате, па почну да ходају боси по кући или двориштима. Они који су се дрзнули да се сами врате и сређују кућу не знају да преко чизама и блата преносе заразу по кући. Нема никакве сврхе водом из поплављеног дворишта прати зидове – речи су примаријуса др Вељка Ђерковића, епидемиолога Завода за јавно здравље Београда.

Дакле, управо зато је веома битно обезбедити ЗДРАВУ ПИЈАЋУ ВОДУ, посебно на подручјима где нема водоводних мрежа, већ су житељи окренути бунарима (руралне средине), мада није боља ситуација ни у градским насељима јер вода није исправна чак у 22 од 34 поплављена места. За сада се опскрбљују ФЛАШИРАНОМ водом из донација, које ће временом пресушити, а након уништеног примарног ослонца егзистенције, неће бити ни новца да се и надаље снабдевају куповином флаширане воде!

Имајући баш то у виду, покретачи акције „Water For Serbia“  су показали да размишљају на дуже стазе о врсти помоћи, а не краткорочно. Зато су и изабрали фирму са најсавременијом нанотехнологијом пречишћавања вода, која може дугорочно да реши проблем, а да угрожено становништво не кошта ништа осим добре воље нас појединаца да им, макар и минималном донацијом, обезбедимо поменуте системе за филтрирање.
Ако у нама има и зрно хуманости, помислимо на хиљаде оних у Србији и Републици Српској (за које се и води ова акција) када год се ухватимо, жедни, за чашу питке воде!

 

 

Privremeni smestaj evakuisanih...
 


Уз заштиту животне средине

Други, врло важан разлог да се орјентишу на филтер системе, а не на слање пара или флаширане воде је ЗАШТИТА ЉУДСКЕ ОКОЛИНЕ, јер се применом канистера или цистерни искључује разноврсна и бројна пластична амбалажа, што иде у прилог екологији. Но, док не пристигну посуде из донација, има ли ико одговор ГДЕ ће се сместити све ове пластичне флаше, по употреби, а које се шаљу у великим количинама на угрожена подручја? Нисмо ли сведоци и досадашњег аљкавог односа према природи, јер многи водотокови су били већ загађени хиљадама и хиљадама ПЕТ боца, и засигурно једним од додатних узрока поплава много већих размера него што би то било да се ова амбалажа није нашла тамо где јој није место.
Зар није поражавајући податак да се годишње од око 60.000 тона одбачене ПЕТ амбалаже (дакле и флаше), РЕЦИКЛИРА само 12 – 15 одсто?
Питања је безброј и веома су озбиљна, поготову што о решењима поменутих проблема мало ко размишља, подразумевајући пре свега меродавне у држави али и нас, обичне смртнике, кориснике флаширане воде…

Срећом да ипак има појединаца који својом рационалношћу надилазе нехат и немар већине, указујући на начин превазилажења, или још боље, затирања у корену животних проблема. Срећа би била и да се њихова идеја (поменута хуманитарна акција) отелотвори и постане стварност.

И за крај требало би рећи да је акција „Water For Serbia“  иницирана у Америци јер тамо живе њени покретачи (Српкиња удата за Американца), чији једини мотив јесте саосећање са угроженима јер им је у срцу земља која се воли. Нису окренули главу од проблема, иако су удаљени хиљадама километара од поплављених подручја, нити су желели да се све заврши једнократном донацијом било које врсте (нека се речено не схвати погрешно – чињеница је да помоћ, какве год природе била, реално неће трајати вечно), већ су се определили за нешто што даје ефекат дугорочно.

 

 

spasavanje zivotinja...

 

Од старта до коначне реализације ове племените замисли дуг је пут, поплочан добром вољом и жељом да се помогне ближњем свом. Јелена и Sean (Шон) су учинили безброј корака у том смеру. На нама је да наставимо што дужим корацима ка циљу и обезбеђењу здраве пијаће воде, уз очување животне околине…

 

 

* Линк локалне телевизије, која је направила прилог, разговор са Јеленом Брезјановић

 

 

 (Јадранка Нићин )

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари