четвртак, 05 августа, 2021

Зашто Срби ћуте

Срби ћуте и када их трују млеком. Срби ћуте и када се возе изрованим путевима,…Стварно, зашто Срби ћуте? Неко са стране би могао да помисли да сви Срби имају радно место, да Срби имају висок стандард, да је Србија једна срећна и берићетна земља. Додуше имају Срби и неких проблема, али се српска власт труди да их реши што пре и што ефикасније на задовољство ЕУ, Америке и НАТО.

 

cutanje 2...

 

 

Стварно, зашто Срби ћуте?

Неко са стране би могао да помисли да сви Срби имају радно место, да Срби имају висок стандард, да је Србија једна срећна и берићетна земља. Неко са стране би могао да помисли да Срби живе у демократији којој нема равна на  кугли земаљској, да Срби имају све оно што нико нема, да Срби живе као срећан и задовољан народ.

Додуше имају Срби и неких проблема, али се српска власт труди да их реши што пре и што ефикасније на задовољство ЕУ, Америке и НАТО.

Ето, нпр. Косово.

Решено је и учињено. Српска власт је признала шиптарску државу на српском Косову и Метохији. Тај вековни Гордијев чвор Николић, Вучић и Дачић су решили да пресеку и да на тај начин реше проблема Америку, ЕУ и НАТО. Није ред да се Америка и ЕУ муче и пате и да решавају шиптарски проблем око њихове самопроглашене државе када то могу да одраде Срби врло ефикасно и темељито.

Има само један мали проблем. Може да се деси да оних сто хиљада, преосталих, Срба на Косову и нису нешто баш ради да се уклопе у шиптарско друштво и шиптарску државу. Српска власт, мисли да и за то има лека. Убеђивање, застрашивање, испирање мозга. Свако, са стране, може да види како је та процедура увелико на делу и у пуном замаху. Вулин се не миче са Косова. Трчи од села до села, од цркве до цркве, од куће до куће и убеђује Србе да треба да гласају на шиптарским изборима не би ли себи обезбедили светлу будућност као део шиптарске “демократске“ државе. Влада позива српске лидере са Косова у Београд  на “разговоре“  који се тичу њихове будућности, живота и опстанка као народа на Косову. У којој мери су ти “разговори“ охрабрујући и повољни за њих види се по њиховим лицима и штурим изјавама када изађу са састанка. Колико ће дуго Срби са Косова ћутати и да ли ће проговорити остаје да се види и евентуално чује.

Срби ћуте и када их трују млеком. У жару страначке борбе садашње власти и Демократске странке сазнадосмо и да млеко које пију наша дечица није баш најисправније и да је препуно афлатоксина. Када је требало да се установи ко је крив све се утишало, никоме ништа. Цех су, по старом добром обичају платили призвођачи млека тј. српски сељак. И он ћути јер је навикао да му држава скида кожу са леђа и да поједине, с времена на време, међу њима доведе до просјачког штапа као ове несрећне млекаре. Данас једни, сутра други, па како се коме заломи. Колико је крава млекуља поклано и колико је фарми пропало то Власт не занима. Сељак и онако ћути а они који ћуте као и да их нема, такве Власт највише воли.

Срби ћуте и када се возе изрованим путевима, ломе точкове, цепају гуме и уништавају аутомобиле који су одавно зрели за старо гвожђе. Можда Срби ћуте јер су поносни јер имају два министра који се баве путевима и аутопутевима. Та двојица, иначе, сарађују сјајно. Не мешају се један другоме у ресор а не мешају се ни , сами себи у посао тако да ствари по том питању функционишу беспрекорно. То што се путеви и аутопутеви граде годинама, што се паре троше и не зна им се трага, нема везе. Важно је да, малтене, свака партија има министра за инфраструктуру и да односе унутар коалиције ништа не може и не сме да наруши. Ако је Цезар брже градио римске путеве, то не значи да српски неимари- министри треба да га претекну. Лепо је што имају респект и поштовање према таквој историјској величини. Није џаба она:“Рим је вечан!“

anonimus-cuti-...1

 

Срби ћуте, а и своју децу васпитавају у том фазону. Ту им здушно помаже и министар Просвете који организује завршне испите са пуно помпе да би накрају објавио да је све “пуј пике не важи“ и да деца нису ни требала да уче и да се стресирају, бадава, ради завршног испита. Неки несрећници му провалили тестове за завршни испит и човек се нашао у небраном грожђу. Уместо да министрује мирно и без проблема морао је да размишља како да поступи у датој ситуацији. И нашао је соломонско решење. Поништио је први део испита и наредио да се деца рангирају према успеху у школи. То што су деца учила, што су , заједно, са родитељима доведена на ивицу пакла, нема везе. Није ни министру  било лако. А тек му није било лако када га упиташе да ли се осећа одговорним и да ли би требао да поднесе оставку. Тек ту се показала његова фрустрација. Био је много љут и бахат јер како се неко уопште усудио да му постави такво питање? Зашто би он подносио оставку? Срби и њихова деца су и тако све ово малтретирање са његове стране поднели ћутке и мирно, као по обичају, тако да нема места његовој оставци а и шта би Образовање без таквог министра.

Пре неки дан изађе први Подпредседник Владе и нападе и оружи Србе на пасја кола јер су се неки Срби ПОБУНИЛИ, дигли свој глас, заради намере неимара да посеку ЗАПИС ДРВО-ХРАСТ које се ненамерно нашло на траси будућег аутопута 21. Века. А да је био љут, јесте, мора се признати. “Доста је било српског паланачког менталитета, то мора да се мења“ и то ће он променити па таман се не звао Ацика Спојенопрсти. Много га је изнервирало што Срби воле своје ЗАПИС ДРВЕЋЕ и што се баш једно такво ЗАПИС ДРВО нашло на траси ЊЕГОВОГ будућег аутопута. Рече човек да је платио визибилити студију ( шта год то било) и да нема шансе да аутопут 21. Века заобиђе ЗАПИС ДРВО, које ту расте већ 600 година. Да ми је само знати који ли је тај који баш ту засади тај храст не пазећи и не размишљајући да ће у некој будућности због њега и тог храста Ацика имати толико проблема, па још и са визибилити студијом? Има и ту  решење које изрече Веља Илић- министар-неимар у Утиску Недеље код Оље Бећковић. Решио Веља да не сече Запис него да око њега сагради стаклену пасарелу, не би ли се возачи дивили ЗАПИСУ док јуре 150 на сат. Оста ЗАПИС, стакло га штити а оста и Веља записан у историји као спасилац ЗАПИСА.

Питање је,  и то врло битно,  шта сада са српским ПАЛАНАЧКИМ МЕНТАЛИТЕТОМ, историјом, духом и душом? Што рече Спојенопрсти Алек, време је да се Срби преуме и дотерају у ред. Нема смисла да Срби у јеку приступних преговора са ЕУ инсистирају на својој историји и традицији, да показују несаломиви дух и да своју душу оптерећују проблемима које ће Алек да реши уз помоћ Николића, Дачића, Кетрин Ештон, Гвида Вестервелеа, Јелка Кацина, Штефана Филеа и америчког амбасадора. Остаје још да Србе утерају у НАТО, о чему се већ увелико шушка, ако и то већ није завршено, само народ још нису обавестили.

Питам се да ли ће Срби и то поднети ЋУТЕЋИ?

 

( Зека Поповић )Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

2 коментара

 1. Comments  Jovan M. Pidikanac   |  понедељак, 22 јула 2013 11:29

  Ретко добар и вредан текст из којег се много што шта може научити. Било би заиста добро кад би садржај покренуо промене нашег менталитета и када би Срби, као јединствен народ, коначно схватили да су они народ. Она снага која облућује, која захтева и која тачно зна шта јој нешто чини корист, а шта штету..

 2. Comments  SRBIN OD SRBINA   |  недеља, 04 августа 2013 12:01

  ГОВОРЕ НАМА, А НИСУ СВЕСНИ СВОГА НЕЗНАЊА

  Свима нама је познато како изгледа ПРАВОСЛАВНИ, а како КАТОЛИЧКИ КРСТ. Сви знамо како се крсте католици, а како православци?! СВИ, али њих доста незна која је разлика између ПРАВОСЛАВНЕ и КАТОЛИЧКЕ МОЛИТВЕ, ОЧЕНАША…
  ПРАВОСЛАВЦИ кажу ДЕВИЦА МАРИЈА, а КАТОЛИЦИ кажу ДЈЕВА МАРИЈА, ПРАВОСЛАВЦИ кажу ЛИЦЕ ВЕРУЈЕ, а КАТОЛИЦИ кажу ОСОБА ВЕРУЈЕ… МИСАО НИЈЕ ИСТА!!!
  А, ако нам нису ИСТЕ МИСЛИ, МОЛИТВЕ, ОБИЧАЈИ… КАКО нам може бити исти КРСТ… ЛИЦИМА КОЈИ НИСУ У ДУХУ, ВЕРИ И МОЛИТВИ ИСКРЕНИ ПРАВОСЛАВЦИ, ЊИМА ЈЕ СВЕ ИСТО… А ВЕРОВАТНО САДА ЗБОГ ИНТЕРЕСА МАТЕРИЈАЛНОГ, почињу да подржавају ДАНАС и СРБЕ КАТОЛИЧКЕ ВЕРЕ… А како је кренуло вероватно ће се СУТРА окренити и подржавати и МУСЛОМАНСТВО, јер ИМА и много СРБА који су МУХАМЕДАНЦИ…
  Такође, СРБСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА под сојим КРСТОМ никада није благосивала злодела. Док су УБИСТВА, УНИШТЕЊА СРБА И ЗЛОДЕЛА, више пута под РИМОКАТОЛИЧКИМ КРСТОМ била БЛАГОСИВАНА… ДОКАЗ је ЈАСЕНОВАЦ, ОЛУЈА…
  ТЕШКО ЈЕ ДАНАС СРБИМА У ДИЈАСПОРИ, АЛИ ЈЕ БИТИ СРБИН У СРБИЈИ ЈОШ ТЕЖЕ…

  Да ли данас има неко веру, храбрости, или смелост да то изједначује??? И КО ТО СМЕ И ИМА ХРАБРОСТ ДА ЧИНИ???

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари