субота, јануар 23, 2021

Јоксимовић: САД желеле да казне Србију

 

 

 

 

ВАШИНГТОН – Војин Јоксимовић, бивши председник Конгреса српског уједињења, један је од најистакнутијих интелектуалаца у САД и већ годинама покушава да Американцима објасни шта се и зашто дешава на Балкану и у Србији последње две деценије.

Америка хоће да Србија призна Косово и да се учлани у ЕУ и НАТО. Нису формулисали, ни променили  став у погледу Тадићевог предлога од четири тачке за решење косовског проблема. Желе да нас потпуно одвоје од Русије, што свакако  није у нашем интересу. Америка није  савезник Србије, то је илузија коју је потребно разбити.

 Балкан је у многоме изгубио значај за Америку и сада га препуштају ЕУ. Зато намеравају да затворе базу Бондстил. Европа такође постаје мање важна за Америку па ће вероватно затворити и војне базе у Немачкој. Кина је сада у првом плану, не само као економски, већ и војни ривал. Шаљу маринце у Аустралију, јер се плаше кинеске доминације у Јужном кинеском мору – каже на почетку разговора Војин Јоксимовић  за „Правду“.

Аутор сте књиге „Косовска криза“. На какав је она ођек наишла у САД?

Књигу сам написао углавном због потреба Срба у Америци и Канади који говоре само енглески. Нисам хтео да моји унуци и друга српска омладина уче историју Балкана из књига пропагандиста као што су Олбрајт, Холбрук, Кларк… У том погледу књига је била успешна. Имао сам и успеха код неких Американаца, а прочитали су је и у Стејт департменту. У Србији је била „политички некоректна“  јер сам, као што је рекла бивша уредница „Политике“, критиковао „нашег савезника Америку“.

Шта је заправо прави интерес САД када је у питању Косово и Метохија?

После завршетка Хладног рата, Америка је постала једина светска суперсила. С тим циљем изабрали су три географска пункта: Балкан, Блиски Исток и Централну Азију. Србија је била сметња тој хегемонији, јер се није покорила „новом светском поретку“ као остале земље у региону и у Источној Европи, па је морала бити кажњена. Бивши шеф Стејт департмента Ворен Кристофер лично ми је рекао да Србија мора бити кажњена.

Као нуклеарни инжењер по професији како видите могућност да свет уђе у еру нуклеарног рата и да ли је сукоб Иран-САД увод у нуклеарни рат?

Не видим могућност нуклеарног рата у догледној будућности. Није дошло до тога чак ни за време Хладног рата. Откако су Индија и Пакистан стекли нуклеарно наоружање, више не ратују. Иран нема још нуклеарно наоружање, нису ни донели одлуку да га имају, али остварили су нуклеарну инфраструктуру,  и омогућава  им да поседују нуклеарно наоружање за годину, две  уколико донесу такву одлуку.

Због чега су САД подржале независност Косова када се сумња да је и тамо била једна од база Осаме Бин Ладена?

Бин Ладен је био амерички савезник у Авганистану, док се Совјетски Савез није повукао, као и у Босни и на Косову. Постао је непријатељ тек када је почео да убија Американце. Американци подржавају ислам, изузев, ако је уперен директно против њих.

Рон Пол мења политику

Колико евентуална промена администрације у Вашингтону следеће године може да значи и промену политике САД према Балкану, Србији и Косову?

До брзих промена може доћи само уколико мој кандидат Рон Пол добије републиканску номинацију, а за то постоје шансе. Сумњам да би Мит Ромни или Рик Санторум могли да нађу Косово на мапи. Њутн Гингрич би могао да нађе, али не би променио америчку политику.

21 фебруар 2012

Војин Јоксимовић

 

Срећко Миловановић

Извор: Правда

 

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари