недеља, новембар 29, 2020

Парастос новоуснулом Предрагу Драгићу Кијуку у Торонту

У петак, 3.фебруара 2012. године, у цркви Св.Саве у Торонту, одслужен је парастос новоуснулом Предрагу Драгићу Кијуку. Парастос је служио Његово Преосвештенство Епископ Канадски г.Георгије уз саслужење проте Василија Томића, проте Милутина Вељка и о.Милоша Пурића. Тим поводом Епископ Георгије је изговорио беседу:


Предраг Драгић Кијук

Рођен 1945. преминуо 29. јануара 2012
Књижевник, аутор бројних студија и есеја, приређивач и аутор преко двадесет књига.
Сачинио је обимну и детаљну антологију Средњевековна и ренесансна српска поезија од 1200. до 1700. године. Инспирисан овом књигом, најпозантији савремени британски композитор класичне музике, Џон Тавнер, компоновао је дело Посланица љубави.
Најзажначајније Кијуково дело је као приређивача и главног уредника обимне грађе у двотомном издању под насловом  Katena Mundi или  Васељенске вериге , која представља истинску духовну енциклопедију прецивилизацијског, првоцивилизацијског, преисторијског и посебно христијанског српства. Да је само то урадио био би то неизрецив допринос српској култури.

Интернационални биографски центар Ст.Томас Плаце из Енглеске прогласио га је једним од 100. најзначајнијих слободних мислилаца у свету.

Дуго година обављао је дужност главног и одговорног уредника Књижевних новина. Остаће забележено да сво време док је он био главни уредник, сваки број Књижевних новина имао је на насловној страни тему Косово. Са његовим одласком ова тема је скинута са листе приоритета Књижевних новина.
Својим прилозима часопису Људи говоре дао је и виши духовни ниво и озбиљност целокупном листу, а свакако да је његов лекторски и уређивачки рад огромно допринео да дело нашег Мире Микетића Кроз пакао и натраг добије на свом формалном исказу и ауторској зрелости.
Као особа Предраг Драгић, наш Кијук, је био јако топао човек, благе и толерантне природе, скромне појаве и нарочито је доминирао као човек који је умео да потре сваку своју гордост и поред огромног знања које је поседовао и дубоке мисаоности коју је умео да досегне својом проницљивошћу. Кијуковом смрти, Српски интелект и Српство укупно је изгубило изузетан мисаони драгуљ, али је небеска Србија, оно место где наши свети чекају на сваког од нас, да донесемо своје одговоре на њихова питања, небеска Србија је богатија за једну звезду на којој младост српства треба и има чему да стреми.
Вјечнаја памјат.
Након одслуженог парастоса у сали цркве одржана је мала комеморативна академија у част овога великана српске културе у организацији часописа Људи говоре и др Радомира Батурана.

 

Извор: источник.комПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*