понедељак, 27 септембра, 2021

Мигранти зазидани у Србији

Избегличка криза не само што не пролази, већ према свим прогнозама добија на интензитету, а Србији најозбиљније прети да због затварања граница држава Европске уније, по систему домино ефекта, постане сабирни центар за све мигранте са Блиског истока!

 

migranti-presevo-foto-ap-

Поготову што су и хрватски званичници јуче саопштили да ће у случају да пропадне њихов План Ц и ова држава повући непопуларан потез и оградом затворити границу са Србијом. И док словеначка полиција употребљава сузавац и бибер спреј у намери да редукује илегалан улазак миграната на своју територију, а хрватска пендреке, српски званичници и даље истичу да Београд неће подизати зидове, нити употребљавати силу.

– Нека други подижу зидове. Нека ради ко год шта хоће, ми нећемо подизати зидове. У каквој год ситуацији били, држаћемо ствари под контроли. Нећемо да убијамо никога, како животиње, тако ни људе. Нека се сви ограде жицама, Србија неће ниједан метар подићи – изјавио је јуче премијер Александар Вучић.

Како је приметио Вучић, неки су говорили да су против подизања зидова, „а онда, када дође тешко време, ипак су их подигли“.

Управо је Хрватска у последњих неколико дана од категоричног става да се неће ограђивати према својим суседима та која је радикално променила став. Према писању хрватске штампе, влада у Загребу је спремна је да гради ограду на граници са Србијом уколико пропадне План Ц о транзиту избеглица према Словенији. Неименовани извор из хрватске владе је за `Јутарњи лист` рекао да „ако Словенија или Аустрија буду драстично редуковале прилив миграната, ни нама не преостаје ништа друго него да ограничимо број особа које стижу из Србије“.

izbeglice-ograda...

 

 

Тајни план у Немачкој

Група посланика Демохришћанске уније Ангеле Меркел потајно кује план о подизању ограда на немачким границама, сазнаје `Билд`. Наводно је реч о великој и утицајној фракцији чије језгро чини „парламентарни круг“ од око 188 од 311 посланика ЦДУ и сестринске баварске странке ЦСУ. Страначки „дисиденти“ понављају позиве за чвршће деловање према избеглицама с Балкана, уз захтев да се све придошлице из „сигурних земаља исходишта“ по кратком поступку врате кућама.

Исти извор наводи да су планови за постављање ограде на граници направљени и да је све спремно за почетак радова. Иако је премијер Хрватске Зоран Милановић неколико пута поручио да је подизање зидова на граници са Србијом „задње од задњих решења“ и да Хрватска то не жели, јер је „криво и ружно“, овај сценарио је сада већ готово известан, о чему су `Вести` већ у неколико наврата упозоравале. Све зависи од Немачке, главне дестинације већине миграната с Блиског истока. Уколико канцеларка Меркел попусти пред тврдом струјом унутар своје странке и затвори границу, то ће учинити и друге земље на избегличкој рути – од Аустрије, преко Словеније и Хрватске.

Тукли сниматеље

Сниматељ Бошко Бранковић је рекао је да је његов колега из Ројтерса Бане Филиповић добио ударац у леђа, али да је успео да се склони, па га нису привели. Он је навео да су фоторепортера АФП-а полицајци оборили на земљу и газили га, узели му фото-опрему и бацили је на хрватску територију. Телевизија Н1 је пренела да је хрватска полиција на граници са Србијом одузела опрему једном британском фриленсеру и фоторепортеру АФП Андреју Исаковићу.

На другој страни, српски званичници и даље уљуљкују домаћу јавност да ствари држе под контром.

Ми и даље не разматрамо затварање наших граница зато што сматрамо да то није решење. Ми у сваком тренутку можемо да контролишемо границе наше земље и потпуно затворимо и за саобраћај и за миграције, али шта бисмо тиме добили осим већу муку за те људе. Србија ће бити спремна да брани свој простор, спремна је да се носи с кризом и спремни смо да отворимо и још капацитета, али нам је потребна политичка воља шта ће се догодити у будућем времену – уверава министар полиције Небојша Стефановић.

Подсећамо да је Радош Ђуровић из Центра за помоћ азилантима изјавио пре неколико дана за `Вести` да Србија све и да хоће, због неприступачног терена, не може физички да затвори границу с Македонијом. Такође се упозорава да Србија нема довољно капацитета, нити је финансијски у могућности да презими са дестинама хиљада избеглица на својој територији.

Дечији плач

Целе породице са малом децом приморане су да на отвореном и у блату проведу ноћ на граници са Хрватском, док су репортери на лицу места забележили и смрт једне старије жене која свој пут ка бољој и сигурнијој будућности није дочекала. Хрватска је у ноћи између понедељка и уторка затворила границу, а од јуче ујутру избеглице су пропуштане споро и у мањим групама, да би Хрвати поново затворили границу. Већина избеглица покушава је да се загреју фолијама и ћебадима које су добили по уласку у Србију, а неки од њих су палили ватру од дрва која су пронашли у шидском атару. Звук који се најчешће чуо је дечји плач.

 

slovenija-kisa-migranti-hrvatska-foto-reuters-

Према последњих званичним извештајима, које је саопштио премијер Вучић, јуче ујутру на територији Србије боравило је 12.130 избеглица.

У међувремену, инциденти на граници са Хрватском, када је хрватска полиција упала у међуграничном простору, код прелаза Беркасово-Бапска, и физички насрнула на сниматеље и извештаче, додатно је наелекстрисала односе између две суседне државе чије полиције дају опречна саопштења поводом немилих догађаја.

Један од нападнутих, сниматељ Ал Џазире Бошко Бранковић изјавио је да су њега и његове колеге хрватски полицајци ударали и одузели опрему

Опречно о инцидентима

Министар полиције Небојша Стефановић најавио је да ће Србија због инцидента са претученим извештачима упутити протестну ноту Хрватској, истичући да је и по закључцима српске полиције, али и снимцима које су направили медији, јасно да су хрватски полицајци били на српској територији. На другој страни, хрватска полиција тврди да су двојица новинара страних агенција илегално ушла у Хрватску.Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  SRBIN IZ SRBIJE   |  четвртак, 22 октобра 2015 17:37

    Све се ово плански ради и чини, само што народ није свестан последице и чињеница…

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари